Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej firmy rekuperator

Sam konstruuję  

49 użytkowników zagłosowało

1. 1. Sam konstruuję

Recommended Posts

Do wentylacji i reku jestem bardzo przekonany.

Ale do zbyt dużej w to inwestycji raczej nie.

Trudno się spodziewać jakiejś fenomenalnej "stopy zwrotu" na bardziej wyrafinowanym reku. Tym bardziej w połączeniu z GWC. Jak to np. IMHO słusznie argumentuje Januszek, w przypadku połączenia z GWC sprawność reku ma mniejsze znaczenie. Trudno spodziewać się, że taka inwestycja się zwróci.

Myślę, że tani, prosty reku powinien spełnić swoje zadanie - dom będzie wentylowany, a część ciepła odzyskana (wdmuchiwane powietrze będzie na tyle ciepłe, by przynajmniej dać komfort cieplny). Co do bardziej wyrafinowanych sztuk wyciskania ciepła z powietrza brak mi przekonania. Na razie zamierzam się przekonać, jak sprawuje się taka prosta, nie zabójczo droga instalacja.

• Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ho ho ho, ale się naczytałam, a w głowie zamet...;) No tak, do wyboru niewiele czasu, mam zamiar zainstalować na wiosnę, to chyba sobie jeszcze poczytam:) Wielkie dzięki za poruszenie tematu, moje dotychczasowe doświadczenia w uzyskiwaniu odpowiedzi na moje niefachowe pytania z dziedziny rekuperacji jeszcze nie dostałam satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.. Ale to może ja jestem zbyt wymagająca?? Na bok żale, czytam i chwytam!!

dla porządku dodam, że straty ciepła na wentylację wynosić mogą około 20-50%.

Wszystko w zależności od innych parametrów takich jak :

- rodzaj wentylacji ( mechaniczna, grawitacyjna ),

- stosunek strat ścian, okien, podłogi i stropu do ilości wymiany powietrza,

Po zastosowaniu GWC i reku można zejść ( u mnie jeszcze teoretycznie )do 6-15%, w zależności od sprawności reku i ilości wymienianego powietrza.

Łatwo więc policzycie ile kasy ewentualnie można zaoszczędzić.

W miarę dokładnie można to policzyć mając bilans energetyczny.

Dla mnie istotnym parametrem jest temperatura nawiewanego powietrza do pomieszczeń, która przy sprawności 60-70% wynosić może 13-16C, a dla sprawności 80-90% wynosić może 16-19C.

Zastanawiam się nad DUO, tzn. podwójnym krzyżowym.

Cz.

Ja też się zastanawiam nad duo. Ma taką przewagę nad przeciwprądowymi, że przebieg zależności wydajności od sprawności jest w miarę płaski - tzn. ma wysoką sprawność również przy dużych przepływach. W przeciwprądowcach sprawność drastycznie spada przy zwiększaniu przepływu.

widziałem ceny duo w necie - ok. 5-7 tys. zł

policzyłem, że "robiąc" samemu z najlepszych komponentów wyjdzie max 3 kzł.

Tylko nie wiem jeszcze które wentylatory i skąd wziąć trafo ( może autotransformator - jest droższy ale można płynnie regulować zakres pracy i czy to sprawdzi się dla wentylatorów ).

Filtry jakie chcesz można kupić gotowe.

Obudowę można zrobić u blacharza.

No i nie wolno zapomnieć o odpływie na skropliny.

Nie wiem też czy wszystko zagra jak trzeba.

Ale Januszek pisze, że to żadna filozofia ?!

Cz.

januszku,

bardzo dziękuję,

obecnie jestem zawalony robotą w pracy, a na budowie wyścig przed mrozami, no ale prawie zdążyłem ...

Po Świętach chcę zamówić wymieniki Heatexa,

jak przyjdą zacznę działać.

O wynikach budowy reku dam znać.

Forum bardzo mi pomaga, więc również podzielę sie doświadczeniami :p

Cz.

• 4 weeks później...

Ja tez chce kupić, ale jeszcze nie wybrałam firmy. Niestety jest jeszcze troche za mało odpowiedzi, żeby wysnuć jakies wnioski. Szcególnie że odpowiedź inne, w zasadzie nic nie mówi.

Mam ważne pytanie, planuje w domu rekuperacje i DPG, niektóre firmy oferuja budowę wspólnych kanłów dystrybucji. Teoretycznie jestem za tym, bo plątanina wielkich rur w ścianach i podłodze jest nie do uniknięcia gdyby rozdzielic te systemy, ale czy w przypadku połączenia będą one funkcjonować prawidłowo?

Był juz kiedys taki watek i wiele osób wypowidało sie nagatywnie, to jednak teoretyczne dywagacje. Czy ktoś ma w domu takie systemy połączone i może mi pomóc czy to działa i nie zaburza się nawzajem?

Januszek,

jezeli tym ktosiem jesteś ty :wink: , to napisz coś blizej na ten temat, tzn. konkretenie jak to jest połączone, jakie warunki musza zostać spełnione żeby to ustrojstwo działało prawidłowo. Jak firma robiła ci projekt i wykonywała, wszystko na ten temat mile widziane, możesz na priv, dzięki wielkie za wszelkie info!

Ja jestem z Białegostoku to Bartosza mam u siebie. Jak rozmawiałem z nimi 2 lata temu to ich skreśliłem ze względu na cenę (4800), ale po dwóch latach za wymiennik 300/160 (twierdzą, że w rzeczywistości 350) zapłaciłem brutto 2200 zł, a ponieważ mają blisko, to zaoferowali transport, montaż i wszelkie konsultacje gratis. Działa od miesiąca, mam go na strychu, jeszcze muszę odizolować wentylatory, bo drgania przenoszą się na konstrukcję domu. Poza tym OK