Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montaz sanitariatow przed posadzkami ??

DagaAdam

Recommended Posts

Hej!

Czy mozna zamontowac wanne (ma byc obudowana suporexem dookola i mocno opiankowana zeby ja wygluszyc :) przed posadzkami? Chodzi o poddasze, czyli wanna bylaby posadowiona bezposrednio na istniejacym stropie (o obciazalnosc sie nie martwie - strop liczony dla 300kg /m2).

Zalezy mi na tym z kilku wzgledow - m.in. dlatego ze wanna bedzie wtedy o ~12cm nizej (spadki do kanalizacji zostana zachowane). Jedyne obawy jakie mam to dylatacja, jaka bedzie trzeba zrobic miedzy pozniej wykonana posadzka, a obudowa z wanny. Bedzie tam te ~1-2cm "pianki", czy paskow styropianu. Bedzie sie to dalo skutecznie zaizolowac zeby wylewajaca sie czasem woda z wanny tam nie wnikala ?:)

W teorii mozna tam polozyc plytki i dobrze zafugowac ale z czasem na dylatacji fuga moze sie chyba rozszczelnic .. ? W posadzce bedzie ogrzewanie podlogowe. Chyba, ze wydrapac troche dylatacji, uzupelnic czyms elastycznym (akryl, silikon?) i obmalowac jakas folia w plynie ? Jest to do zrobienia ?

Druga rzecz to polozenie stelaza z WC (geberit duofix) tez bezposrednio na stropie - mozna ? :)

pozdr.

Jezeli zrobsz tak jak planujesz , to bedziesz mial problem z plytkami na scianie za wanna . Latwo ja uszkodzic . Przy robieniu wylewki - to samo .

Zostaw miejsce na wanne bez wylewki . Bedzie latwiej .

Nogi stelaza wc mozna zatopic w wylewce . Pamietaj jednak , ze prety na miske powinny znajdowac sie na wysokosci 33cm liczac od powierzchni plytek .

Jezeli zrobsz tak jak planujesz , to bedziesz mial problem z plytkami na scianie za wanna . Latwo ja uszkodzic . Przy robieniu wylewki - to samo .

Ja tam poki co nie mam jeszcze zadnej sciany - bedzie tam przedscianka z karton gipsu. Planuje poki co wymurowac w rogu gdzie bedzie ta wanna scianke z 12cm gazobetonu (do wysokosci polozenia wanny minus te ~1cm na przyszla plytke) i do niej "przykotwic" wanne, a wlasciwa scianke z karton gipsu zrobic tuz za nia (lub nawet profile zamocowac na wystajacym suporexie :)

Co do wysokosci stelaza kibelka - dzieki, bede o tym pamietal.

pozdr.

Hej!

Czy mozna zamontowac wanne (ma byc obudowana suporexem dookola i mocno opiankowana zeby ja wygluszyc :) przed posadzkami? Chodzi o poddasze, czyli wanna bylaby posadowiona bezposrednio na istniejacym stropie (o obciazalnosc sie nie martwie - strop liczony dla 300kg /m2).

To może zacznij się martwić? Typowa wanna to 1,4m/0,7m co daje powierzchnię poniżej 1m2. 300kg i więcej może ważyć woda do niej wlana, a o kąpiącym się nie wspomnę. Dodatkowo ten ciężar nie rozkłada się równomiernie, bo wanna stoi na nogach.

To może zacznij się martwić? Typowa wanna to 1,4m/0,7m co daje powierzchnię poniżej 1m2. 300kg i więcej może ważyć woda do niej wlana, a o kąpiącym się nie wspomnę. Dodatkowo ten ciężar nie rozkłada się równomiernie, bo wanna stoi na nogach.

Naprawde nie o tym mial byc watek :) A Ty jaki masz strop ? Wiesz, ze standardowe terivy sa liczone dla 150 kg /m2 i jakos nikt wannami nie wpada na dol ? ;-) Malo kto ma strop na 300kg/m2 liczony. Na moim na 2m2 lezaly 4t materialu przez pol roku i chaupa stoi ;) Skupmy sie prosze na temacie!

pozdr.