axe1719501646 21.06.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Witam wszystkich mam pare pytań:1. Jak daleko moze byc rozdzielacz grzejnikowy i podlogowy od żrodla ciepła2. rtl czy mieszacz do podlogówki (3 obiegi: 5m2, 7m2, 12m2)3. w przypadku zastosowania mieszacza jak sterowac podlogówka4. jak zabezpieczyc wezownice przed wyciaganiem z niej cieplej wody przez pompe c.o. Grzanie bedzie grzejnikami, podlogowka tylko do ciepłej podłogi, jak rtl to wstawiac dodatkowa pompe do podlogówki?obecnie bylo by rozdzielacz 10 grzejnikow podlogówka 3.jedna pompa to pociagnie?Dzieki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 21.06.2009 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 1 w przypadku domów jednorodzinnych bez znaczenia 2 w tym przypadku raczej RTL3 nie dotyczy4 dobrze że zauważyłeś problem Domyślam się że kociołek na opał stały można to zrobić na kilka sposobów odpowiednio wykonana instalacja kotłowa ( dwie oddzielne pompki, zawór 3 drogowy, jedna pompka i ręczne sterowanie obiegami tzn. zawory na każdym obiegu) odpowiedni zasobnik który ze względu na budowę ograniczy wychładzanie wody w zasobniku ciepłej wody( wiszący z podłączeniem od dołu Biawar Quatro) Sporo zależy od automatyki kotłaJedna pompka powinna to obsłużyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
axe1719501646 21.06.2009 23:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 kociol na paliwo stale ma byc tylko na 1 sezon a potem awaryjnie poniewarz dopiero lipiec 2010 podlacza mi gaz. wiec niechce jakos specjalnie szalec. Najbardziej zalezy mi na podlogowce czy przy piecu juz gazowym vitodens 200 wstawiac oddzielna pompe na podlogowke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts