Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Hydrofor Pomocy

andrusza

Recommended Posts

Ludziska kochane. Pomocy. Kupilem nowy zestaw hydroforowy. zbiornik 100 l Pompa jednostopniowa 60l/ minute itd. Podłączylem do starej studni okazalo się że obniza sie poziom wody lub filtr jest zamulony więc wiercimy nową. Wywiercono na głębokość 9 m choć woda byla jż po 3 m. rura w otworze na końcu filtr itd. Co się okazalo??, Że co jakiś czas zawiesza się pompa. Tzn pracuje a nie ciągnie wody ze studni. Podchodzę. wyciągam z prądu wtyczkę, podłączam jeszcze raz i zasysa. Jestem załamany bo chyba bedę musiał zatrudnić kogoś do tej wtyczki. Co mam robić. Aha. zawór zwrotny jest zamontowany ale przy samej pompie na wejściu. i w dodatku poziomo. Czy nie on jest przyczyną takiej sytuacji?? Czy nie powinien byc w pionie???. Pomocy

dzięki panowie za pomoc ale: ta pompa raz zaciąga noramalnie czyli od 2 do 4 ciągnie 1 minutę a raz pracuje i nie ciągnie wody. kiedy odłącze prąd i po minucie włączam ona zasysa. najczęściej po nocy. bo w dzień gdy bierze się wode czesto jest ok natomiast rano mało że nóg nie lamiemy zeby ponowić operacje z prądem. a czy możliwe z tymi skrzydełkami??? to nowy sprzęt. :(

aha i gdy wyłączam ją z pradu gdy nie ssie wody ssłychać wtedy jak gdyby woda spadała z rur

• 2 months później...

Witam. U mnie również pojawiły się problemy.

Gdy ustawi się żądane ciśnienie w zbiorniku na 2,5 czy 2,7 bara zaczynają się problemy. Hydrofor co jakiś czas nie naciąga wody (włącza się ale ale nie pompuje) a jeśli już to w końcowej fazie "idzie mu dość ciężko". Aby ponownie zaczął naciągać należy całkowicie spuścić wodę ze zbiornika i ponownie włączyć pompę. Hydrofor pracuje w miarę dobrze tylko wtedy gdy ustawi się ciśnienie maksymalnie 2,1 bar (wiadro 10 litrowe napełnia w czasie ok. 25sec). Jednak również wtedy w wodzie (gdy np. napełniam beczkę) widoczne są bąbelki powietrza.

Ze źródłem wszystko powinno być w porządku. Przez okres budowy domu korzystaliśmy z innego hydrofora z którym nigdy nie było problemów. Taka zwykła mała pompa z małym zbiornikiem za 300zl. Jednakże było on podłączony praktycznie bezpośrednio (chyba tylko jedno kolanko) do rury ssawnej bez złączek, kolan itp. Dodam, że filtr znajduje się na głębokości około 10-11m a woda podbija do 6 o ile dobrze pamiętam.

Docelowo do domu zakupiliśmy pompę Multi HWA 3000 INOX ze zbiornikiem 50l o sporej wydajności i z nią również nie było problemów do pewnego czasu.

Reasumują wydaje mi się, że przedstawione problemy mogą świadczyć iż pompa zasysa gdzieś powietrze. Wszelkie nieszczelności powyżej powyżej poziomu podłogi na której stoi hydrofor zostały wyeliminowane. Jednak zastanawia mnie czy wpływ na taki stan rzeczy nie mają dwa kolana znajdujące się w ziemi. Zastanawiam się również czy może poziom wód gruntowych się czasem nie obniżył. (Pompa ma moc zasysania max do 8m.) Ale wydaje się to mało prawdopodobne.

Jeszcze jedno pytanko na koniec... Jakie powinno być docelowo ustawione ciśnienie wody w domu jednorodzinnym? 2,5? 3,0 bar?

Zorientowanych w temacie prosiłbym o komentarze i pomoc. Jeśli w swoim wpisie popełniłem jakieś nieprofesjonalne sformułowania itp. to przepraszam ale w tych sprawach jestem laikiem.

Dołączam rysunek:

http://albumik.pl/albumy/granitowa/Poddasze/4808734728640.jpg

No właśnie z pompą niby wszystko w porządku bo byliśmy sprawdzać u sprawozdawcy na stanowisku pomiarowym.

Hehe dopiero zauważyłem, nie wiem skąd ten sprawozdawca miało być sprzedawca :)

No do filtra za bardzo dostępu nie mam bo on się znajduje 11 metrów pod ziemią. Muszę się dokopać do tych dwóch kolan i zlikwidować ewentualne nieszczelności. Jak to nie pomoże to będzie trzeba po prostu niżej pompę umieścić. np. w betonowych kręgach. Zobaczymy.

Obawiam się, że nie pomoże...

Bąbelki powietrza widzisz...

Masz możliwość sprawdzenia jaki jest poziom wody w studni JAK HYDROFOR PRACUJE?

Może ma taką dużą wydajność, że spompowuje błyskawicznie wodę i zaczyna zabierać też powietrze?

Porównaj parametry wydajności tego, co pracowało poprawnie z tym, co jest teraz.

Może tu jest problem?

Adam M.