Slawek 1719499182 28.11.2003 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Kto z Was sam zrobił wnętrze szafy? Zaczynam się łamać, czy w komandorze lub innej firmie nie zamówić wyłącznie przesywanych drzwi, a całe wyposażenie zrobić samemu? Szafa ma być spora, na całą szerokość i wysokość sypialni (415x280x90) i trochę kosztuje w Komandorze... Z drugiej strony drzwi to prawie 70% ceny całości? Z czego robiliście stelaż - drewno, czy jakieś profile metalowe? Zrobiliście także systemy szufladowe? Czy macie w swoich szafach pantograf (taki podwyższany drążek na wieszaki)? Udało się komuś rozwiązać jakoś systemowo chowanie deski do prasowania do szafy? A może macie w Waszych szafach jakieś inne fajne patenty? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.11.2003 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Co prawda nie robiłam takiej szafy, ale robił ją znajomy na całej szerokości śiany w ganku (ok. 3m długości i 2 może 2,2m wysokości).Stelaż robił z płyt. Można u nas zamówić w firmie, która sprzedaje płyty cięcie na wymiar z obrobieniem kantów (tyle że jak zostanie pół płyty to też jest twoja nawet jak niepotrzeba). Szafa jest trzydrzwiowa (drzwi zakupił w Komandorze), część środkowa to półki (a mogą być koszyki) natomiast boczne - z jednej strony 2 drążki, z drugiej jeden (na długie ubrania), acha u góry przez całą szafę ma dwie półki. Nie wiem ile go to kosztowało ale mogę się dowiedzieć.pozdr. IV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 28.11.2003 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Będę bardzo dzwięczny, jeśli się dowiesz Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 28.11.2003 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 moi rodzice za szfe 4m x 2,6 m x 0,8 m zapłacili 4 tyś z wnetrzem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.11.2003 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Sławku odpiszę Ci dopiero w poniedziałekMiłego weekendu Iv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.11.2003 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Odradzam komandora.Ze względu na obsługę.Ja zamierzam zamówić takie szafy u stolarza. Pozdrawiamopal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 28.11.2003 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Moi sąsiedzie mają komandora i są bardzo zadowoleni. Nie jest to jednak tania szafa, więc chyba najprościej zrobić samemu!Justa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.12.2003 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 Sławku! Drzwi do szafy komandora mój znajomy miał załatwiane przez swojego znajomego i kosztowały 900 zł razem cała szafa "wyszła"ok 1300 zł, ale mam dla Ciebie dobrą wiadomość. W castoramie można kupić wózki i szyny (w komplecie są 4 wózki na łożyskach i dwie metrowe szyny) za 60 - 70 zł, do tego kupujesz płytę (z pocięciem i oklejeniem płyta 2,4 x 1,65 m u nas kosztuje ok. 80 zł) i masz szafę za 500 - 600 złpozdr. Iv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 01.12.2003 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 Potwierdzam, że wózki i inne części do drzwi przesuwnych można kupić. Popytaj tam, gdzie sprzedają i tną płyty (ew. rzeczywiście w Castoramie lub temu podobnych). Zrobienie szafy to naprawdę żadna filozofia, a po przeczytaniu niektórych Twoich, Sławku, postów, sądzę, że wiesz jak to ugryźć. Rzecz w dobrym zaprojektowaniu podziałów wnętrza i drzwi (żeby prowadnice szuflad, pantografy, itp nie blokowały się z drzwiami). My (ja i mąż) chcieliśmy iść na łatwiznę i jeną szafę, najmniejszą, zamówiliśmy w Komandorze. Przyjrzeliśmy się jak to wygląda, "fachowcom" patrzyliśmy na ręce (żeby się nauczyć) i szlag nas trafiał jak panowie szafę szer. 180 cm z trzema skrzydłami montowali 5,5 godziny z gotowych elementów. Nie posiadając doświadczenia zrobilibyśmy podobną, w niewiele dłuższym lub takim samym czasie, a zaoszczędzilibyśmy parę stówek. Planujemy mieć w domu jeszcze ze 3 takie szafy i żadnej nie zamówimy w firmie (chyba, że wygramy w totka i nie będzie nam się chciało robić samemu ). Czego sobie i państwu życzę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonT 05.01.2004 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 W temacie szafy do zabudowy.Mam pokój przerobiony na garderobę i przymierzam sie właśnie do postawienia tam szafy do zabudowy tyle, że bez drzwi, które generują wysokie koszty, a ja nie muszę zasłaniać wnętrza szaf.Jakie macie doświadczenia w takim rozwiązaniu - czy wszystko bardzo sie kurzy w garderobie z otwartą szafą? Myślałem, żeby może zamiast drzwi przesuwanych zamontowac jakieś rolety tylko tej części gdzie np. będą ubrania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
all 05.01.2004 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 To ja też mam kilka szfek do "wybudowania". Też walczę z myślami robić - kupić z robocizną. I pytanie takie - jaki jest udział robocizny w zamawianej szafie? Czy ktoś próbowała negocjwać robociznę w cenia szafy? Obawaim się, że wtefy jakośc robizny walnie (się) . A inne firmy, oprócz Komandora? pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helism 05.01.2004 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2004 O ile się orientuję firmy robiące safy wnękowe raczej nie godzą się na sprzedaż samego materiału na szafę. Trzeba zamawiać razem z robocizną. Ewentualnie, po długich błaganiach zgodzą się sprzedać same drzwi. Chyba, że w firemie, która handluje płytami i osprzętem. Można spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ksiegowy 06.01.2004 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 Mam kilka - sa super. Najbardziej jestem zadowolony z szuflad i wysuwanych koszykow. Poogladaj jak robia to inni i zaprojektuj szafe sam a reszta to pare desek i drazkow.http://www.calclosets.com/rooms/rooms.cfm?categoryID=3http://www.williams-sonomainc.com/com/hld/index.cfm# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 06.01.2004 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2004 Pare wypowiedzi było w wątku "Szafy do zabudowy" . Swego czasu znajomi zamówili w Komandorze szafę wnękową do samodzielnego montażu. Nie mogę ich spytać o sczegóły, bo teraz mieszkamy zbyt daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Juras XR4Ti 08.01.2004 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Dla tych co z okolicy, polecam sklep w Grodzisku Maz. ul. Różana. Wszelkiej maści uchwyty, szyny, prowadnice, koszyki cały osprzęt meblowy. Ceny duuużo niższe niż w Castoramie. Płyty tną na wymiar w Praktikerze w Jankach. Za darmo. A płacisz tylko za to co ci utną. Kupujesz okleinę, nóż za 1zł, a żelazko to chyba w domu każdy ma. Naprawdę nie jest problemem szafa, szafka itd. Po co innym dawać zarabiać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneta 25.01.2004 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2004 Cześć mój mąrz znalazł firmę z poza Warszawy w której zamówił szafę w systemie KOMANDORA w elemętach, a potem złorzył ją sam. W cenie rurznica była 35%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 25.01.2004 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2004 ja zamówiłem sobie same drzwi, wnętrze szafy miałem zrobine z pły laminowanych na biało, drzwi sa RAUMPLUS (nie wiem jak to sie pisze) i są ok.Castorama jest chyba droga jeżeli chodzi o wyposażenie w pantografy, wieszaki itp, ja znalazłem firmę, która była ponad dwa razy tańsza, a żeby było śmieszniej widziałem jak człowiek, który robił kuchnie na zamówienie dla moich sąsiadów za ciężkie pieniądze zamawiał tam płyty z pocięciem.Ekipa przysłana do mnie z punktu handlowedo w centrum handlowym u mojej sąsiadki zamontowała drzwi ze zniżką 15% z fakturą, ona też miała wnętrze "hand made". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 26.01.2004 05:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Ja sobie zamówiłam szafy Indeco (nawet nie w samej firmie Indeco, ale u faceta, który robi na ich materiałach, taniej), porównałam ceny Komandor i Indeco - za to samo w Komandorze 7.500, natomiast w Indeco 6.000. Co do jednego z pytań powyżej: ja jednak polecam drzwi do szaf - owszem, bez drzwi się bardziej kurzy i to jasna sprawa, ale też jak szafa drzwi nie ma to generalnie trzeba zawsze miec porządek Mam oddzielną zamykaną garederobę,a w niej same szafy - tez z drzwiami ! Co do samych szaf: ja specjalnie pantografu nie polecam, duzo mniej się rzeczy na nim mieści, właśnie ze względu na "dodatkowy metalowy element". Jak dla mnie idealne półki mają wysokość 30cm (kiedyś miałam 40cm i po prostu ubrania mi się przerwacały,nie można ich było kłaść za dużo jedne na drugich) , podobnie z szufladami (20cm za płytka, chyba, że na bieliznę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts