Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OSB zamiast karton-gips na poddaszu ???

Metal

Recommended Posts

Czy to jest dobry pomysł, żeby poddasze użytkowe wykończyć płytą OSB zamiast karton-gipsem? Czy zwykłe farby ścienne będą się trzymały płyty OSB? Jeżeli nie to jakie będą?

Boję się trochę płyt karton-gips, bo jak piszecie na forum i jak mówią moi sąsiedzi prawie zawsze to popęka. Ktoś na forum pisał, że nie popęka tylko wtedy, jeżeli położy się dwie warstwy na zakładkę.

Pomyślałem więc, żeby zastosować OSB. Chyba łatwiej samemu, równo położyć (na nie zawsze równych krokwiach), bo są sztywniejsze, chociaż trudniej się je przycina. Ewentualne szczeliny wypełnić malowalnym akrylem i całość pomalować. Będzie ciekawa faktura, która dodatkowo ukryje krzywizny.

Co o tym myślicie? Powiedzmy, że koszty są na drugim planie - pomarzyć dobra rzecz - więc potraktujmy je tylko informacyjnie. Skupmy się na praktycznych stronach: zaletach i wadach tego rozwiązania. Może Wojtek Nitka się wypowie.

Po pierwsze cena po drugie plyte osb nalezalo by wykonczyc warstwa zbrojaca tak jak przy dociepleniu styropianem i dopiero wtedy pomalowac

a jezeli chodzi o plyty i ich pekanie to sa brednie ze pekaja zalezy od fachowca robie z gipsu najbardziej zwariowane rzeczy i nigdy nie mialem reklamacji z powodu pekania

Może i racja, że jak karton-gips dobrze położony, to nie pęka, ale załóżmy, że ja chcę mieć taką strukturę na ścianach i suficie jaką mają płyty OSB. Jakie są inne wady (pomińmy cenę) takiego pomysłu i na co trzebaby zwrócić uwagę przy jego realizacji?

krispodkarpacie,

dlaczego trzeba płyty OSB wykończyć warstwą zbrojącą?

Przy osb jest jeszcze gorzej z polaczeniami wiec ja stosuje je do elementow arhitektonicznych na elewacjach budynkow i wtedu calosc nakladam siatka i klejem

w plycie osb 3 i 4 poddanej dzialaniu wilgoci przez dlurzszy okres moga peczniec brzegi jak podaje producent zgodnie z norma osb 3 do 15%

osb 4 do 12 %

a jezeli chodzi o strukture to co zrobisz w miejscu polaczen??

a jezeli chodzi o strukture to co zrobisz w miejscu polaczen??

No to jest problem przyznaję. Nieco mniejszy tam gdzie zejdą się płyty przycięte fabrycznie, ale tak równo przyciąć na budowie, bez specjalnego sprzętu jest trudno. Myślałem o wypełnieniu szczelin malowalnym akrylem i "poszarpaniu" jego lica. Najpierw oczywiście bym to przetestował. Możnaby też zastosować jakieś listwy maskujące, chociaż to mniej mi się podoba.

Główne problemy to jednak jaką farbę zastosować, by ładnie pokryła i była trwała i właśnie warunki wilgotności. Dlatego liczyłem i liczę na słówko od WOJTKA NITKI. Docelowo przewidziana jest wentylacja mechaniczna z rekuperatorem.

• 5 years później...
podnoszę

płyty OSB nie chcę

płyt kart.-gips. też nie chcę

a co byście powiedzieli na panele na skosach na poddaszu?

stosował to ktoś tutaj?

ps. mam przykłąd w realu zastosowania i osoby te są zadowlone

a odchodza pękania, no i ksozty malowania :)

Kiedyś stosowano boazerię tak obecnie krytykowaną (mi nadal się podoba), teraz można kupić panele ścienne. Pomijając sprawy techniczne jest to tylko i wyłącznie kwestia gustu.