Metal 28.11.2003 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Czy to jest dobry pomysł, żeby poddasze użytkowe wykończyć płytą OSB zamiast karton-gipsem? Czy zwykłe farby ścienne będą się trzymały płyty OSB? Jeżeli nie to jakie będą?Boję się trochę płyt karton-gips, bo jak piszecie na forum i jak mówią moi sąsiedzi prawie zawsze to popęka. Ktoś na forum pisał, że nie popęka tylko wtedy, jeżeli położy się dwie warstwy na zakładkę. Pomyślałem więc, żeby zastosować OSB. Chyba łatwiej samemu, równo położyć (na nie zawsze równych krokwiach), bo są sztywniejsze, chociaż trudniej się je przycina. Ewentualne szczeliny wypełnić malowalnym akrylem i całość pomalować. Będzie ciekawa faktura, która dodatkowo ukryje krzywizny.Co o tym myślicie? Powiedzmy, że koszty są na drugim planie - pomarzyć dobra rzecz - więc potraktujmy je tylko informacyjnie. Skupmy się na praktycznych stronach: zaletach i wadach tego rozwiązania. Może Wojtek Nitka się wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispodkarpacie 28.11.2003 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Po pierwsze cena po drugie plyte osb nalezalo by wykonczyc warstwa zbrojaca tak jak przy dociepleniu styropianem i dopiero wtedy pomalowaca jezeli chodzi o plyty i ich pekanie to sa brednie ze pekaja zalezy od fachowca robie z gipsu najbardziej zwariowane rzeczy i nigdy nie mialem reklamacji z powodu pekania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 28.11.2003 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 u mnie tez zrobili sufity z plyt gk mysle ze wogóle nie popękaja ...sa porzadnie poszpachlowane i zazbrojone tzw szpachla z włókna szkalnego nazywa sie to Vario, pod tym jest siatka i fliselina... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 01.12.2003 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 Może i racja, że jak karton-gips dobrze położony, to nie pęka, ale załóżmy, że ja chcę mieć taką strukturę na ścianach i suficie jaką mają płyty OSB. Jakie są inne wady (pomińmy cenę) takiego pomysłu i na co trzebaby zwrócić uwagę przy jego realizacji? krispodkarpacie,dlaczego trzeba płyty OSB wykończyć warstwą zbrojącą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krispodkarpacie 01.12.2003 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 Przy osb jest jeszcze gorzej z polaczeniami wiec ja stosuje je do elementow arhitektonicznych na elewacjach budynkow i wtedu calosc nakladam siatka i klejemw plycie osb 3 i 4 poddanej dzialaniu wilgoci przez dlurzszy okres moga peczniec brzegi jak podaje producent zgodnie z norma osb 3 do 15%osb 4 do 12 %a jezeli chodzi o strukture to co zrobisz w miejscu polaczen?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 02.12.2003 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 a jezeli chodzi o strukture to co zrobisz w miejscu polaczen?? No to jest problem przyznaję. Nieco mniejszy tam gdzie zejdą się płyty przycięte fabrycznie, ale tak równo przyciąć na budowie, bez specjalnego sprzętu jest trudno. Myślałem o wypełnieniu szczelin malowalnym akrylem i "poszarpaniu" jego lica. Najpierw oczywiście bym to przetestował. Możnaby też zastosować jakieś listwy maskujące, chociaż to mniej mi się podoba. Główne problemy to jednak jaką farbę zastosować, by ładnie pokryła i była trwała i właśnie warunki wilgotności. Dlatego liczyłem i liczę na słówko od WOJTKA NITKI. Docelowo przewidziana jest wentylacja mechaniczna z rekuperatorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 02.12.2003 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2003 Metal, tak mi wpadło do głowy, że jakbyś zrobił to z płyt na pióro-wpust, to fajnie by trzymało - łączenia można dobrze dociągnąć i przeszlifować, gdyby były bardzo nierówne...pozostaje tylko pytanie, czy to się opłaca?Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 03.12.2003 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 O zastosowaniu wewnątrz pomieszczeń było w wątku: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=130211&highlight=osb#130211Trzeba uważać na formaldehyd.PozdrawiamKasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 03.12.2003 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2003 Dzięki Slawek:) i katja. Ewentualne dalsze pytania przeniosę do wspomnianego przez katję wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 30.04.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 podnoszę płyty OSB nie chcę płyt kart.-gips. też nie chcę a co byście powiedzieli na panele na skosach na poddaszu? stosował to ktoś tutaj? ps. mam przykłąd w realu zastosowania i osoby te są zadowlone a odchodza pękania, no i ksozty malowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 30.04.2009 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 podnoszę płyty OSB nie chcę płyt kart.-gips. też nie chcę a co byście powiedzieli na panele na skosach na poddaszu? stosował to ktoś tutaj? ps. mam przykłąd w realu zastosowania i osoby te są zadowlone a odchodza pękania, no i ksozty malowania Kiedyś stosowano boazerię tak obecnie krytykowaną (mi nadal się podoba), teraz można kupić panele ścienne. Pomijając sprawy techniczne jest to tylko i wyłącznie kwestia gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 30.04.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 chodzi o te panele ścienne mamy bardzo dużo skosów - 4 pokoje i garderobawięc ... wzorów dużo, wybór duży, więc można spróbować? nikt nie stosował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mycha. 30.04.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Jesli Ci się podobają panele ścienne to zastosuj je Mnie osobiście to się w ogóle nie podoba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts