Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koniec budowy, kolejność składania dokumentów.

jerico

Recommended Posts

Witam

Poczytałem forum, inne strony, a także wszystko co znalazłem na PINB ale nie mogę tego poskładać.

Czy to jest prawidłowa kolejność: ?

1. Zawiadomienie o zakończeniu budowy + załączniki.

2. Wniosek o udzielenie pozwolenia na użytkowanie obiektu + załączniki.

Rozumie, że powyższe składam do PINB? Proszę o info. co się dzieje po złożeniu dokumentacji dla punkt 1 i 2. Czy mam się spodziewać kontroli, a jeśli tak to co będą sprawdzać ? Czy oba te wnioski składam od razu czy 1 czekam na odpowiedź, a następnie 2 ?

3. Wniosek o nadanie numeru budynku.

Czy to już wszystko ?

Czy to, że budynek jest kompletnie wykończony i wyposażony wewnątrz może stanowić problem w przypadku kontroli ?

Z góry dziękuje za pomoc.

Czy to, że budynek jest kompletnie wykończony i wyposażony wewnątrz może stanowić problem w przypadku kontroli ?
dlaczego miałoby stanowić problem. No przecież właśnie zakończyłeś budowę, więc wszystko co potrzebne masz w środku. No chyba że w lodówce też masz już rozkładające się mięso a w pralni leży od miesiąca pranie i czeka. Wtedy są przesłanki do podejrzenia, że budynek był zamieszkały bez odbioru.

Aby złożyc zawiadomienie o zakończeniu budowy- wniosek o pozwolenie użytkowania składa się w szczególnych przypadkach- potrzebujesz:

- numer domu nadany

-oświadczenia kierownika budowy ( zgodnie z projektem, uporządkowaniu placu)

-protokół z próby szczelności szamba- jesli masz

-badania elektryczne- oświadczenie

-przyłącza- protokoły odbiorów

-badania kominiarza

-mapka iwentaryzacyjna

- nie wiem czy cos mi nie uciekło

składasz na dziennik podawczy i czekasz 21 dni. jak nic nie przyjdzie to się wprowadzasz. Czasami Urząd wysyła potwierdzenie, że wszystko ok i nie zgłaszają sprzeciwu- jednak to rzadkość. Najczęściej jest tzw. cicha zgoda- dlatego kopie tych dokumentów z potwierdzeniem złożenia trzymasz u siebie na dowód, ze wszystkiego dopełniłeś.

-przyłącza- protokoły odbiorów

A jeżeli mam taką sytuację, że pozwolenie na budowę nie obejmuje przyłącza wodociągowego. Mam jasno, że o pozwolenie na wodociąg muszę wystąpić oddzielnym wnioskiem. Czy w takim razie mogę zgłaszać koniec budowy budynku i się wprowadzać, nie mając zakończonej sprawy z wodociągiem?

Przepraszam za zwłokę.

Trociu:

czy te dokumenty mają jakąś określoną ważność, przez ile można je wykorzystać do odbioru? Czy można kominiarza za wczasu zawołać i trzymać papierek.

Tak- zdaje się że protokół badan kominiarza jest ważmy 6 miesięcy, mapka ewidencyjna powinna być aktualna, czy po dacie wykonania wszystkich prac ziemnych, przyłączy itp, aby nie było sytuacji, że masz jais protokół odbioru, np. wody, po dacie wykonania mapki.

Trociu

A jeżeli mam taką sytuację, że pozwolenie na budowę nie obejmuje przyłącza wodociągowego. Mam jasno, że o pozwolenie na wodociąg muszę wystąpić oddzielnym wnioskiem. Czy w takim razie mogę zgłaszać koniec budowy budynku i się wprowadzać, nie mając zakończonej sprawy z wodociągiem?

Jak nie masz zakończonej sprawy z wodociągiem, o wg prawa nie masz w domu wody, to mieszkać nie możesz. Jakiś protokół z odbioru przyłącza przedstawić musisz. Ja miałem osobne pozwolenie na budowę przyłącza gazu, zaświadczenie o szczelności instalacji i odbiorze przedstawić musiałem.

jerico

Czy możesz podać przykład sytuacji, w której wymagany jest wniosek o pozwolenie użytkowania ?

Taki wniosek składasz jeśli zamierzasz mieszkać, jeśli np. nie ukończyłeś budowy- np. twój dom składa się z dwóch części( dwurodzinny), skończyłeś pierwszą część, i zamierzasz zamieszkać. Pozwolenie obejmuje jednak obie części, więc ktoś musi stwierdzić, iż Twoja część nadaje się do zamieszkania. wtedy komisja na Twój wniosek ogląda dom i wydaje decyzję. Czasami zdarza się również, że komisja sprawdza dom zgłoszony do użytkowania- ale rzadko.

• 3 weeks później...

a tak wogóle to sobie pozwolę wkleić ze str Lubelskiego PINB

KOMPLET DOKUMENTÓW DO ZGŁOSZENIA ZAKOŃCZENIA BUDOWY

1. dziennik budowy (oryginał);

2. decyzja o pozwoleniu na budowę (xero) + komplet dokumentacji technicznej do wglądu;

3. oświadczenie kierownika budowy:

a. o zgodności wykonania obiektu budowlanego z projektem budowlanym i warunkami pozwolenia na budowę oraz przepisami;

b. o doprowadzeniu do należytego stanu i porządku terenu budowy, a także – w razie korzystania – ulicy, sąsiedniej nieruchomości, budynku lub lokalu;

( UWAGA: w razie zmian nie odstępujących w sposób istotny od zatwierdzonego projektu lub warunków pozwolenia na budowę do zawiadomienia należy dołączyć kopie rysunków z zatwierdzonego projektu z naniesionymi na

czerwono zmianami i ewentualny opis. Oświadczenie powinno być potwierdzone przez projektanta i inspektora nadzoru inwestorskiego, o ile został ustanowiony);

4. oświadczenie o właściwym zagospodarowaniu terenów przyległych, jeżeli eksploatacja wybudowanego obiektu jest

uzależniona od ich odpowiedniego zagospodarowania;

5. protokół kominiarski o drożności przewodów (spalinowych lub dymowych) i prawidłowym działaniu wentylacji

grawitacyjnej oraz prawidłowym podłączeniu urządzeń grzewczych;

6. protokół pomiarów wewnętrznej instalacji elektrycznej;

7. protokół odbioru przyłącza kanalizacji sanitarnej lub oświadczenie kierownika robót instalacji sanitarnych

o szczelności przyłącza i szamba albo – w przypadku przydomowej oczyszczalni ścieków – oświadczenie kierownika robót instalacji sanitarnych o prawidłowym jej wykonaniu i zaświadczenie z UG o braku sprzeciwu przyjęcia zgłoszenia oczyszczalni do eksploatacji;

8. protokół szczelności instalacji gazowej;

9. protokół odbioru przyłącza gazowego;

10. protokół odbioru przyłącza wodociągowego;

11. protokół odbioru przyłącza energetycznego;

12. inwentaryzacja geodezyjna powykonawcza budynku z przyłączami ( z ich wyszczególnieniem) lub oddzielnie każdego przyłącza.

13. świadectwo charakterystyki energetycznej budynku (kopia)