jerico 21.06.2009 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Witam Poczytałem forum, inne strony, a także wszystko co znalazłem na PINB ale nie mogę tego poskładać. Czy to jest prawidłowa kolejność: ? 1. Zawiadomienie o zakończeniu budowy + załączniki.2. Wniosek o udzielenie pozwolenia na użytkowanie obiektu + załączniki.Rozumie, że powyższe składam do PINB? Proszę o info. co się dzieje po złożeniu dokumentacji dla punkt 1 i 2. Czy mam się spodziewać kontroli, a jeśli tak to co będą sprawdzać ? Czy oba te wnioski składam od razu czy 1 czekam na odpowiedź, a następnie 2 ? 3. Wniosek o nadanie numeru budynku. Czy to już wszystko ? Czy to, że budynek jest kompletnie wykończony i wyposażony wewnątrz może stanowić problem w przypadku kontroli ? Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 21.06.2009 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 3. Wniosek o nadanie numeru budynku. o to możesz wystąpić wcześniej. Numer jest nadawany nieruchomości a nie budynkowi samemu w sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 21.06.2009 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Czy to, że budynek jest kompletnie wykończony i wyposażony wewnątrz może stanowić problem w przypadku kontroli ?dlaczego miałoby stanowić problem. No przecież właśnie zakończyłeś budowę, więc wszystko co potrzebne masz w środku. No chyba że w lodówce też masz już rozkładające się mięso a w pralni leży od miesiąca pranie i czeka. Wtedy są przesłanki do podejrzenia, że budynek był zamieszkały bez odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 22.06.2009 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 albo zawiadomienie o zakończeniu budowy albo wniosek o pozwolenie na użytkowanie. NIe ma i to i to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 22.06.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Aby złożyc zawiadomienie o zakończeniu budowy- wniosek o pozwolenie użytkowania składa się w szczególnych przypadkach- potrzebujesz:- numer domu nadany-oświadczenia kierownika budowy ( zgodnie z projektem, uporządkowaniu placu)-protokół z próby szczelności szamba- jesli masz-badania elektryczne- oświadczenie-przyłącza- protokoły odbiorów-badania kominiarza-mapka iwentaryzacyjna - nie wiem czy cos mi nie uciekło składasz na dziennik podawczy i czekasz 21 dni. jak nic nie przyjdzie to się wprowadzasz. Czasami Urząd wysyła potwierdzenie, że wszystko ok i nie zgłaszają sprzeciwu- jednak to rzadkość. Najczęściej jest tzw. cicha zgoda- dlatego kopie tych dokumentów z potwierdzeniem złożenia trzymasz u siebie na dowód, ze wszystkiego dopełniłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerico 22.06.2009 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Kolego magicc, rozumie że potrzebny jest jeszcze dziennik budowy i plan budynku do wglądu ? Czy możesz podać przykład sytuacji, w której wymagany jest wniosek o pozwolenie użytkowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.06.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 -przyłącza- protokoły odbiorów A jeżeli mam taką sytuację, że pozwolenie na budowę nie obejmuje przyłącza wodociągowego. Mam jasno, że o pozwolenie na wodociąg muszę wystąpić oddzielnym wnioskiem. Czy w takim razie mogę zgłaszać koniec budowy budynku i się wprowadzać, nie mając zakończonej sprawy z wodociągiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.06.2009 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 -badania kominiarza -mapka iwentaryzacyjna czy te dokumenty mają jakąś określoną ważność, przez ile można je wykorzystać do odbioru? Czy można kominiarza za wczasu zawołać i trzymać papierek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 28.06.2009 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Przepraszam za zwłokę. Trociu:czy te dokumenty mają jakąś określoną ważność, przez ile można je wykorzystać do odbioru? Czy można kominiarza za wczasu zawołać i trzymać papierek. Tak- zdaje się że protokół badan kominiarza jest ważmy 6 miesięcy, mapka ewidencyjna powinna być aktualna, czy po dacie wykonania wszystkich prac ziemnych, przyłączy itp, aby nie było sytuacji, że masz jais protokół odbioru, np. wody, po dacie wykonania mapki. TrociuA jeżeli mam taką sytuację, że pozwolenie na budowę nie obejmuje przyłącza wodociągowego. Mam jasno, że o pozwolenie na wodociąg muszę wystąpić oddzielnym wnioskiem. Czy w takim razie mogę zgłaszać koniec budowy budynku i się wprowadzać, nie mając zakończonej sprawy z wodociągiem? Jak nie masz zakończonej sprawy z wodociągiem, o wg prawa nie masz w domu wody, to mieszkać nie możesz. Jakiś protokół z odbioru przyłącza przedstawić musisz. Ja miałem osobne pozwolenie na budowę przyłącza gazu, zaświadczenie o szczelności instalacji i odbiorze przedstawić musiałem. jericoCzy możesz podać przykład sytuacji, w której wymagany jest wniosek o pozwolenie użytkowania ? Taki wniosek składasz jeśli zamierzasz mieszkać, jeśli np. nie ukończyłeś budowy- np. twój dom składa się z dwóch części( dwurodzinny), skończyłeś pierwszą część, i zamierzasz zamieszkać. Pozwolenie obejmuje jednak obie części, więc ktoś musi stwierdzić, iż Twoja część nadaje się do zamieszkania. wtedy komisja na Twój wniosek ogląda dom i wydaje decyzję. Czasami zdarza się również, że komisja sprawdza dom zgłoszony do użytkowania- ale rzadko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaaa 16.07.2009 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 witam a czemu nie piszecie o świadectwo charakterystyki energetycznej budynku (kopia)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agaaa 16.07.2009 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 a tak wogóle to sobie pozwolę wkleić ze str Lubelskiego PINB KOMPLET DOKUMENTÓW DO ZGŁOSZENIA ZAKOŃCZENIA BUDOWY 1. dziennik budowy (oryginał);2. decyzja o pozwoleniu na budowę (xero) + komplet dokumentacji technicznej do wglądu;3. oświadczenie kierownika budowy:a. o zgodności wykonania obiektu budowlanego z projektem budowlanym i warunkami pozwolenia na budowę oraz przepisami;b. o doprowadzeniu do należytego stanu i porządku terenu budowy, a także – w razie korzystania – ulicy, sąsiedniej nieruchomości, budynku lub lokalu;( UWAGA: w razie zmian nie odstępujących w sposób istotny od zatwierdzonego projektu lub warunków pozwolenia na budowę do zawiadomienia należy dołączyć kopie rysunków z zatwierdzonego projektu z naniesionymi na czerwono zmianami i ewentualny opis. Oświadczenie powinno być potwierdzone przez projektanta i inspektora nadzoru inwestorskiego, o ile został ustanowiony); 4. oświadczenie o właściwym zagospodarowaniu terenów przyległych, jeżeli eksploatacja wybudowanego obiektu jest uzależniona od ich odpowiedniego zagospodarowania; 5. protokół kominiarski o drożności przewodów (spalinowych lub dymowych) i prawidłowym działaniu wentylacji grawitacyjnej oraz prawidłowym podłączeniu urządzeń grzewczych; 6. protokół pomiarów wewnętrznej instalacji elektrycznej;7. protokół odbioru przyłącza kanalizacji sanitarnej lub oświadczenie kierownika robót instalacji sanitarnych o szczelności przyłącza i szamba albo – w przypadku przydomowej oczyszczalni ścieków – oświadczenie kierownika robót instalacji sanitarnych o prawidłowym jej wykonaniu i zaświadczenie z UG o braku sprzeciwu przyjęcia zgłoszenia oczyszczalni do eksploatacji; 8. protokół szczelności instalacji gazowej; 9. protokół odbioru przyłącza gazowego; 10. protokół odbioru przyłącza wodociągowego; 11. protokół odbioru przyłącza energetycznego;12. inwentaryzacja geodezyjna powykonawcza budynku z przyłączami ( z ich wyszczególnieniem) lub oddzielnie każdego przyłącza.13. świadectwo charakterystyki energetycznej budynku (kopia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts