3echo 21.06.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Chciałem jak najniższym kosztem odnowić sufit w domu który ma ponad 60lat.Sufit to deski,pod nim trzcina czy słoma i na tym tynk.Nie mam zamiaru robić podwieszanego sufitu.Myslałem,zeby tylko zdrapać starą farbę i przeciągnąć delikatnie gładzią.Druga opcja to zdrapanie starej farby,później klej do styropianu na siatce i dopiero na to gładź.Co o tym sądzicie?dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McŁoś 21.06.2009 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Drugie rozwiązanie brzmi sensowniej... mniejsze ryzyko że gładź popęka. Jedno ale... nie klej do styropianu tylko do warstwy zbrojącej !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3echo 21.06.2009 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 styropianu nie mam zamiaru wogóle dawać,pisałem tylko o kleju do styropianu.Dokładnie tak to wygląda warstwami:1.Deska,strop2.Słoma3.tynk4.klej do styropianu 5.siatkaTylko mam jeszcze jedno pytanie.Czy jak tynk odpanie miejscami,to taki klej chwyci się tej słomy żaby nie odpadł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Deamos 21.06.2009 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Dlaczego nie chcesz zrobic sufiru podwieszanego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
McŁoś 21.06.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 styropianu nie mam zamiaru wogóle dawać,pisałem tylko o kleju do styropianu.Dokładnie tak to wygląda warstwami: 1.Deska,strop 2.Słoma 3.tynk 4.klej do styropianu 5.siatka Tylko mam jeszcze jedno pytanie.Czy jak tynk odpanie miejscami,to taki klej chwyci się tej słomy żaby nie odpadł? Ja też nie pisałem o styropianie tylko o kleju ! Nie powinieneś dawać "kleju do styropianu" tylko "klej do wykonywania warstwy zbrojącej" ! Siatkę wtapia się w klej do wykonywania warstwy zbrojącej a nie w klej do styropianu !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3echo 21.06.2009 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Deamos ogólnie jest to dom moich rodziców i chcą sobie odświeżyć tylko pokoje malowaniem.Rodzicom to wystarczy,ale mi nie,więc chciałem to zrobić tak,żeby to wygladało lepiej(równiej) jak teraz bez większych kosztów.Jakby to było moje to zrobiłbym sufit podwieszany.Nie chcę ich naciągać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3echo 21.06.2009 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 styropianu nie mam zamiaru wogóle dawać,pisałem tylko o kleju do styropianu.Dokładnie tak to wygląda warstwami: 1.Deska,strop 2.Słoma 3.tynk 4.klej do styropianu 5.siatka Tylko mam jeszcze jedno pytanie.Czy jak tynk odpanie miejscami,to taki klej chwyci się tej słomy żaby nie odpadł? Ja też nie pisałem o styropianie tylko o kleju ! Nie powinieneś dawać "kleju do styropianu" tylko "klej do wykonywania warstwy zbrojącej" ! Siatkę wtapia się w klej do wykonywania warstwy zbrojącej a nie w klej do styropianu !!! sorry źle cię zrozumiałem,juz wiem o co chodzi.Ale czy to zda egzamin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 21.06.2009 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 IMHO tanio i dobrze to: Propozycja 1: Przykręcić do tego co jest płyty g-k prostopadle do desek a równolegle do belek (bez stalowego rusztu) i zaszpachlować. Przy okazji dać folię paraizolacyjną. Propozycja 2: Zerwać tynk i trzcinę (to raczej nie jest słoma ), przykręcić 2cm styropianu, zaciągnąć klejem i siatką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3echo 22.06.2009 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 A czym przykrecić ten styropian do drewna?zwykłymi wkretami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 23.06.2009 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Chciałem jak najniższym kosztem odnowić sufit w domu który ma ponad 60lat.Sufit to deski,pod nim trzcina czy słoma i na tym tynk.Nie mam zamiaru robić podwieszanego sufitu.Myslałem,zeby tylko zdrapać starą farbę i przeciągnąć delikatnie gładzią.Druga opcja to zdrapanie starej farby,później klej do styropianu na siatce i dopiero na to gładź.Co o tym sądzicie?dzięki za pomoc Druga opcja raczej odpada bo sufit może wyglądać gorzej niż przed. Zrobienie kleju na siatce i gładzi dla osoby nie wprawionej równa się pofalowanemu sufitowi, a skoro takie pytania zadajesz to wnioskuję, że doświadczeniem nie grzeszysz. Co to za farba, że chcesz ją zdrapywać? Może sama gładź na tą farbę i pomalowanie wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3echo 23.06.2009 08:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Druga opcja raczej odpada bo sufit może wyglądać gorzej niż przed. Zrobienie kleju na siatce i gładzi dla osoby nie wprawionej równa się pofalowanemu sufitowi, a skoro takie pytania zadajesz to wnioskuję, że doświadczeniem nie grzeszysz. Co to za farba, że chcesz ją zdrapywać? Może sama gładź na tą farbę i pomalowanie wystarczy? jeśli chodzi o nakładanie kleju na styropian to nigdy tego nie robiłem,ale może czas zacząć.Farba niestety miejscami odpada więc muszę ją zdrapać,ale coraz bardziej jestem przekonany do pierwszej opcji,po wcześniejszym zagruntowaniu.Gorzej jak tynk się będzie sypał,ale jak ponad 60 lat nikomu nic nie spadło na czerep to chyba nie jest w takim złym stanie i gładź powinien lekko utrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 23.06.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Druga opcja raczej odpada bo sufit może wyglądać gorzej niż przed. Zrobienie kleju na siatce i gładzi dla osoby nie wprawionej równa się pofalowanemu sufitowi, a skoro takie pytania zadajesz to wnioskuję, że doświadczeniem nie grzeszysz. Co to za farba, że chcesz ją zdrapywać? Może sama gładź na tą farbę i pomalowanie wystarczy? jeśli chodzi o nakładanie kleju na styropian to nigdy tego nie robiłem,ale może czas zacząć.Farba niestety miejscami odpada więc muszę ją zdrapać,ale coraz bardziej jestem przekonany do pierwszej opcji,po wcześniejszym zagruntowaniu.Gorzej jak tynk się będzie sypał,ale jak ponad 60 lat nikomu nic nie spadło na czerep to chyba nie jest w takim złym stanie i gładź powinien lekko utrzymać. Nakładanie kleju, czy gładzi ie jest żadną sztuką. Sztuką jest zrobienie tego równo, tzn. aby powierzchnia była równa. Na ścianie jest to trudne, na suficie bardzo trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 23.06.2009 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 A czym przykrecić ten styropian do drewna?zwykłymi wkretami? Tak. Zwykłymi wkrętami do drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3echo 12.05.2011 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Więc tak... w dwóch pokojach zdrapałem starą farbę i położyłem gładź.Według mnie wygląda to dobrze.Zdecydowanie lepiej jak przed remontem i jest w miarę równo.Tylko,że w paru miejscach jak się dobrze przyjrzeć to widać już delikatne pęknięcia.To znaczy ja widzę,inni nie bardzo,dopiero muszę pokazać gdzie.Trzeci pokój też tak zrobiłem,lecz jeszcze nie wymalowałem.Dlatego planuję teraz zagruntować sufit i położyć siatkę,na gładzi.Myślę,że powinno to wyeliminować pęknięcia.Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daczka 31.01.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Cześć czołem! Odnowię trochę temat. Otóż w swoim domu też mam takie sufity i w jednym pomieszczeniu belki trzymające sufit są przestarzałe i słabe, przez co całość mi 'wisi'. Próba wyprostowania powierzchni nie przyniosła oczekiwanych skutków na dłuższą metę (w środku zostały przykręcone świeże belki do starych http://img16.imageshack.us/img16/449/p1310085.jpg ) bo i tak wszystko opadło po kilku latach. Wymiary pokoju to 5x4,5m W tym roku dodatkowo przeciekł mi dach i zmoczył 'trochę' sufit że widoczne są plamy na nim..obawiam się że deski stropowe mogą być bardzo namoknięte.. Remont planuję przeprowadzić wioną albo latem. Proszę o rady, jak dokonać naprawy skutecznym a jednocześnie tanim sposobem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 03.02.2012 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Gdzie były dane te nowe belki? Od spodu?Wyprostowanie ugiętych belek drewnianych będzie trudne do zrobienia. Można spróbować podciągnąć je do wykonanej wcześniej konstrukcji stalowej z dwuteowników (przekrój trudno podać bez choćby pobieżnego obliczenia). Nad każdą belką drewnianą należy zamocować dwuteową belkę stalową opartą na ścianach nośnych. Po podciągnięciu (trudno mi tak z marszu podać jaki sposób byłby odpowiedni) belkę drewnianą należy przymocować do dwuteownika za pomocą klamer U- kształtnych z płaskowników (można to zrobić w bardzo ozdobny sposób). Łebski cieśla by się przydał, co się metalu nie boi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daczka 04.02.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 jeśli chodzi o te nowe belki to są to te w środku pomieszczenia. każda jest przykręcona czterema solidnymi śrubami do tej na strychu. policzyć, jaki ma być to dwuteownik powinien ktoś kto się tym zajmuje na co dzień. ciekawi mnie czy mógłbym dwuteowniki położyć prostopadle do tych belek tak tylko żeby je objąć. w ogóle zamontowanie tego to będzie katorga Ściągnięcie trzciny w sufitu i położenie styropianu będzie lżejszym rozwiązaniem? bo na pewno nie obędzie się bez odpadnięcia tynku podczas tej 'operacji' a dodatkowo zyskałbym izolację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carver 07.02.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Dwuteownik, który będzie musiał przejąć obciążenie ze wszystkich belek (położony prostopadle do nich) będzie musiał mieć dosyć pokaźne wymiary przekroju. Do tego trzeba jeszcze rozważyć punkty jego podparcia na końcach, czy aby punktowe obciążenie nie wpłynie ujemnie na konstrukcję ścian. Myślę, że lepsze rozwiązanie to każda belka drewniana podwiązana pod oddzielną stalową (mniejsze przekroje). Co do wykończenia sufitu, to styropian od spodu- raczej kiepskie rozwiązanie. Izolację trzeba nałożyć na strop od góry. Tynk na trzcinie można wymienić na karton gips. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 08.02.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Belki wyglądają jak by były pęknięte, albo bardzo obciążone, ewentualnie ktoś mógł zlikwidować belki podtrzymujące. Wcześniej był jakiś remont w mieszkaniu, likwidacja jakiejś ściany murowanej, usuwanie belek ? Jest jeszcze możliwość że woda zalała belki, które spróchniały i się łamią.. Tak czy inaczej jak dla mnie okropnie to wygląda..Co jest na górze, powierzchnia użytkowa ? Są na niej jakieś ciężary ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3echo 23.04.2021 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2021 (edytowane) Chciałem jak najniższym kosztem odnowić sufit w domu który ma ponad 60lat.Sufit to deski,pod nim trzcina czy słoma i na tym tynk.Nie mam zamiaru robić podwieszanego sufitu.Myslałem,zeby tylko zdrapać starą farbę i przeciągnąć delikatnie gładzią.Druga opcja to zdrapanie starej farby,później klej do styropianu na siatce i dopiero na to gładź.Co o tym sądzicie?dzięki za pomoc Witam po latach.Chciałem odświeżyć temat,bo planuję ocieplić podłogę poddasza.Od dołu jak już wspomniałem trzcina,siatka na kleju i gładź.Minęło 10 lat i zero pęknięć.Nawet mi się o tym nie śniło.W bloku jest gorzej.Teraz z innej beczki...czyli ocieplenie tego sufitu,czyli podłogi strychu,który nie będzie użytkowy.Chyba nie muszę pisać ile ciepła przez sufity uchodzi.Jak go najlepiej ocieplić?Są dwa sposoby moim zdaniem.Pierwsza,to ocieplenie podłogi strychu.Czyli olia paroprzepuszczalna -wata-folia-deski.Druga,to ocieplenie sufitów w pokojach.Czyli konstrukcja na stelażach.Na nich wełna.Tylko pytanie czy to wytrzyma taki ciężar? Jak myślicie? Edytowane 23 Kwietnia 2021 przez 3echo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts