Maxi_Kaz 21.06.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Witajcie, Mam prośbę o pomoc - zamierzam złożyć wniosek o kredyt na budowę domu do banku Pekao S.A. (nie pytajcie dlaczego akurat tam ). Trochę mnie przeraził jeden z druków - kosztorys budowy - jest trochę skomplikowany porównując z drukami innych banków, ale niealeznie od tego konieczny do wypełnienia. Jeszcze nie wiem jak to rozwiąże - czy z pomocą kosztorysanta, wyspecjalizowanej firmy czy jeszcze jakoś inaczej, ale na razie prośba o pomoc do forumowiczów. Dodam, że mój case jest trochę skomplkowany (przebudowuje dom - ok 200 m2 z garażem) + pompa ciepła i na razie nie zamierzam wykańczać poddasza Może ktoś z Was ma wypełniony taki druk wyliczony w oparciu o w miarę aktualne cenniki budowlane i mógłby się nim podzielić (oczywiście bez danych osobowych) przesyłając na mój e-mail: [email protected] Z góry bardzo dziękuję, za wszelkie maile w tej sprawie, nawet odbiegające od mojej niepopularnej sytuacji. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 21.06.2009 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Mam prośbę o pomoc - zamierzam złożyć wniosek o kredyt na budowę domu do banku Pekao S.A. (nie pytajcie dlaczego akurat tam ). Tez tam mam Mam marze 0,7% (dla kredytu w PLN!) dlatego wlasnie tam ;D Trochę mnie przeraził jeden z druków - kosztorys budowy - jest trochę skomplikowany porównując z drukami innych banków, ale niealeznie od tego konieczny do wypełnienia. Dam Ci kilka rad - takich ogolnych dla kredytu w pekao sa: 1. Ustal sobie jak najwiecej malych transz - kazda musisz wykorzystac w ciagu 2 miesiecy, a za kazdy pozniejszy aneks bedziesz placil 50 pln Transze wyplacaja po zlozeniu wniosku dosc szybko (do tygodnia). 2. Kosztorys niech Ci zrobi dowolny ktos, kto ma uprawnienia do projektowania - moze Twoj kierbud ma ? To zrob sobie wycene sam, a on niech Ci tylko klepnie pieczatke - u mnie przeszlo bez problemu. Wycene mozesz wziasc nawet z glowy - tych wszystkich pol dot. zrodla wyceny itp mozesz wogole nie wypelniac 3. Wazne tylko zebys sie wyrobil z kasa - przed wyplata kazdej kolejnej transzy bedzie przyjezdzal gosc z banku i cykal fotki - jak tam drobnych rzeczy bedzie brakowac to sie nie czepia - np. wpiszesz "dach z ociepleniem - XXX PLN" - zrobisz dach bez ocieplenia (bo ocieplenie dopiero po tynkach) - spoko. Wpiszesz "stolarka okienno - drzwiowa" i nie bedziesz mial drzwi (bo chcesz drewniane a one dopiero po tynkach) - spoko. Takich "szczegolow" sie nie czepiaja - byle budowa do przodu Moj nawet nie zauwazyl ze drugiego komina nie ma mimo ze cykal dom w takim stanie, ze byl tylko strop nad parterem, 4m komin i nic wiecej Z komina zrezygnowalem bo bede grzal pompa ciepla.. 4. Nie stresuj sie tak tym kosztorysem - ja go zmienialem jakies 6 razy - w banku nikt sie nie czepial ze poczatkowo byla wycena na 650 tys, a ostatecznie zostalo na ~350 tys - bez zadnych zmian w samej chaupie. Poprostu trzeba przygotowac kosztorys tak zeby ich system to przepuscil - jak nie przepusci to zrobisz poprawki i tak w kolko az przejdzie )) Rowniez wkladem wlasnym mozna troche pomanipulowac i zrobic tak zeby wyszedl minimum te 25-30% - inaczej beda dodatkowe koszty, prowizje, ubezpieczenia brakujacego wkladu wlasnego itp.. Trzeba pamietac, ze pracownik banku to tylko takie GUI wielkiego systemu tej korporacji i on tez musi sie nakombinowac zeby wniosek przeszedl pozytywnie pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 24.06.2009 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Dokładnie jak pisze poprzednik. Też tam mam kredyt. Kosztorysem sam manipulowałem, pieczątka była od inspektora nadzoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts