Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kosztorys budowy dla Pekao S.A.

Maxi_Kaz

Recommended Posts

Witajcie,

Mam prośbę o pomoc - zamierzam złożyć wniosek o kredyt na budowę domu do banku Pekao S.A. (nie pytajcie dlaczego akurat tam :)).

Trochę mnie przeraził jeden z druków - kosztorys budowy - jest trochę skomplikowany porównując z drukami innych banków, ale niealeznie od tego konieczny do wypełnienia.

Jeszcze nie wiem jak to rozwiąże - czy z pomocą kosztorysanta, wyspecjalizowanej firmy czy jeszcze jakoś inaczej, ale na razie prośba o pomoc do forumowiczów.

Dodam, że mój case jest trochę skomplkowany (przebudowuje dom - ok 200 m2 z garażem) + pompa ciepła i na razie nie zamierzam wykańczać poddasza

Może ktoś z Was ma wypełniony taki druk wyliczony w oparciu o w miarę aktualne cenniki budowlane i mógłby się nim podzielić (oczywiście bez danych osobowych) przesyłając na mój e-mail: [email protected]

Z góry bardzo dziękuję, za wszelkie maile w tej sprawie, nawet odbiegające od mojej niepopularnej sytuacji.

Pozdr,

Mam prośbę o pomoc - zamierzam złożyć wniosek o kredyt na budowę domu do banku Pekao S.A. (nie pytajcie dlaczego akurat tam :)).

Tez tam mam ;-) Mam marze 0,7% (dla kredytu w PLN!) dlatego wlasnie tam ;D

Trochę mnie przeraził jeden z druków - kosztorys budowy - jest trochę skomplikowany porównując z drukami innych banków, ale niealeznie od tego konieczny do wypełnienia.

Dam Ci kilka rad - takich ogolnych dla kredytu w pekao sa:

1. Ustal sobie jak najwiecej malych transz - kazda musisz wykorzystac w ciagu 2 miesiecy, a za kazdy pozniejszy aneks bedziesz placil 50 pln ;-) Transze wyplacaja po zlozeniu wniosku dosc szybko (do tygodnia).

2. Kosztorys niech Ci zrobi dowolny ktos, kto ma uprawnienia do projektowania - moze Twoj kierbud ma ? To zrob sobie wycene sam, a on niech Ci tylko klepnie pieczatke - u mnie przeszlo bez problemu. Wycene mozesz wziasc nawet z glowy - tych wszystkich pol dot. zrodla wyceny itp mozesz wogole nie wypelniac ;)

3. Wazne tylko zebys sie wyrobil z kasa - przed wyplata kazdej kolejnej transzy bedzie przyjezdzal gosc z banku i cykal fotki - jak tam drobnych rzeczy bedzie brakowac to sie nie czepia - np. wpiszesz "dach z ociepleniem - XXX PLN" - zrobisz dach bez ocieplenia (bo ocieplenie dopiero po tynkach) - spoko. Wpiszesz "stolarka okienno - drzwiowa" i nie bedziesz mial drzwi (bo chcesz drewniane a one dopiero po tynkach) - spoko. Takich "szczegolow" sie nie czepiaja - byle budowa do przodu :) Moj nawet nie zauwazyl ze drugiego komina nie ma mimo ze cykal dom w takim stanie, ze byl tylko strop nad parterem, 4m komin i nic wiecej :-) Z komina zrezygnowalem bo bede grzal pompa ciepla..

4. Nie stresuj sie tak tym kosztorysem - ja go zmienialem jakies 6 razy - w banku nikt sie nie czepial ze poczatkowo byla wycena na 650 tys, a ostatecznie zostalo na ~350 tys - bez zadnych zmian w samej chaupie. Poprostu trzeba przygotowac kosztorys tak zeby ich system to przepuscil - jak nie przepusci to zrobisz poprawki i tak w kolko az przejdzie :))) Rowniez wkladem wlasnym mozna troche pomanipulowac i zrobic tak zeby wyszedl minimum te 25-30% - inaczej beda dodatkowe koszty, prowizje, ubezpieczenia brakujacego wkladu wlasnego itp..

Trzeba pamietac, ze pracownik banku to tylko takie GUI wielkiego systemu tej korporacji i on tez musi sie nakombinowac zeby wniosek przeszedl pozytywnie :D

pozdr.