damiano07 21.06.2009 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Witam, Forowicze pomóżcie. Mam dylemat co do ogrzewania domu. W planach [ do dzisiaj:) ] miałem ogrzewanie gazowe - piec kondensacyjny z zasobnikiem ok 200 l + ogrzewanie kominkowe. Dom bedzie mial grzejniki i ogrzewanie podlogowe tylko w łazience. Powierzchnia domu to 186 m2 z czego 36m2 to garaż. Czy ogrzewanie kominkowe nie bedzie przeinwestowaniem? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 21.06.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Nie będzie. Teraz taka moda, najlepiej kominek z płaszczem ( na gotowo kilkanaście tysięcy). Zasobnik wystarczy 120 l (4 osoby). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 22.06.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Witam, Forowicze pomóżcie. Mam dylemat co do ogrzewania domu. W planach [ do dzisiaj:) ] miałem ogrzewanie gazowe - piec kondensacyjny z zasobnikiem ok 200 l + ogrzewanie kominkowe. Dom bedzie mial grzejniki i ogrzewanie podlogowe tylko w łazience. Powierzchnia domu to 186 m2 z czego 36m2 to garaż. Czy ogrzewanie kominkowe nie bedzie przeinwestowaniem? Pozdrawiam Zależy co chcesz uzyskać przez to dodatkowe ogrzewanie kominkowe i w jaki sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 22.06.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Zastanow sie na spokojnie czy bedziesz mial czas i ochote grzac w kominku na co dzien (noszenie drzewa, wynoszenie popiolu, czyszczenie kominka, sprzatanie wokol). Jesli odpowiedz brzmi NIE, to odpowiedz sobie na nastepne pytanie:Czy od czasu do czasu bedziesz chcial napalic sobie i posiedziec przy ogniu? I juz wiesz jaki kominek potrzebujesz. Czy drogi, o duzej mocy, z systemem rozprowadzenia ciepla - czy moze maly, niedrogi, czysto rekreacyjny. A moze zaden? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
docent161 22.06.2009 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Dzięki kolego bimblet ja również doszedłem do wniosku i wybieram tryb rekreacyjny bo wiem ile jest pyłu i brudu w kotłowni a co dopiero salon ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiano07 22.06.2009 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Ot i mądrych warto posłuchać Masz racje kolego - z pracy z żoną będziemy wracać ok 17.00 i chyba nie będzie mi się chciało jeszcze palić w piecu. Ewentualnie na weekend rekreacyjnie ale nie potrzebuje do tego kominka za ok 10 tys. Wystarczy zwykly za 3 tys. Jeszcze raz dzieki za pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phans 22.06.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Jak masz gaz ziemny to nie warto (ekonomicznie i praktycznie) pakować się w kominek z płaszczem, wystarczy zwykły dekoracyjny, rekreacyjny czy z grawitacyjnym rozprowadzeniem powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts