afbloch 21.06.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Witam,pytanie to zadaję dlatego, że posiadam 2 sąsiadujące ze sobą działki o wąskim froncie (15m każda). Poprzedni właściciel sprzedwał je jako bliźniacze. Wzdłuż ulicy, na której mam te działki, wszystkie domy są w zabudowie bliźniaczej. Ja jednak chciałbym na tych 2 działkach wybudować jeden dom wolnostojący. Czy zna ktoś przepisy regulujące tą kwestię? Mogę wybudować do jednorodzinny na 2 sąsiadujących ze sobądziałkach jeśli jestem właścicielem obu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 22.06.2009 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 „Działki są przeznaczone pod zabudowę w układzie bliźniaczym”, bo jeśli ktoś podzielił te działki w taki sposób, że pojedyńczo nie spełniają warunku na zabudowę wolnostojącą wówczas w decyzji podziałowej jest w/w zapis. Można się budować na dwóch działkąch należących do jednego właściciela i sąsiadujących ze sobą, w dodatku muszą one być w jednej księdze wieczystej i kolejna sprawa MPZP musi dopuszczać zabudowę wolnostojącą, bo może się okazać że to "osiedle bliźniaków" zapisane sztywno w planie miejscowym i nic innego nie wybudujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
afbloch 22.06.2009 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
al.g. 16.11.2015 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 dzięki za info Sporo wody juz upłynęło od tego ostatniego wpisu, ale mam nadzieję, że jednak ktoś tu zajrzy i podpowie... Jestem w identycznej sytuacji. tzn. kupiłam 2 działki pod zabudowę mieszkaniową jednorodzinną bliźniaczą, a mam zamiar zbudować tam dom jednorodzinny - wolnostojący. Nie wiem tylko czy prawo budowlane tego nie wyklucza i czy mimo otrzymania odpowiedniego PnB nie będę miała problemów z UM, od którego te działki kupiłam. Chodzi o to, że w protokole z przetargów określono rodzaj spodziewanej zabudowy ( zab. mieszkaniowa jednorodzinna- bliźniacza) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts