Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

działka bliźniacza - czy istnieje takie pojęcie w prawie pol

afbloch

Recommended Posts

Witam,

pytanie to zadaję dlatego, że posiadam 2 sąsiadujące ze sobą działki o wąskim froncie (15m każda). Poprzedni właściciel sprzedwał je jako bliźniacze. Wzdłuż ulicy, na której mam te działki, wszystkie domy są w zabudowie bliźniaczej. Ja jednak chciałbym na tych 2 działkach wybudować jeden dom wolnostojący.

Czy zna ktoś przepisy regulujące tą kwestię?

Mogę wybudować do jednorodzinny na 2 sąsiadujących ze sobądziałkach jeśli jestem właścicielem obu?

„Działki są przeznaczone pod zabudowę w układzie bliźniaczym”, bo jeśli ktoś podzielił te działki w taki sposób, że pojedyńczo nie spełniają warunku na zabudowę wolnostojącą wówczas w decyzji podziałowej jest w/w zapis.

Można się budować na dwóch działkąch należących do jednego właściciela i sąsiadujących ze sobą, w dodatku muszą one być w jednej księdze wieczystej i kolejna sprawa MPZP musi dopuszczać zabudowę wolnostojącą, bo może się okazać że to "osiedle bliźniaków" zapisane sztywno w planie miejscowym i nic innego nie wybudujesz.

• 6 years później...
dzięki za info

Sporo wody juz upłynęło od tego ostatniego wpisu, ale mam nadzieję, że jednak ktoś tu zajrzy i podpowie...

Jestem w identycznej sytuacji. tzn. kupiłam 2 działki pod zabudowę mieszkaniową jednorodzinną bliźniaczą, a mam zamiar zbudować tam dom jednorodzinny - wolnostojący.

Nie wiem tylko czy prawo budowlane tego nie wyklucza i czy mimo otrzymania odpowiedniego PnB nie będę miała problemów z UM, od którego te działki kupiłam. Chodzi o to, że w protokole z przetargów określono rodzaj spodziewanej zabudowy ( zab. mieszkaniowa jednorodzinna- bliźniacza)

...