Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kabel w ziemi w rurze czy bez rury

Recommended Posts

Cześć,

kabel YKY w ziemi od skrzynki do domu, jakieś 16 mb.

I teraz zaczynają się wątpliwości:

- bezpośrednio w ziemi ?

- w rurze PCV ?

- w rurze AROT ?

W projekcie gotowym miałem PCV, projektant zmienił na AROT, a na forach pełno informacji, żeby bezpośrednio w ziemi, bo jak będzie w rurze, to woda się będzie zbierała. Z kolei jak bezpośrednio w ziemi, to co z gryzoniami ?

Jest to kabel typowo ziemny,tak wiec nie musi byc w rurze,chyba ze przebiega pod jakąś drogą,czy tez chodnikiem.YKY -nie boi sie wody :)Cokolwiek zrobisz nie bedzie bledem.

Z lektury wypowiedzi na forach rozumiem, że nie boi się wody, gdy jest w bezpośrednio w ziemi, ale gdy będzie w rurze i rura na skutek nieszczelności lub skraplania wypełni się wodą, to nie będzie mu wesoło. Z kolei jak nie będzie w rurze to wrogi gryzoń go skonsumuje...

Jest to kabel typowo ziemny,tak wiec nie musi byc w rurze,chyba ze przebiega pod jakąś drogą,czy tez chodnikiem.YKY -nie boi sie wody :)Cokolwiek zrobisz nie bedzie bledem.

Z lektury wypowiedzi na forach rozumiem, że nie boi się wody, gdy jest w bezpośrednio w ziemi, ale gdy będzie w rurze i rura na skutek nieszczelności lub skraplania wypełni się wodą, to nie będzie mu wesoło. Z kolei jak nie będzie w rurze to wrogi gryzoń go skonsumuje...

Na 80- ciu cm gryzoni niet.

Rura najlepiej AROT w miejscach:

- wejścia do skrzynki

- wejścia do domu

- skrzyżowań z innymi instalacjami (woda, gaz, ścieki)

- pod drogą/wjazdem

- pod chodnikiem niekoniecznie, ale warto

Pozostałe odcinki, kabel bezpośrednio w ziemi na warstwie piasku odpowiednio oznakowany niebieską taśmą.

Kabel układamy luźno (wężykiem) bez żadnych zbędnych naprężeń z odpowiednim zapasem (kolanem) przy domu i przy skrzynce.

Zasada - Lepiej 2m za dużo niż 2cm za mało.

Wszystko co powyższe zrozumiesz w przyszłości gdy dojdzie do naprawy lub wymiany kabla.

Mając ten wykop gotowy nie zapomnij o uziemieniu ochronnym.

Rura najlepiej AROT w miejscach:

- wejścia do skrzynki

- wejścia do domu

- skrzyżowań z innymi instalacjami (woda, gaz, ścieki)

- pod drogą/wjazdem

- pod chodnikiem niekoniecznie, ale warto

Pozostałe odcinki, kabel bezpośrednio w ziemi na warstwie piasku odpowiednio oznakowany niebieską taśmą.

Kabel układamy luźno (wężykiem) bez żadnych zbędnych naprężeń z odpowiednim zapasem (kolanem) przy domu i przy skrzynce.

Zasada - Lepiej 2m za dużo niż 2cm za mało.

Wszystko co powyższe zrozumiesz w przyszłości gdy dojdzie do naprawy lub wymiany kabla.

Mając ten wykop gotowy nie zapomnij o uziemieniu ochronnym.

Ale jak w prostym wykopie zrobić te 2m zapasu kolanem?

Generalnie rura osłonowa ma zapewnić:

- ochronę przed naprężeniami,

- ochronę przed kopaczami (skrzyżowania z innymi instalacjami),

- możliwość wymiany lub naprawy kabla w przyszłości.

Przychodzi mi do głowy jeszcze jedno miejsce, gdzie warto zastosować rurę osłonową - przejście kabla zasilającego do skrzynki pod posadzką np. w garażu.

To są ogólne porady na przyszłość, jak to może wyglądać w konkretnym przypadku wie tylko autor pytania.

A schowanie zapasu kabla przed skrzynką i przed domem nie jest większym problemem.

Kolano o promieniu 20-40cm można wykonać w dwóch wymiarach: w bok i/lub w dół, zależy jak wygodniej.

• 8 months później...
Można utwardzać drogę np. gruzem pod, którą jest położony kabel ? Mam dylemat muszę utwardzić drogę a jednocześnie mam zaprojektowany tam kabel elektryczny który w przyszłym tygodniu będzie wkopywany. A może wpierw utwardzić a później spróbować wkopać tam kabel ale to chyba bez sensu...

Można utwardzać drogę np. gruzem pod, którą jest położony kabel ? Mam dylemat muszę utwardzić drogę a jednocześnie mam zaprojektowany tam kabel elektryczny który w przyszłym tygodniu będzie wkopywany. ...

Zakop kabel - może trochę głębiej - obsyp ładnie warstwą piasku pod i nad (co najmniej 10 cm przykryj)...na to grunt rodzimy i na to gruz...nic się nie stanie..

Pawlok

Można utwardzać drogę np. gruzem pod, którą jest położony kabel ? Mam dylemat muszę utwardzić drogę a jednocześnie mam zaprojektowany tam kabel elektryczny który w przyszłym tygodniu będzie wkopywany. A może wpierw utwardzić a później spróbować wkopać tam kabel ale to chyba bez sensu...

Idź na złom, kup stalową rure, zakop ją w poprzek drogi i utwardzaj czym chcesz i jak chcesz.

Lub zakop głębiej, obsyp piaskiem 10cm pod, 10-20cm nad, kabel układaj luźno (wężykiem, nie naciągaj go) i na to gruz.

Rura stalowa (tworzywo też może być) daje ci możliwości dołożenia innego zapomnianego kabla lub wymianę uszkodzonego kabla BEZ DEWASTACJI DROGI.