Shime 21.06.2009 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Witam mam problem. Mianowicie nie wiem czy to dobry pomysl w okolicach ok 10 metrow od domu mam stara studnie50 metrow w glab a chcialbym miec klimatyzacje na zasadzie brania chlodu z glebi ziemi czy moge pobierac chlodne powietrze z glwbi studni?? Czy nie bedzie mi smierdzialo z tej studni ?? Jestem na etapie przed zalaniem plyty fundamentowej i w razie w moge jeszcze puscic rury do domu ze studni plastikiem 110.Prosze o porady moze jakis artykol albo cos bo szukam w necie i nic na ten temat znalezc nie moge. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 22.06.2009 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 A nie łatwiej wziąć z tej studni zimną wodę i z jej pomocą schłodzić powietrze w domu? Jaką masz wentylację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 22.06.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Witam mam problem. Mianowicie nie wiem czy to dobry pomysl w okolicach ok 10 metrow od domu mam stara studnie50 metrow w glab a chcialbym miec klimatyzacje na zasadzie brania chlodu z glebi ziemi czy moge pobierac chlodne powietrze z glwbi studni?? Czy nie bedzie mi smierdzialo z tej studni ?? Jestem na etapie przed zalaniem plyty fundamentowej i w razie w moge jeszcze puscic rury do domu ze studni plastikiem 110. Prosze o porady moze jakis artykol albo cos bo szukam w necie i nic na ten temat znalezc nie moge. Śmierdzieć nie powinno, ale z jakiej głębokości chcesz to chłodne powietrze pobierać? Rurę wpuścisz od góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.szymkowiak 22.06.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Witam Hmm, pomysł dość nietypowy... Bardziej niż zapachu obawiałbym się raczej, że chłodne powietrze w studni szybko się skończy a napływające z zewnątrz raczej nie zdąży się schłodzić. Do samej kuchni, łazienki czy WC trzeba nawiewac kilkadziesiąt m3/dobę. Rozwiązaniem problemu o którym piszesz jest gruntowy wymiennik ciepła - rura w ziemi odpowiedniej długości obliczonej tak, aby powietrze zdążyło się schłodzić. Trzeba wprawdzie zainwestować w odpowiednie rury pokryte srebrem, żeby się bakterie nie rozwijały, ale potem chłodzenie latem i wstępne podgrzanie zimą gratis pozdrawiam, Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shime 22.06.2009 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Witam mam problem. Mianowicie nie wiem czy to dobry pomysl w okolicach ok 10 metrow od domu mam stara studnie50 metrow w glab a chcialbym miec klimatyzacje na zasadzie brania chlodu z glebi ziemi czy moge pobierac chlodne powietrze z glwbi studni?? Czy nie bedzie mi smierdzialo z tej studni ?? Jestem na etapie przed zalaniem plyty fundamentowej i w razie w moge jeszcze puscic rury do domu ze studni plastikiem 110. Prosze o porady moze jakis artykol albo cos bo szukam w necie i nic na ten temat znalezc nie moge. Śmierdzieć nie powinno, ale z jakiej głębokości chcesz to chłodne powietrze pobierać? Rurę wpuścisz od góry? ok 30 metrow z glebi studni. Witam Hmm, pomysł dość nietypowy... Bardziej niż zapachu obawiałbym się raczej, że chłodne powietrze w studni szybko się skończy a napływające z zewnątrz raczej nie zdąży się schłodzić. Do samej kuchni, łazienki czy WC trzeba nawiewac kilkadziesiąt m3/dobę. Rozwiązaniem problemu o którym piszesz jest gruntowy wymiennik ciepła - rura w ziemi odpowiedniej długości obliczonej tak, aby powietrze zdążyło się schłodzić. Trzeba wprawdzie zainwestować w odpowiednie rury pokryte srebrem, żeby się bakterie nie rozwijały, ale potem chłodzenie latem i wstępne podgrzanie zimą gratis pozdrawiam, Cezary Wlasnie nad tym sie zastanawialem ale jezeli do studni wsadze ok 30 metrow rury i 10 metrow w ziemi to moim zdaniem powietrze i tak sie ochlodzi woda na 50 metrach ma ok 5 stopni. A i czy w samum domu moge puscic puki co rure 110 w plucie zamiast tej ze srebrem?? bo jako tako znalezc nie moge nigdzie u mnie w miescie.:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shime 23.06.2009 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Za linki slicznie podziekowal ale z dniem dzisiejszym studnia odpada uratowalismy studnie zostaje zakopanie rur w ziemi ale to pewnie w nastepnym roku a rury i tak sobie wypuszcze pod plyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts