Piotr_M 22.06.2009 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Proszę o podpowiedź - mam garaż połaczony z domem i zastanawiam się jak postapić ze ścianą pomiędzy domem a garażem a dokładnie ocieplać czy też nie. Garaż ma mieć tylko mały grzejnik aby "złamać" temperaturę zimą.Jeśli ocieplać to jaka grubość ocieplenia i jaki materiał (wełna czy styropian). Planowałem obłożyć tą ścianę do połowy flizami i nie wiem czy będzie to możliwe jeśli ją ocieplę (czy płytki nie będą sie odklejać). Proszę szczególnie o odpowiedzi osoby które ociepliły taką ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 22.06.2009 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 nie wiem czy mogę odpowiadać, bo jeszcze nie ociepliłem w projekcie mam na takiej ścianie 5cm styro, na suficie również, i tak mam zamiar zrobić tyle ze zamiast zwykłego dam twardy styro parkingowy eps200 L.0,035, na to klejz siatką i płytki będą trzymały bez problemu garaż w projekcie był też lekko ogrzewany, a będzie nieogrzewany, w OZC wyszło, że w takiej konfiguracji przy największych mrozach (oj, niedaleko mam do Suwałk) temperatura powinna być w okoicach1-3st powyżej zera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 22.06.2009 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 mnie to niezmiennie dziwi Wasza wiara w nieomylność OZC - albo swoją nieomylność przy uwzględnieniu wszelkich zmiennych - naprawdę jesteście w stanie określić jaki opór cieplny (czy jak to się to nazywa) będzie miała wstawiona brama garażowa o szerokości np 5m? albo jaki będzie mostek cieplny na styku podjazd posadzka w garażu? Przecież drobne niedokładności w ociepleniu i z tych +1-3 stopni zrobi się -1-3 stopni. No ale w sumie to nie musi być jakiś wielki problem... Wracając do ściany - zależy z czego ta ściana jest zrobiona i do czego przylega. U mnie np przylega do kotłowni i spiżarni i jej wcale nie ocieplałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 22.06.2009 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 U mnie ściana garażu dwustanowiskowego sąsiaduje z pomieszczeniem gospodarczym i łazienką oraz przez strop z pokojem nad garażem. Samochody ciepełka nie potrzebują za wiele a przy dużej bramie nie chcę wydawać kasy na dogrzewanie okolicy. Tak więc dociepliłem 10 cm styropianu (Termoorganika Platinum Plus) zarówno ścianę sąsiadującą z domem jak i strop. W garażu będzie elektryczny grzejnik konwekcyjny z termostatem tak aby utrzymywał tam temperaturę ok. 5-7 st C niezależnie od błędów w obliczeniach teoretycznych Grzejnik podłączony pod kontaktrony na bramie garażowej i oknach sterowany modułem przekaźnikowym przez centralę alarmową - wyłączany w momencie kiedy brama lub okna są otwarte. Podobnie rozwiązane mam ogrzewanie na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 22.06.2009 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 U mnie ściana garażu dwustanowiskowego sąsiaduje z pomieszczeniem gospodarczym i łazienką oraz przez strop z pokojem nad garażem. Samochody ciepełka nie potrzebują za wiele a przy dużej bramie nie chcę wydawać kasy na dogrzewanie okolicy. Tak więc dociepliłem 10 cm styropianu (Termoorganika Platinum Plus) zarówno ścianę sąsiadującą z domem jak i strop. A czy kleiłeś na to ocieplenie płytki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irreality 22.06.2009 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Nie będzie tam płytek ale nie wiem za bardzo w czym miałoby to ocieplenie płytkom przeszkadzać. Na styropianie jest siatka + klej, na tym normalny tynk. Temperatury też cały czas dodatnie przecież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 11.11.2009 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Sprawa napewno dawno nieaktualna, ale... Też mam garaż przy domu i też ociepliłem go od wewnątrz zwykłym styropianem na ścianie łączącej go z resztą budynku (zgodnie z projektem) oraz na suficie (nie pamiętam czy tak było w projekcie, ale tak zrobiłem). Wg mnie tak jest ok, gdyby nie to, że niedawno przeczytałem, że w w garażach nie powinno się ocieplać styropianem od wewnątrz, gdyż opary benzyny (nie wiem jak jest z ropą ) niszczą styropian. Wtedy tego nie wiedziałem ale przy ocieplaniu budynku kilka osób mnie uświadomiło nt odziaływania benzyny na styropian. By temu zapobiec możnaby zamiast styropianu użyć styrodur. Dziwne że projektanci praktycznie "z automatu" sugeruja ocieplać garaże od wenątrz styropianem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 11.11.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 jakie ilości benzyny w pojemnikach otwartych przewidujesz przechowywać w swoim garażu?szybciej się spalinami zatrujesz (zakładając niesprawną wiec niezgodną z przepisami wentylację i taki też sposób użytkowania pomieszczenia) niz jakieś opaty rozpuszczą czy wogóle wpłyną na styropian ukryty pod warstwa kleju i farby (czy tez płytek)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
himlaje 11.11.2009 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Zapewne masz racje, z tym, że autor tego tekstu zapewne wie, że nie wszyscy trzymają permanentnie w garażu otwarty pojemnik z benzyną a jednak informuje by nie ocieplać garaży styropianem od wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 11.11.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Jakis czas temu obila mi sie o uszy historia strazaka ktory spalil remize i garazujace tam samochody. Postepowanie wykazalo zwarcie w instalacji i ze do ocieplenia wnetrza uzyto styropianu (pewnie najtanszy badziew) co dodatkowo wzmoglo pozar. Nie chce nikogo straszyc i namawiac ale moze warto jednak przemyslec welne? Kilka groszy wiecej ale przynajmniej niepalna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Madeleine 19.07.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 A czy płyty poliuretanowe nadają się do ocieplenia ściany wewnętrznej? Mam w kotłowni bardzo mało miejsca (5-10cm) i rozmyślam nad czymś cieplejszym niż wełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 15.03.2017 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Odświeżę starego kotleta. Garaż mam częściowo w bryle budynku. Jedną z ścian ocieplam styropianem od środka w całości (cała graniczy z wnętrzem domu) natomiast mam problem z drugą.Ta druga jest częściowo poza budynkiem i jest ocieplona od zewnątrz styropianem, a częściowo w domu.Teraz zagwozdka - czy jest sens ocieplać ją w połowie? Czy ocieplić w całości - ale teraz zamknę sobie Porotherm pomiędzy styropianami co nie wydaj mi się najlepszym rozwiązaniem. Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 15.03.2017 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Odświeżę starego kotleta. Garaż mam częściowo w bryle budynku. Jedną z ścian ocieplam styropianem od środka w całości (cała graniczy z wnętrzem domu) natomiast mam problem z drugą. Ta druga jest częściowo poza budynkiem i jest ocieplona od zewnątrz styropianem, a częściowo w domu. Teraz zagwozdka - czy jest sens ocieplać ją w połowie? Czy ocieplić w całości - ale teraz zamknę sobie Porotherm pomiędzy styropianami co nie wydaj mi się najlepszym rozwiązaniem. Co myślicie? I co się stanie złego? Zamykaj. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlos133 15.03.2017 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 Ta druga jest częściowo poza budynkiem i jest ocieplona od zewnątrz styropianem, a częściowo w domu. Teraz zagwozdka - czy jest sens ocieplać ją w połowie? Czy ocieplić w całości - ale teraz zamknę sobie Porotherm pomiędzy styropianami co nie wydaj mi się najlepszym rozwiązaniem. Ze względów pożarowych w środku budynku powinno się stosować wełnę mineralną. Część ściany graniczącą z domem (plus 1 metr na zewnątrz) dociepl. Reszty nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 15.03.2017 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2017 (edytowane) Ze względów pożarowych w środku budynku powinno się stosować wełnę mineralną. Część ściany graniczącą z domem (plus 1 metr na zewnątrz) dociepl. Reszty nie ma sensu. Jeżeli ma być realna izolacja a zarazem spełniająca wymogi pożarowe to polecam wyłącznie płytę z pianki rezolowej. Może nawet w wersji zintegrowanej z okładziną g/k. Jeżeli jest miejsce to może jeszcze szkło piankowe ale to 3,5-4 razy gorszy izolator termiczny. Pozdrav SM Edytowane 15 Marca 2017 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 16.03.2017 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 Jakim prawem porównujesz materiały niepalne (A1 - szkło piankowe, wełna mineralna) z palnymi piankami fenolowymi /rezolowymi. Niektóre pianki zostały zaklasyfikowane (EN 13501) do klasy reakcji na ogień B ale większość jest w klasie C. A jak wiadomo Załącznik nr 3 do warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie jednoznacznie uznaje materiały niepalne tylko w klasie A1; A2-s1, d0; A2-s2, d0; A2-s3, d0. Wg jakiej teorii materiał który ma lambdę 0,05 W/mK jest 4 razy gorszym izolatorem o materiału o lambdzie 0,023 W/mK ??? A może warto warto sprawdzić parametry wyrobów ze szkła piankowego np.http://inn-therm.pl/produkty/izolacje-specjalistyczne/szklo-piankowe-foamglas/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlos133 16.03.2017 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2017 Jeżeli ma być realna izolacja a zarazem spełniająca wymogi pożarowe to polecam wyłącznie płytę z pianki rezolowej. Może nawet w wersji zintegrowanej z okładziną g/k. Jeżeli jest miejsce to może jeszcze szkło piankowe ale to 3,5-4 razy gorszy izolator termiczny. Zdecydowanie wełna mineralna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mat3006 17.03.2017 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 (edytowane) Zdecydowanie wełna mineralna Jeżeli się lubi robić za jakiś czas ponownie to czemu nie? Robota ma się robić Edytowane 18 Marca 2017 przez mat3006 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 19.03.2017 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2017 Po 4 latach użytkowania garażu ocieplonego styro nie dostrzegam zanikania styro. Ostatnio nawet box dachowy na nim zawiesiłem. Palić też się nie chce. Może coś źle robię . Wielbiciele wełny doradźcie jak z tym żyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 25.03.2017 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2017 To może popytasz strażaka o wymagania przeciwpożarowe dla garaży zawartych w rozdziale 8 WT (Dz.U. z 18.09.2015 poz. 1422), które mówi o "wykonaniu jego elementów jako nierozprzestrzeniających ognia, niekapiących i nieodpadających pod wpływem ognia". Może również policzyć maksymalna gęstość obciążenia ogniowego (wg PN-B-02852:2001) uwzględniając ciepło spalania materiałów termoizolacyjnych.Tylko po co taka wiedza? Chyba łatwiej żyć w nieświadomości .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts