Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przechodni natrysk

Piotr_M

Recommended Posts

Mam prośbę - mam bardzo mało miejsce w pomieszczeniu które planuję wykorzystać jako dodatkową łazienkę i chciałbym aby natrysk był "przechodni" do wc czyli dokładnie przejść przez natrysk aby skorzystać z wc.

Kiedyś widziałem jakieś zdjęcie w gazecie i wyglądało całkiem rozsądnie.

Czy ktoś ma takie rozwiązania i może się podzielić uwagami oraz zdjęciem?

pozdrawiam

Piotr_M

Pomysł ze zdjęcia bardzo oryginalny, ale też bardzo ale to bardzo niepraktyczny. Po każdym prysznicu w takim pomieszczeniu będziesz miał absolutnie wszystko zachlapane (nie tylko podłogę :lol:) Lepiej zrobić tak jak pisze anetina, kibelek i umywalka z przodu a na końcu prysznic do tego choć częściowo osłonięty (szyba/zasłonka) Jakie wymiary ma ta Twoja łazienka?

Też obawiałabym się, że będzie to strasznie niepraktyczne.. :-? Jakoś sobie nie wyobrażam, żeby chciało mi się po każdym prysznicu wszyściutko w łazience wycierać do sucha...

Nasunęła mi się jeszcze jedna propozycja, o której czytałam tu kiedyś: jakiś forumowicz szukał zupełnie składanych drzwi prysznicowych do łazienki. Z tego co kojarzę, miało to być chyba rozwiązanie bez brodzika, czyli podobnie jak na zdjęciach Sure. Sprawa fajna do malutkiej łazienki - na stałe drzwi mogą być złożone "na ścianie" i jest przejście, a podczas kąpieli rozkładają się jak parawan.

Może ktoś z forumowiczów będzie to lepiej kojarzył :)

Wiecie, konstrukcja pewnie bardzo zależy od samego kształtu łazienki. Bo można nawet zastosowac jakąś kabinę montowaną bezpośrednio na płytkach, w której drzwi się składają. No i zależy od przeznaczenia łazienki, jeżeli jest dodatkowa i przez większą część roku będzie służyła tylko jako WC, to tez warto przemyśleć taką opcję jak powyższa. Ja w mojej małej "gościnnej" łazience wstawiłam kabinę i teraz mam obawy, ze będzie ciasno...

Rzuć okiem na tą - moim zdaniem całkiem fajne rozwiązanie

http://www.swistak.pl/a3063860,Kabina-polokragla-SATINA-bezbrodzikowa.html#

http://zdjecia.swistak.pl/03/063/3063860_1.jpg

http://zdjecia.swistak.pl/03/063/3063860_2.jpg

Oczywiście wymaga to kąta łazienki, w którym kabinę można umieścić.

O kurcze , w szoku jestem , ja jesiania taki prysznic wymyslilam , i mam go juz , używam od marca, ale nie sadzilam ze ktos moze a rownie pokrecony pomysl wpaśc

Jak komus opowiadalam to sie w glowe pukali.

Przechodze sobie z sypialni do lazienki , brodzika nie ma , jest z plytek , wiec podloga rowna , bez progów

Zetka : zapewniam cie ze nic a nic nie wylewa sie poza drzwi , dobre drzwi ,z taka listwą - rynienka na dole i na posadzce nie trzeba zupelnie nic

wrzuce jutro , w kazdym razie tak opisowo : jest to wneka-przejscie 100 cm , na przeciwnych scianach proste szlkane drzwi , z tego te od strony lazienki przezroczyste a te od sypialni matowe ( nie jestem az taka ekshibicjonistka :))

Oczywiscie do lazienki jest tez tradycyjne wejscie , drzwiami , z przedpokoju

Poł lazienki musialam zburzyc , wsyztskie instalacje poprzestawiac ale zadowolona jestem

Zetka : zapewniam cie ze nic a nic nie wylewa sie poza drzwi , dobre drzwi ,z taka listwą - rynienka na dole i na posadzce nie trzeba zupelnie nic

Mój komentarz dotyczył tylko i wyłącznie tego zamieszczonego wyżej pomieszczenia. Wyobrażam sobie że po każdym prysznicu zachlapana jest cała podłoga, ściany a na dodatek ten kibel, umywalka, lustro.. :lol: Z tego co piszesz wnioskuję że u Ciebie prysznic jest jednak jakoś odizolowany od reszty (szklanymi drzwiami) a tu nie ma zupełnie nic. Jeśli ktoś by się jednak uparł na dokładnie takie rozwiązanie jak na powyższym zdjęciu, można by dać nad prysznicem wygiętą w półokrąg rurke i na niej zawiesić zasłonke, która będzie używana tylko w momencie korzystania z prysznica ;)

wrzuce jutro , w kazdym razie tak opisowo : jest to wneka-przejscie 100 cm , na przeciwnych scianach proste szlkane drzwi , z tego te od strony lazienki przezroczyste a te od sypialni matowe ( nie jestem az taka ekshibicjonistka :))

Oczywiscie do lazienki jest tez tradycyjne wejscie , drzwiami , z przedpokoju

Poł lazienki musialam zburzyc , wsyztskie instalacje poprzestawiac ale zadowolona jestem

Już jutro :lol: - można prosic o zdjęcie/a