Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wpis do hipoteki i podział domu

ewazych

Recommended Posts

Witam serdecznie,

Mam do was pytanie otóż mój tata posiada dom w którym to mieszka na parterze, jednakże dom posiada hipotekę ale jeszcze nie jest oddany. Ja z moim partnerem chcemy zacząć remontować górę w związku z czym myśleliśmy by wpisać się do hipoteki. Rodzice się rozwiedli, dom należy na paperku do babci, ona podpisałą umowę rozwodową w której ja i moje siostry przejmujemy dom w sierpniu. I teraz dwie kwestie czy można w wpisie hipotecznym powiedzieć że chcemy górę tata się zgodził z siostrami spiszę umowę pieniężną? tata mówił że działa to w procentach i muszę wpisać 50% problem jest że mam jeszcze dwie siostry i one też kiedyś będą chciały rodzine a ,j [artner się boi że włożymy teraz 60000 w remont i one powiedzą że to jest ich 50%. Druga sprawa to ta że moja babcia boi się że mama przejmie część tego domu, tudzież zastanawiam się że można zrobić taką umowę warunkową przekazania tej hipoteki, w której to będzie powiedziane że dom jest mi przekazany pod warunkiem że moja część nigdy nie będzie odsprzedana mojej matce? Mam naprawdę do was prośbę o pomoc, gdyż całą tą operację muszę załatwić w ciągu 2 tyg. Pozdrawiam serdecznie,Ewa

Wiesz, czytałem to kilka razy i nadal nie bardzo rozumiem... :(

Co z tą hipoteką???

I co masz na myśli pisząc:

- dom posiada hipotekę ale jeszcze nie jest oddany

- myśleliśmy by wpisać się do hipoteki

- podpisałą umowę rozwodową

- spiszę umowę pieniężną

- działa to w procentach

:roll: