max2331 22.06.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Dzień Dobry. Bardzo Proszę o pomoc mam kilka pytań:Chciałbym kupić działkę rolną w Mieście (na razie nie posiadam żadnej) koszt tej działki to 12tys zl. Czy prawo pierwokupu ma ARIMR? a gdybym miał już działkę w Mieście czy Agencja też ma prawo pierwokupu? I ostatnie pytanie Ojciec chciałby podarować Mi działkę w jako darowiznę działka została zakupiona za kwotę 2 tyś zł ile by mnie wyniosły opłaty za przepisanie(jest to moja pierwsza darowizna)a ile bym musiał zapłacić, jeżeli darowizną by była działka, która kosztuje 12tyś??.Bardzo Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona Sudol 22.06.2009 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Witaj Co do prawa pierwokupu Agencji Nieruchomości Rolnych, to możesz zapoznać się z ustawą o kształtowaniu ustroju rolnego. Tutaj : http://prawo.rolnicy.com/ustawa-o-ksztaltowaniu-ustroju-rolnego/ Są tam dokładnie wymienione przypadki, kiedy ANR przysługuje prawo pierwokupu. Co do wysokości opłat od umowy darowizny - najlepiej zgłosić się do najbliższego notariusza, który bez problemu wyliczy Ci tę opłatę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts