Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zamawianie okien - wg projektu czy pomiar otworow okiennych?

mAgnes

Recommended Posts

Chcemy rozejrzec sie za oknami.

Parter juz stoi, otwory okienne sa, natomiast nie mamy jeszcze scian szczytowych na pietrze, w ktorych beda okna.

Mam pytanie do doswiadczonych. Czy moge zamowic okna wg specyfikacji dolacznej do projektu, mam tam podane wymiary, okna typowe. Czy lepiej poprosic firme na pomiar otworow okiennych i wg tego pomiaru zamawiac?

:D Agnes pamiętaj, że okna z PVC powinny mieć pd ramami specjalne listwy progowe do mocowania od zewnątrz parapetów zewnętrznych a od wewnątrz do podsunięcia parapetów wewnętrznych - trzeba to uwzględnić przy pomiarze wysokości okien. Okna muszą być niższe o tę listwę.

UWAGA nie wszytkie firmy montują do okien listwy podokienne - a powinny. Mierzą całe okno [bez listwy] - a potem przy montażu wychodzi tak, że otwory odwadniające są przysłonięte parapetem zewnętrznym a parapety są mocowane do ram okien - co jest NIEPRAWIDŁOWE.

Pchelek.

Wiosna za oknem a ja w robocie. Br!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Fuj!!!!!!!!!!

:D Agnes pamiętaj, że okna z PVC powinny mieć pd ramami specjalne listwy progowe do mocowania od zewnątrz parapetów zewnętrznych a od wewnątrz do podsunięcia parapetów wewnętrznych - trzeba to uwzględnić przy pomiarze wysokości okien. Okna muszą być niższe o tę listwę.

UWAGA nie wszytkie firmy montują do okien listwy podokienne - a powinny. Mierzą całe okno [bez listwy] - a potem przy montażu wychodzi tak, że otwory odwadniające są przysłonięte parapetem zewnętrznym a parapety są mocowane do ram okien - co jest NIEPRAWIDŁOWE.

Pchelek.

Wiosna za oknem a ja w robocie. Br!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Fuj!!!!!!!!!!

Pchełek czy takie listwy powinny byc przy oknach drewnianych?

Z pomiarem, ale...

Zorientuj sie juz teraz i zdecyduj na firme, z ktorej bedziesz brac okna.

Sprawdz jakie wymiary maja u nich okna typowe i niech murarze robia pod nie otwory.

Drugie ale... jesli zmienia Ci sie pozniej poglady :wink:

Dostosowanie otworu do wymiaru typowego to zaden problem - przed tynkami.

Ja tak mialem - otwory byly pod okna innej firmy, a jak przyszlo co do czego, to sie okazalo, ze zamawiamy z innej firmy. I polowe otworow trzeba bylo poprawic. Umowilismy sie z tynkarzami, ze dostosowanie otworow okiennych jest w cenie i tyle... Niektore trzeba bylo podkuc (powiekszyc), niektore podmurowac (zmniejszyc). Przed tynkami to zaden problem...

:D Nie - W oknie drewnianym jest "wydra" [podcięcie w ramie] na krawędź parapetu, tak więc takie listwy progowe nie są potrzebne.

Ja spotkałem się z listwą przyparapetową w oknach drewnianych - była z aluminium przykręcona do ramy na wkręty i do niej montowało się parapet zewnętrzny, a w wydrę, o której piszesz wsuwany był felc parapetu. Ułatwiało to też montaż parapetu wew. - dosunięcie do listwy.

Pzdr

Właściwym czasem wyboru producenta okien i drzwi (oraz konkretnych ich typów i rozmiarów) jest moment rozpoczęcia wznoszenia murów.

Bowiem trzeba dać wytyczne murarzom o wielkości otworów i wysokości ich usytuowania.

O ile nietypowość wymiarów okien plastikowych nie kosztuje drogo, to w przypadku drewnianych jest odczuwalna.

Szczególną uwagę trzeba zwrócić na wysokość drzwi.

Od dołu jesteśmy ograniczeni poziomem posadzki, od góry usytuowaniem nadproża.

Także okna w wykuszach, oraz narożne, są trudne do wymiarowania.

Różnice wymiarów u poszczególnych producentów są na tyle duże, że trzeba je uwzględnić.