mAgnes 28.11.2003 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Chcemy rozejrzec sie za oknami.Parter juz stoi, otwory okienne sa, natomiast nie mamy jeszcze scian szczytowych na pietrze, w ktorych beda okna. Mam pytanie do doswiadczonych. Czy moge zamowic okna wg specyfikacji dolacznej do projektu, mam tam podane wymiary, okna typowe. Czy lepiej poprosic firme na pomiar otworow okiennych i wg tego pomiaru zamawiac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 28.11.2003 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Wiesz ja też miałam w projekcie okna typowe, ale w chwili obecnej ilość błędów jest tak porażająca, że tylko dwa okna na 18 mam typowe. Ryzyko jest duże, chyba że będziesz stał i pilnował, wtedy to ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 28.11.2003 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Zaproś panów na pomiar - to nic nie kosztuje i zawsze masz pewność, że okna będą pasować do otworów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
groszek 3 28.11.2003 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Tylko z otowrów.........bo potem mogą być problemy, a to nie jest mała kasa! Groszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rml2 28.11.2003 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Jak wyżej - zrobią to gratis i nie będziesz sie martwił ,że coś jest nie tak jak przyjdzie do montażu- to juz bedzie już ich problem a ty nie zostaniesz z za dużym oknem lub za małym otworem ( albo odwrotnie ) i to im bedzie zależało żeby w końcu dostać reszte pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lenowo 28.11.2003 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Tylko z pomiarem otworów, inaczej będą duże problemy przy montażu.Murarze nigdy nie robią otworów okiennych i drzwiowych idealnie na wymiar, a kucie przy wstawianiu okien to żadna przyjemność i dodatkowe koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Metal 28.11.2003 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Ja zbierałem oferty według zestawienia w projekcie, ale jak już wybrałem firmę, to zamówienie było według ich pomiarów i nie radzę robić inaczej. Pomylić się może każdy, ale lepiej niech to zrobi ekipa okienna, bo wtedy ona za to odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mAgnes 28.11.2003 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Dziekuje za szybkie odpowiedzi. Chyba bedziemy zamawiac, jak juz beda sciany, bo teraz jeszcze nie ma wszystkich. PS. Jestem Agnes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.11.2003 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Agnes pamiętaj, że okna z PVC powinny mieć pd ramami specjalne listwy progowe do mocowania od zewnątrz parapetów zewnętrznych a od wewnątrz do podsunięcia parapetów wewnętrznych - trzeba to uwzględnić przy pomiarze wysokości okien. Okna muszą być niższe o tę listwę. UWAGA nie wszytkie firmy montują do okien listwy podokienne - a powinny. Mierzą całe okno [bez listwy] - a potem przy montażu wychodzi tak, że otwory odwadniające są przysłonięte parapetem zewnętrznym a parapety są mocowane do ram okien - co jest NIEPRAWIDŁOWE. Pchelek. Wiosna za oknem a ja w robocie. Br!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Fuj!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogi 28.11.2003 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Zawsze powinno się poprosic o pomiar. Co więcej porządna firma sama to zaproponuje. Murarzez murują różnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalus 28.11.2003 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Agnes pamiętaj, że okna z PVC powinny mieć pd ramami specjalne listwy progowe do mocowania od zewnątrz parapetów zewnętrznych a od wewnątrz do podsunięcia parapetów wewnętrznych - trzeba to uwzględnić przy pomiarze wysokości okien. Okna muszą być niższe o tę listwę. UWAGA nie wszytkie firmy montują do okien listwy podokienne - a powinny. Mierzą całe okno [bez listwy] - a potem przy montażu wychodzi tak, że otwory odwadniające są przysłonięte parapetem zewnętrznym a parapety są mocowane do ram okien - co jest NIEPRAWIDŁOWE. Pchelek. Wiosna za oknem a ja w robocie. Br!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Fuj!!!!!!!!!! Pchełek czy takie listwy powinny byc przy oknach drewnianych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ariel 01.12.2003 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 Okna zamawiaj tylko z pomiarem.Co nie znaczy że możesz odpuścić murarzom.Okna typowe są mimo wszystko tańsze, więc warto przypilnować aby murarze trzymali wumiary. Pozdrawiam Ariel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 01.12.2003 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 Nie - W oknie drewnianym jest "wydra" [podcięcie w ramie] na krawędź parapetu, tak więc takie listwy progowe nie są potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregor_R 01.12.2003 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 Z pomiarem, ale... Zorientuj sie juz teraz i zdecyduj na firme, z ktorej bedziesz brac okna. Sprawdz jakie wymiary maja u nich okna typowe i niech murarze robia pod nie otwory. Drugie ale... jesli zmienia Ci sie pozniej poglady Dostosowanie otworu do wymiaru typowego to zaden problem - przed tynkami. Ja tak mialem - otwory byly pod okna innej firmy, a jak przyszlo co do czego, to sie okazalo, ze zamawiamy z innej firmy. I polowe otworow trzeba bylo poprawic. Umowilismy sie z tynkarzami, ze dostosowanie otworow okiennych jest w cenie i tyle... Niektore trzeba bylo podkuc (powiekszyc), niektore podmurowac (zmniejszyc). Przed tynkami to zaden problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 01.12.2003 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 zalecam pomiar przez wybraną firmę, a następnie...pomiar własny - tak na wszelki wypadek . Sam powiększałem rok temu 6 otworów okiennych w tym 4szt. 205x150. Nie życzę nikomu... Pozdrawiam Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moritz 01.12.2003 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 Nie - W oknie drewnianym jest "wydra" [podcięcie w ramie] na krawędź parapetu, tak więc takie listwy progowe nie są potrzebne. Ja spotkałem się z listwą przyparapetową w oknach drewnianych - była z aluminium przykręcona do ramy na wkręty i do niej montowało się parapet zewnętrzny, a w wydrę, o której piszesz wsuwany był felc parapetu. Ułatwiało to też montaż parapetu wew. - dosunięcie do listwy. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 01.12.2003 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 Właściwym czasem wyboru producenta okien i drzwi (oraz konkretnych ich typów i rozmiarów) jest moment rozpoczęcia wznoszenia murów.Bowiem trzeba dać wytyczne murarzom o wielkości otworów i wysokości ich usytuowania. O ile nietypowość wymiarów okien plastikowych nie kosztuje drogo, to w przypadku drewnianych jest odczuwalna.Szczególną uwagę trzeba zwrócić na wysokość drzwi. Od dołu jesteśmy ograniczeni poziomem posadzki, od góry usytuowaniem nadproża.Także okna w wykuszach, oraz narożne, są trudne do wymiarowania.Różnice wymiarów u poszczególnych producentów są na tyle duże, że trzeba je uwzględnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts