aniamar 31.07.2009 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Stwierdziliśmy, że nie poszaleję z wyborem projektów, bo na wąskie działki jest pewnie mała ilość do wyboru. Okolica tak nam przypadła do gustu, że ten mankament mogłabym jakoś przeboleć. Już liczyłam ile to zaoszczędziłabym czasu, bo nie musiałabym oglądać tylu katalogów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 31.07.2009 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Byliśmy w gminie, aby zobaczyć plan zagospodarowania przestrzennego i zaczerpnąć informacji o Naszej nowej przyszłej działce. Niestety gmina takiego planu nie posiada. Pytaliśmy się, więc o przeznaczenie w przyszłości tego terenu. Okazało się, że na tej działce nie postawimy domu. Jest za wąska. Można tam jedynie postawić altankę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 31.07.2009 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Załamałam się z lekka. Mamy chyba jakiegoś pecha a może tak ma po prostu być. Zamiast rozbudzonych marzeń, czyli mojego wspaniałego domu i własnego kawałka na Ziemi wracamy do punktu wyjścia. Czyli kupna mieszkania, bo termin kolejnej wpłaty jeszcze nie minął i mogę się jeszcze załapać na to lokum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 31.07.2009 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 Wiem, że upragnionej działki nie można znaleźć tak szybko jak bym chciała, ale ja już muszę podjąć decyzję by wiedzieć, co robić dalej.Mam wrażenie, że stoję na rozdrożu drogi i mam wybór albo skręcić w lewo, czyli kupno mieszkania albo w prawo kupno nie wiadomo, kiedy działki i budowa domu. Czasu na podjęcie tak ważnej decyzji coraz mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 03.08.2009 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Przez 2 dni nie mogłam spać. Borykałam się z różnymi myślami. Wszystkie opcję brałam pod uwagę. W końcu minął ostateczny termin dania odpowiedzi przez gościa, który nas uprzedził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 03.08.2009 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Okazało się, że mężczyzna się rozmyślił. Hura nasze szczęście nie miało końca. Mamy ją!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Mamy upragnioną naszą działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 03.08.2009 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Spotkaliśmy się ze sprzedającą i ustaliliśmy, że umowę kupna podpiszemy dopiero jak nam pokaże warunki zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 03.08.2009 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Wcześniej nic nie wskóramy, bo teren jest jeszcze niepodzielony przez geodetę. Do tych 12 ar dołączyło jeszcze 7 ar działki sąsiedniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 03.08.2009 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Stwierdziliśmy od przybytku głowa nie boli( tylko w portfelu ubędzie). Zdecydowaliśmy, że dokupimy jeszcze ten kawałek. Działka nabierze lepszego wyglądu a my będziemy mieć większe pole do popisu w jej zagospodarowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 03.08.2009 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Właścicielce 3 miesiące zeszło z uporaniem się z dokumentami. Międzyczasie sprawdziliśmy wszelkie formalności, bo nie można wierzyć zapewnieniom sprzedającego, że wszystko jest jak należy. Zawierzając można popełnić bardzo drogi błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 03.08.2009 21:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Sprawdziliśmy księgi wieczyste a w nich ilu jest faktycznie właścicieli, czy ktoś ma prawo pierwokupu lub może ją użytkować jak też możliwość przechodzenia przez nie lub przejazd. Sprawdziliśmy także czy działki nie są obciążone hipotekami. Wszystko grało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 03.08.2009 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 W końcu dostaliśmy do ręki upragnione warunki zabudowy. Gdy wertowaliśmy je buźka Nam się uśmiechała. Ogólny obraz odnośnie charakteru budynku, jaki można na tym terenie postawić był zadawalający. Mogliśmy wybudować domek do 160m2 z dwu lub wielospadowym dachem. Taki w sam raz dla Nas o większym nawet nie chcieliśmy słyszeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 03.08.2009 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Luty 2007 Podpisanie aktu notarialnego. W tym miesiącu staliśmy się właścicielami 22 ar działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 03.08.2009 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Międzyczasie ja już siedziałam w książkach z projektami domów. Można powiedzieć, że tonęłam w nich. Im więcej przeglądałam tym trudniej było mi zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 03.08.2009 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Było tyle pięknych domów, które chciałabym mieć, że musielibyśmy kupić małą wioskę by je wszystkie wybudować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 03.08.2009 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Jak już któryś wybrałam to znowu nie pasował mojemu mężowi, a to dach za bardzo łamany który będzie nas za dużo kosztował, to znowu że za duża kubatura, za duży metraż itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 03.08.2009 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Po wielu wizytach u znajomych, rozmowach i wyjazdów w teren dostrzegłam, że dach wielospadowy jest nie praktyczny a dwuspadowy też może być piękny a przy tym o wiele praktyczniejszy. Pomieszczenia są bardziej ustawne (tylko jeden skos), bardziej jasne (poprzez okna na ścianie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 03.08.2009 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Jesteśmy trzy osobową rodziną, więc dużego domu nie chcemy max 130m2. Dom ma być tani w budowie bez cudownych udogodnień typu: pralnia, suszarnia, pomieszczenia na rowery i wszelkiego rodzaju sprzętu (sportowy i ogrodowy), saun, oddzielnej łazienki przy sypialni itp. To nie znaczy, że nie chciałabym tego mieć, ale przy takim metrażu to raczej nie realne. Dom ma być funkcjonalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 03.08.2009 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Moja dobra rada dla innych:Przed spotkaniem z architektem lub przystąpieniem do poszukiwania gotowego projektu warto uświadomić sobie, czego chcemy i potrzebujemy. Pomóc mogą pytania, które powinien sobie zadać każdy z przyszłych budujących. 1. jaka jest wasza rodzina? 2. ile kondygnacji ma mieć dom, czy ma być łatwy w budowie i energooszczędny? 3. ile czasu będziecie w tym domu spędzać? 4. czy będzie służył do wypoczynku, czy będzie to także centrum życia towarzyskiego? 5. czy będziecie w nim uprawiać jakieś hobby? 6. w którym pomieszczeniu rodzina będzie spędzać najwięcej czasu? 7. jak ten dom będzie wyglądał w otoczeniu waszego sąsiedztwa? 8. czy widzieliście dom ,który się wam podoba w realu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniamar 03.08.2009 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 Warto rozważnie podejmować decyzje, kierując się nie tylko zewnętrzną urodą domu. Przecież jest to inwestycja na wiele lat, czasem na całe życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts