Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Moja nowa wizja Prymulek 3

Recommended Posts

• Odpowiedzi 561
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Byliśmy w gminie, aby zobaczyć plan zagospodarowania przestrzennego i zaczerpnąć informacji o Naszej nowej przyszłej działce. Niestety gmina takiego planu nie posiada. Pytaliśmy się, więc o przeznaczenie w przyszłości tego terenu. Okazało się, że na tej działce nie postawimy domu. Jest za wąska. Można tam jedynie postawić altankę. :o :o :o :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Załamałam się z lekka. :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Mamy chyba jakiegoś pecha a może tak ma po prostu być.

Zamiast rozbudzonych marzeń, czyli mojego wspaniałego domu i własnego kawałka na Ziemi wracamy do punktu wyjścia. Czyli kupna mieszkania, bo termin kolejnej wpłaty jeszcze nie minął i mogę się jeszcze załapać na to lokum.

Wiem, że upragnionej działki nie można znaleźć tak szybko jak bym chciała, ale ja już muszę podjąć decyzję by wiedzieć, co robić dalej.

Mam wrażenie, że stoję na rozdrożu drogi i mam wybór albo skręcić w lewo, czyli kupno mieszkania albo w prawo kupno nie wiadomo, kiedy działki i budowa domu.

Czasu na podjęcie tak ważnej decyzji coraz mniej.

W końcu dostaliśmy do ręki upragnione warunki zabudowy.

Gdy wertowaliśmy je buźka Nam się uśmiechała. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ogólny obraz odnośnie charakteru budynku, jaki można na tym terenie postawić był zadawalający.

Mogliśmy wybudować domek do 160m2 z dwu lub wielospadowym dachem. Taki w sam raz dla Nas o większym nawet nie chcieliśmy słyszeć.

Jesteśmy trzy osobową rodziną, więc dużego domu nie chcemy max 130m2.

Dom ma być tani w budowie bez cudownych udogodnień typu: pralnia, suszarnia, pomieszczenia na rowery i wszelkiego rodzaju sprzętu (sportowy i ogrodowy), saun, oddzielnej łazienki przy sypialni itp. To nie znaczy, że nie chciałabym tego mieć, ale przy takim metrażu to raczej nie realne. :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Dom ma być funkcjonalny.

Moja dobra rada dla innych:

Przed spotkaniem z architektem lub przystąpieniem do poszukiwania gotowego projektu warto uświadomić sobie, czego chcemy i potrzebujemy. Pomóc mogą pytania, które powinien sobie zadać każdy z przyszłych budujących.

1. jaka jest wasza rodzina?

2. ile kondygnacji ma mieć dom,

czy ma być łatwy w budowie i energooszczędny?

3. ile czasu będziecie w tym domu spędzać?

4. czy będzie służył do wypoczynku, czy będzie to także centrum życia towarzyskiego?

5. czy będziecie w nim uprawiać jakieś hobby?

6. w którym pomieszczeniu rodzina będzie spędzać najwięcej czasu?

7. jak ten dom będzie wyglądał w otoczeniu waszego sąsiedztwa?

8. czy widzieliście dom ,który się wam podoba w realu?