Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłaca się w tym roku montować klimatyzacje?

TOMASZ.LL

Recommended Posts

Mam ocieplony dom, ale i tak w cieplejsze dni na poddaszu jest temperatura która męczy. Jak narazie jest ok, można powiedzieć, że lato mnie rozpieszcza;) tylko jak przyjdą cieplejsze dni, znowu może być ciężko. Ranne wstawanie do pracy po nocy w takim cieple jest nieprzyjemne. Jak myślicie, instalować klimę, czy wstrzymać się? Koszty przeanalizowałem, utrzymanie miesięczne przez ikres wakacyjny jest do zaakceptowania.

Temat odczuć i "sensu" zakładania na pewno jest względny. Więc pytam również osoby mające klimatyzacje, jak wygląda takie korzystanie, czy naprawdę jest tak wygodnie? Zdarzają się jakieś nieprzewidziane wydatki związane z klimą?

• 2 weeks później...
Zaraz odezwą sie głosy o snobizmie i szastaniu pieniędzmi ;) Jak dla mnie są sytuacje, gdy klima jest niezbędna mam piętrowy domek, fakt pokoje nie są na poddaszu, ale mimo wszystko całość mocno się nagrzewa, o ile na parterze jest chłodno to na górze ciężko jest wytrzymać. Z nieprzewidzianych kosztów dolicz koszt przeglądu raz w roku to jakoś 150-200zł. U siebie mam z serii aus (mpm o ile się nie myle), tańsza klimatyzacja, bo kupowanie powiedzmy za 6000zł podług naszego lata to przerost formy nad treścią.

Myślałem o czymś ze średniej półki cenowej. Na klimatyzacje za 4-6 tys zł po prostu mnie nie stać. Teraz byłem u rodziny. Mają zamontowaną klimatyzacje właśnie z tego segmentu na jaki mnie strać i powiem Ci że działa super. Akurat trafiły się ładniejsze dni, oczywiście jak temperatura na zewnątrz była znośna to spacerki, grillowanie jak najbardziej. Tylko temperatura była nie znośna, myk do domu, klima pilotem włączona, parę minut, czuć przyjemny chłodem, parę minut później pomieszczenie chłodne. Rozmawiałem o kosztach, za prąd wychodzi ok 200 zł miesięcznie. W najbliższym czasie na pewno zamontuję takie urządzenie, pierw muszę rozplanować remont... Na ile masz pomieszczeń tę klimatyzacje? Jakieś awarie, dodatkowe koszty? Montowałeś sam, czy serwis?

• 4 weeks później...
W dziale "zrób to sam" masz temat o własnym montażu klimatyzacji, jeśli nie masz w rodzinie kogoś kto się tym zajmuje to nie ma sensu takie posunięcie bo dobrze nie jesteś wstanie tego zrobić . A zamontowaną mam tylko w jednym pomieszczeniu, jeśli chcesz dwa lub więcej to od razu kup tak zwany multi split, kosztami to oprócz montażu i ewentualnie przy większych odległościach między pomieszczeniami rurek, to ja u siebie zgodnie z zaleceniami producenta raz na rok przed sezonem zamawiam serwis, uzupełniają czynniki, jeśli trzeba zmiana filtru i tyle. Awarii odpukać jak na razie brak.