Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

potrzebna BŁYSKAWICZNA rada!!!!

anpola

Recommended Posts

nie wiem co mam robić? jutro wchodzi ekipa od docieplenia i położenia drewna na podbitce dachowej, która jest przedłużeniem mojego dachu i zadasza taras. Dodam tylko iż budynek jest przykryty płaskim dachem typu teriva nova.

Wiec panowie fachowcy chcą przykleić 5 cm styropianu do stropodachu potem pozostawić szczelinę wentlowaną a następnie umocować deski i to by sie wszystko zgadzałao, nie wiem tylko czy ZABEZPIECZAĆ STYROPIAN SIATKĄ I KLEJEM po przyklejeniu do stropodachu? Panowie twierdzą że nie trzeba.

A co Wy mi doradzicie?

Witaj,

nie wiem do czego jest potrzebny styropian o grubości 5cm. Jeżeli to ma być izolacja cieplna to proponuję minimum 15 cm. Nie znam dobrze nazewnictwa budowlanego nie mogę Ci poradzić czy musisz go zabezpieczyć przed ptactwem lub mrówkami. Wiem na pewno, jeżeli to ma być izolacja przed stratami ciepła to należy dać minimum 15 cm grubości izolację, aby spełniał Twoje oczekiwania przed stratami energii cieplnej.

Pozdrawiam

janek

nie wiem co mam robić? jutro wchodzi ekipa od docieplenia i położenia drewna na podbitce dachowej, która jest przedłużeniem mojego dachu i zadasza taras. Dodam tylko iż budynek jest przykryty płaskim dachem typu teriva nova.

Wiec panowie fachowcy chcą przykleić 5 cm styropianu do stropodachu potem pozostawić szczelinę wentlowaną a następnie umocować deski i to by sie wszystko zgadzałao, nie wiem tylko czy ZABEZPIECZAĆ STYROPIAN SIATKĄ I KLEJEM po przyklejeniu do stropodachu? Panowie twierdzą że nie trzeba.

A co Wy mi doradzicie?

Jak za parę lat chcesz mieć jeszcze ten styropian to lepiej jest pociągnąć klejem ( jak wszyscy wszem i wobec wiedzą iż styro się utlenia i po paru latach znika)

ściany będą ocieplone 16 cm styropianem a 5 to tylko zewnętrzna część stropodachu, która wystaje 2 m poza ściany i zadasza taras.

Wystający stropodach to mostek cieplny i 5 cm. to mało. Lepiej ocieplić szer. 1 m. 10 cm. styropianu - koszt taki sam a skutek 2 x lepszy, ale nie wiem jak to będzie pasować do dalszej obróbki.

jakbym mogła użyć 10 to pewnie bym to zrobiła, niestety podbitkę mogę opuścić tylko 10 centymetrów z czego 5 to styro i pozostałe 5 na oświetlenie.

Te 5 centymetrów to prawdopodobnie będzie mało by umieścić świetlenie halogenowe ale właśnie się dowiedziałam iż na oświatlenie led wystarczy.