Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

budowa ogrodzenia???pomocy

Recommended Posts

witam serdecznie...

mam pytanie odnośnie ogrodzenia, zakupiłam dom, dom jest w odległości 4 m od granicy działki, działka jest nieogrodzona, na granicy mojej działki i sąsiada stoi od kilkudziesięciu lat stary kryty strzechą dom sąsiada dom jest w połowie zniszczony.

moje pytanie jest takie czy moge postawić ogrodzenie na granicy działek(tuż pod oknem tego zrujnowanego domu, dom oczywiście jest niezamieszkały)

Moim zdaniem odległość ogrodzenia od okien sąsiada nie ma tu nic do znaczenia - ogrodzenie na linii działki. Jednak żadne prawo nie zastąpi przyjaznych stosunków z sąsiadami i wzajemnego zrozumienia. Trza porozmawiać z sąsiadem jak przedmówca wspominał, a jak trzeba to i męża z % wysłać - jeszcze sąsiad sam pomoże przy płocie :D

NAd czym tu sie zastanawiac.

Zró ogrodzenie normalnie w granicy dzialki i juz, z jakiej racji masz komus oddawac swoje metry 8)

A zawsze mozesz sie odsunac te 10 cm w swoja strone i zrobisz w swojej dzialce ogrodzenie i tez ci nikt nie powie.

Granica to granica robisdz ogrodzenie i koniec a to ze kiedys tam postawili budynek i stoi to nie twoj problem.

NAd czym tu sie zastanawiac.

Nad ludzkim załatwieniem sprawy. Grodzić się i już bez poinformowania/uzgodnienia z sąsiadem to trochę jak wykopać topór wojenny. Komu to potrzebne? Lepiej najpierw spróbować coś uzgodnić. Może pójdzie w partycypację w kosztach? W końcu to też "jego" ogrodzenie będzie - no chyba że to już etap budowy zasieków.

Może pójdzie w partycypację w kosztach?

Pewnie, że pójdzie. Najpierw zażąda wymiany strzechy na dachówkę. :lol: :lol: Ja to bym mur na 3-4 metry postawił i nawet nie złośliwie, ale jako zaporę przeciwogniową. Nigdy nie wiadomo jaki bezdomny tam będzie zimował i na czym sobie herbatkę podgrzeje.