dagmarka79 22.06.2009 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 witam serdecznie... mam pytanie odnośnie ogrodzenia, zakupiłam dom, dom jest w odległości 4 m od granicy działki, działka jest nieogrodzona, na granicy mojej działki i sąsiada stoi od kilkudziesięciu lat stary kryty strzechą dom sąsiada dom jest w połowie zniszczony. moje pytanie jest takie czy moge postawić ogrodzenie na granicy działek(tuż pod oknem tego zrujnowanego domu, dom oczywiście jest niezamieszkały) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 22.06.2009 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Dom stojący na granicy AFAIK nie powinien mieć okna od strony granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dagmarka79 22.06.2009 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 dom jest na wsi i został wybudowany przynajmniej 50 lat temu, wątpię czy kiedykolwiek ktos tam kiedys wystepował o budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszek71 22.06.2009 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Wydaje mi się że powinieneś poruszyć ten fakt z sąsiadem i poinformować go o swoim zamiarze.Co nie zmienia faktu że zawsze go możesz postawić po swojej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dagmarka79 22.06.2009 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 zgadza sie ze mogę postawic ogrodzenie po mojej stronie ale w tym przypadku jeśli zg. z przepisami postawie ogrodzenie 4 metry od jego okna to ogrodzenie bedzie pod moim oknem a sąsiad dostanie gratis 4 moje metry z wjazdem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzly 22.06.2009 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Moim zdaniem odległość ogrodzenia od okien sąsiada nie ma tu nic do znaczenia - ogrodzenie na linii działki. Jednak żadne prawo nie zastąpi przyjaznych stosunków z sąsiadami i wzajemnego zrozumienia. Trza porozmawiać z sąsiadem jak przedmówca wspominał, a jak trzeba to i męża z % wysłać - jeszcze sąsiad sam pomoże przy płocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dagmarka79 22.06.2009 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 dziekuje za wszystkie rady...jeszcze poszukam w przepisach..lub popytam o podobne przypadki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 22.06.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Nie rozumiem... a cóż Cię obchodzi niezamieszkała chałupa sprzed pół wieku? Grodzisz, co Twoje i tyle. Nawet, jeśli by zamieszkała była. Przepis o budowie 4 m od granicy nie działa przecież w drugą stronę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.szymkowiak 22.06.2009 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Ależ przepis o 4m od granicy dotyczy budynków, a nie ogrodzeń!Nie ma się nawet nad czym zastanawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raydenstream 22.06.2009 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 NAd czym tu sie zastanawiac. Zró ogrodzenie normalnie w granicy dzialki i juz, z jakiej racji masz komus oddawac swoje metry A zawsze mozesz sie odsunac te 10 cm w swoja strone i zrobisz w swojej dzialce ogrodzenie i tez ci nikt nie powie. Granica to granica robisdz ogrodzenie i koniec a to ze kiedys tam postawili budynek i stoi to nie twoj problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lazik 22.06.2009 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 NAd czym tu sie zastanawiac. Nad ludzkim załatwieniem sprawy. Grodzić się i już bez poinformowania/uzgodnienia z sąsiadem to trochę jak wykopać topór wojenny. Komu to potrzebne? Lepiej najpierw spróbować coś uzgodnić. Może pójdzie w partycypację w kosztach? W końcu to też "jego" ogrodzenie będzie - no chyba że to już etap budowy zasieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 22.06.2009 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Może pójdzie w partycypację w kosztach? Pewnie, że pójdzie. Najpierw zażąda wymiany strzechy na dachówkę. Ja to bym mur na 3-4 metry postawił i nawet nie złośliwie, ale jako zaporę przeciwogniową. Nigdy nie wiadomo jaki bezdomny tam będzie zimował i na czym sobie herbatkę podgrzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts