Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

instalacja hydrauliczna

Witekfc04

Recommended Posts

Witam mam do zrobienia remont w mieszkaniu i chce wymienic hydraulike na nowa . Jaki system byscie doradzili do cieplej i zimnej wody + podlaczenie do kotla dwufunkcyjnego .Najlepiej by system byl w miare prosty do montazu ale zarazem dobry i adekwatny do ceny

Witam mam do zrobienia remont w mieszkaniu i chce wymienic hydraulike na nowa . Jaki system byscie doradzili do cieplej i zimnej wody + podlaczenie do kotla dwufunkcyjnego .Najlepiej by system byl w miare prosty do montazu ale zarazem dobry i adekwatny do ceny

PEX lub PP. To który będzie wygodniejszy i tańszy zależy od tego jak trzeba poprowadzić rurki (podłoga czy ściany), czy dawać trójniki itp. Zrób szkice łazienki i kuchni to się łatwiej coś doradzi.

Zależy co dla Ciebie jest proste do wykonania. Ja bym polecał rury stalowe ocynkowane. System nie drogi (ale na jakim poziomie w stosunku do innych to nie wiem), solidny i sprawdzony.

Żartujesz, prawda ? Po 30 latach zakamieniona instalacja jest do wymiany a do montażu potrzeba gwintownicę i trójnóg - wydatek kilkuset zł.

Zależy co dla Ciebie jest proste do wykonania. Ja bym polecał rury stalowe ocynkowane. System nie drogi (ale na jakim poziomie w stosunku do innych to nie wiem), solidny i sprawdzony.

Żartujesz, prawda ? Po 30 latach zakamieniona instalacja jest do wymiany a do montażu potrzeba gwintownicę i trójnóg - wydatek kilkuset zł.

Nie żartuję. Czy instalacja po 30 latach będzie w gorszym stanie niż PEX lub PP?

Nie wiem, ale instalacje stalowe istnieją już od wielu lat (powyżej 30 bez ocynku), a kamień zależy głównie od jakości wody. Instalacje PEX lub PP są polecane głównie przez wykonawców (zmuszanych przez inwestorów) bo są tańsze i prostrze w wykonaniu. Na ile są trwałe to trudno ocenić zwłaszcza przy wszędzie spotykanej tandecie z Chin.

A tak przy okazji zapytam czy ALUPEX ma dopuszczenie do wody pitnej ?

Nie rosna w nim glony, bakterie no i czy plastik nie oddaje do wody jakichs dioksyn ?

Oczywiscie mowie o rurze ALUPEX markowej, WAVIN, itp.

Czy do zrobienia instalacji z ALUPEX'a konieczna jest jakaś zagniatarka do końcówek - czy są również końcówki skręcane ?

Instalację chce zrobić własnoręcznie i ALUPEX wydaje mi się najprostszy.....jako alternatywę widzę rury PP stabilizowane - zgrzewane, ale to chyba bardziej pracochłonne.

Pozdrawiam