Witekfc04 23.06.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Witam mam do zrobienia remont w mieszkaniu i chce wymienic hydraulike na nowa . Jaki system byscie doradzili do cieplej i zimnej wody + podlaczenie do kotla dwufunkcyjnego .Najlepiej by system byl w miare prosty do montazu ale zarazem dobry i adekwatny do ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 23.06.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Witam mam do zrobienia remont w mieszkaniu i chce wymienic hydraulike na nowa . Jaki system byscie doradzili do cieplej i zimnej wody + podlaczenie do kotla dwufunkcyjnego .Najlepiej by system byl w miare prosty do montazu ale zarazem dobry i adekwatny do ceny PEX lub PP. To który będzie wygodniejszy i tańszy zależy od tego jak trzeba poprowadzić rurki (podłoga czy ściany), czy dawać trójniki itp. Zrób szkice łazienki i kuchni to się łatwiej coś doradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 25.06.2009 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Zależy co dla Ciebie jest proste do wykonania. Ja bym polecał rury stalowe ocynkowane. System nie drogi (ale na jakim poziomie w stosunku do innych to nie wiem), solidny i sprawdzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 25.06.2009 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Zależy co dla Ciebie jest proste do wykonania. Ja bym polecał rury stalowe ocynkowane. System nie drogi (ale na jakim poziomie w stosunku do innych to nie wiem), solidny i sprawdzony. Żartujesz, prawda ? Po 30 latach zakamieniona instalacja jest do wymiany a do montażu potrzeba gwintownicę i trójnóg - wydatek kilkuset zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 26.06.2009 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Zależy co dla Ciebie jest proste do wykonania. Ja bym polecał rury stalowe ocynkowane. System nie drogi (ale na jakim poziomie w stosunku do innych to nie wiem), solidny i sprawdzony. Żartujesz, prawda ? Po 30 latach zakamieniona instalacja jest do wymiany a do montażu potrzeba gwintownicę i trójnóg - wydatek kilkuset zł. Nie żartuję. Czy instalacja po 30 latach będzie w gorszym stanie niż PEX lub PP? Nie wiem, ale instalacje stalowe istnieją już od wielu lat (powyżej 30 bez ocynku), a kamień zależy głównie od jakości wody. Instalacje PEX lub PP są polecane głównie przez wykonawców (zmuszanych przez inwestorów) bo są tańsze i prostrze w wykonaniu. Na ile są trwałe to trudno ocenić zwłaszcza przy wszędzie spotykanej tandecie z Chin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 28.06.2009 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 A tak przy okazji zapytam czy ALUPEX ma dopuszczenie do wody pitnej ? Nie rosna w nim glony, bakterie no i czy plastik nie oddaje do wody jakichs dioksyn ? Oczywiscie mowie o rurze ALUPEX markowej, WAVIN, itp. Czy do zrobienia instalacji z ALUPEX'a konieczna jest jakaś zagniatarka do końcówek - czy są również końcówki skręcane ? Instalację chce zrobić własnoręcznie i ALUPEX wydaje mi się najprostszy.....jako alternatywę widzę rury PP stabilizowane - zgrzewane, ale to chyba bardziej pracochłonne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 28.06.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 A tak przy okazji zapytam czy ALUPEX ma dopuszczenie do wody pitnej ? Ma. Zobacz certyfikaty i instrukcje np. na stronie Kisana. Do wody pitnej nie zaleca się natomiast ocynku i miedzi z uwagi na obecność jonów metali. Złączki PEX zakręcane kosztują 5-10zł sztuka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts