Malobert 23.06.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Gdzie mogę znaleźć jakieś przepisy dotyczące odbiorów kominiarskich pod względem bezpieczeństwa dachowego ? W moim projekcie nie ma informacji na ten temat, a może się okazać, że przyjdzie na odbiór kominiarz i co wtedy ? na pokrytą blachodachówką połać każe wstawiac okna wyłazowe, stopnie i ławy... a to kosztuje i w przypadku blachodachówki tez nie jest takie proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 23.06.2009 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Przecież zawsze można zrobić rewizję pod dachem - po co wyłazić ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 23.06.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 przyłączę się do pytania. Dach jest. Komin stoi. I odbiór przede mną.Czy jest jakiś wymóg, aby były te wyłazy, stopnie. Czy ewentualnie można zrobić odbiór teraz a kominiarzowi dorobić te elementy w przyszłym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 23.06.2009 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Przy moim odbiorze kominiarzowi było wszystko jedno. Nie mam ław kominiarskich mam założone tylko stopnie - ale pisałem wyżej - kominiarz stwierdził że można zawsze zrobić rewizję i po sprawie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 23.06.2009 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Przecież zawsze można zrobić rewizję pod dachem - po co wyłazić ??? ale chyba masz zwykły komin ceglany.... ? bo ja mam wybudowany komin schiedla, i chyba niezbyt to jest możliwe.... więc zrobienie takiej rewizji odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 23.06.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 No tak tu masz rację - ja mam murowany ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 23.06.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 dlaczego niemożliwe? trzeba tylko wstawić jeszcze jedną kształtkę jak u dołu dla wyczystki.. tylko ja osobiście sensu takich rozwiązań nie widzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 23.06.2009 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Witam.http://forum.muratordom.pl/post3096468.htm?highlight=wy%B3az%20dachowy#3096468Tak się skończyła ostatnia dyskusja w tym temacie...Wg mnie oprócz przepisów liczyć się powinien zdrowy rozsądek w miejsce chęci zaoszczędzenia.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 24.06.2009 05:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Zrób wyłaz dachowy i ławę kominiarską w pobliżu komina żarowego.To dla twojego dobra o ile nie chcesz się stresować czy ktoś ci nie połamie dachówek. Kominiarzy wezwij aby sobie obejrzeli kominy w momencie bicia kontrłat i łat - będą mieli dobrą komunikację po dachu. Tak w ogólności to po dachu mozna chodzić i później, podsuwając dachówki i uzywając łat jako drabiny. Trzeba tylko dopilnować aby z powrotem te dachówki zasunęli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts