Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak podzielic ziemie rolnicza

marta1982

Recommended Posts

mam pyanie dotyczace ziemi rolniczej. Moja babcia posiada 4700m2 ziemi rolniczej z czego 700m2 jest ziemia klasy 4 a reszta klasa 3. ziemia ta lezy na terenie miasta. miasto nie posiada planu zagospodarowania przestrzennego jest on w realizacji od 5 lat. dzialka posiada pozwolenie na budowe. babcia chce przekazac mi czesc dzialki mniejsza niz 3000m2 (ok 1000m2)co nalezy dalej robic czy trzeba czekac na ten nieszczesn plan zagospodarowania czy mozna wydzielic dzialke z tych 700m2 ziemi klasy czwartej.

Ja mam taki sam problem niestety działka jest na terenie miasta Poznania a tu korupcja jak nigdzie, bez smarowna nie jedziesz.

Złożyłem pismo o podział z mapkami odpisami KW itd całe sterty papierów, wzywali mnie że by uzupełnić bo na mapkach nie wpisałem wielkości działek itd czerwony długopis do obrysu ...itd itd co ciekawe najpierw mówili o czarnym kolorze obrysu

Po czym po 2 miesiącach przysłali mi pismo że nie ma mowy żadnym podziale i w ogóle jest to nie możliwe itd i że umarzają postępowanie jak bez przedmiotowe.

Co jest bardzo dziwne moja sąsiadka która jest Sędziną w sądzie gdzie niedawno miał sprawę karną Prezydent Miasta (sprawa chyba umorzona) podzieliła działkę rolną bez najmniejszych problemów na kwadrat po 900 m2 ku zaskoczeniu całej okolicy.

teraz tylko czekać ok 2 lat na plan zagospodarowania przestrzennego i wtedy muszą dać bez łapówy.

Nie znalazłem innego sposobu jak ktoś coś ma prozę o informację.

z tym planem zagospodaowania to podobno nie tak szybko. my czekamy 5 lat i nic nie wskazuje na to ze bedzie to szybko i podobno na ten plan to nie ma co za bardzo liczyc bo oni moga robic to latami i nie maja ustawowych terminow na wykonanie. a zawsze znajdzie sie ktos komu cos nie pasuje i caly plan do poprawki. :(

Z tego co mi wiadomo zleca się geodecie wykonanie wstępnego projektu podziału nieruchomości który skałada się w geodezji. Jeżeli plan jest w przygotowaniu chyba mają obowiązek sprawdzić czy planowany podział jest zgodny z założeniami planu i wydają decyzję.

Można też chyba zrobić tak: wpisać się jako współwłaściciel całości, wybudować i wnieść do geodezji o wydzielenie działki (już z domem ) celem zniesienia współwłasności. Wtedy wydzielona działka może mieć mniejszą powierzchnię niż minimalna określona w planie zagospodarowania już uchwalonym i obowiązującym.

Ten zapis brzmi jakoś tak:dopuszcza się wydzielenie działek mniejszych niż określone w planie jeżeli następują w wyniku i tu nie pamiętam -podziałów znoszących wspólwłasność-chyba. Przepraszam ale w tej chwili nie moge tego znaleźć. Mam nadzieję zę pomogłem Pozdrawiam

z ta wspolwlasnoscia to moglby tak byc bo ostatecznie to mozna wybudowac sie na ziemi w moim przypadku babci tylko, ze zaden bank nie udzieli mi kredytu gdy nie mem aktu wlasnosci i wlasnie tu zaczynaja sie schody. :( a wiesz moze jak jest z ta czwarta klasa ziemi na terenie miasta bo slyszalam ze taka klase mozna odrolnic.

Tez jestem z Poznania. Na razie dostalismy warunki zabudowy na dzialce rolnej (po walce i odwolaniu do SKO ) i teraz czekamy na pozwolenie. Na poczatku nas wyslali na drzewo bo... ustawa o ochronie gruntow rolnych i lesnych, bo minimum 3000 metrow itp.

Jak sie pozniej okazalo praktyka normalna jest ze najpierw ludzie buduja na ziemi rolnej,a jak juz jest stan surowy zamkniety to oddzielaja. Na poczatku tego nie wiedzielismy. Jak bylismy u projektanta to tez mowil, budujesz, oddzielasz, budujesz oddzielasz itd.

Jesli chcesz oddzielic dzialke na sprzedaz to niestety nie wiem jak to dziala :(

Sąsiadka podzieliła ziemie rolną bez budowania czego kol wiek na niej porostu szczere pole podzieliła na działki i część sprzedała

Mam mapkę nawet z tym podziałem.

Urząd Gminy to siedziba Korupcji może ktoś do CBA o tym napisze. Bo jedno pole to ochrona gruntów rolnych a to obok to nie ?

Zresztą jaka to rola ?? a ja jaki rolnik ... to wszystko fikcja i zatrwianie życia ludziom.

Edytowane przez bruno01

mam pytanie dotyczace odpowiedzi od bruno01. to teraz musze isc do geodety aby wyrysowal mi ta mapke podzialu i z ta mapka do geodezji i jezeli moja mapka bedzie zgodna z ta ktora przygotowuja w planie zagospodarowania to oni mi wydadza decyzje o podziale ziemi nim zatwierdza plan zagospodarowania przestrzennego.

idź i spróbuj

Nigdy nie wiesz na jakich ludzi trafisz w Poznaniu bez układów raczej gołej rolnej działki nie podzielisz

najpierw siedlisko stan surowy i występujesz o oddzielenie, i tak po krok po kroku jak ci od mówią to się dowołujesz aż do bólu, piszesz skargi na łapówkarzy, itd

kołaczcie a wam otworzą znana maksyma i prawdziwa

• 2 months później...

Nie mieszkam w Poznaniu i nie bardzo znam się na przepisach ale może coś wniosę. Zaczęliśmy szukać działki, najpierw z ogłoszenia ale to było jakieś szaleństwo, działek w okolicy która nas interesowała nie było albo ceny były kosmiczne, zaczęłam chodzić od domu do domu i pytać czy ktoś w okolicy nie sprzedałby działki, znalazł się jeden rolnik, miał prawie 3 hektary (z dostępem do drogi)ale my szukaliśmy maks 1500 m . Wszędzie czytaliśmy że minimalna działka rolna jaką można kupić to ponad 3 ary.

Złożyliśmy wniosek o wydanie WZ rysując dokładnie gdzie ma się budynek na działce znajdować wraz z liniami bocznymi granic. Geodetka twierdziła, że jeśli dostaniemy WZ na tę działkę to ona jakby tym samym zamienia się w budowlaną.

WZ daliśmy geodetce, ta zrobiła wstępny projekt podziału (naniosła działkę na mapki) złożono dokumenty w urzędzie - wstępny projekt urząd zaopiniował pozytywnie , potem geodetka zrobiła już właściwy projekt podziału, złożyliśmy wniosek o podział działki - wydano pozytywną decyzję. Z mapką podziału + inne dokumenty (umowa przedwstępna etc.)poszliśmy do notariusza, sporządzono umowę notarialną wstępną i wysłano zapytanie do ANR czy skorzysta z prawa pierwokupu, ta odmówiła, podpisaliśmy umowę kupna i mamy dokładnie 1565m - trwało to rok (szarpanie z urzędem - terminy i z geodetką - terminy) jednak okazało się że można wydzielić działkę mniejszą niż 3 ary.

• 3 years później...