mike01 23.06.2009 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Na jednej ze stron producenta kominow systemowych wyczytalem takie info odnosnie tych kominow:...komin powinien posiadac otwory(kratki wentylacyjne) do przewietrzania welny wewnatrz komina(pod wplywem zmian temperatury w kominie welna rosieje). Pytanie czy faktycznie tak jest a jesli tak to jak zrobiliscie te kratki?co np 2 pustaki?Problem w tym ze mozna przewiercic ceramike robiac taka kratke. Jakie sa Wasze doswiadczenia z tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 27.06.2009 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Kratka wentylacyjna jest tylko jedna, na dole komina , w zasadzie poniżej wykraplacza.U góry komina muszą być otwory wywiewne. Bardzo ważne aby w czasie stawiania komina nadmiarem zaprawy nie spowodować zatkania otworów wentylacyjnych. Wilgotna wełna traci właściwości izolacyjne. Może to wyglądac np. tak http://www.schiedel.pl/produkty/schiedel-rondo-plus/schemat/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnick 09.01.2015 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Pozwolę sobie odgrzebać temat.Mam komin PRESTO FOCUS. - Bez wełny....taki mi zasugerowano, nigdy więcej bym nie wybrał takiego.Na dole kratka, u góry otwory w kołnierzu kompensującym. Przewiew jest.W rozmowie z przedstawicielem PRESTO dowiedziałem się, że kratka na dole jest konieczna do wentylacji wilgotnego komina ceramicznego.Gdy rozpalę w kominku to tak ciągnie przez tą kratkę, że wentylacja grawitacyjna nie ma szans. Przecież to chyba niebezpieczne zjawisko?Ma ktoś taki komin?Co sądzicie o tej kratce? Inni producenci chyba wentylują tylko te kominy z wełną?Taki SCHIEDEL AVANT nie ma kratki chyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts