Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wniosek o czasowe zajęcie pasa drogowego

dorota78

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie, w jaki sposób wykonać projekt zmiany organizacji ruchu na czas budowy?

W UM w Dąbrowie Górniczej, gdzie urzędnicy bynajmniej nie są dla ludzi (opryskliwi i niemili to mało powiedziane) :evil: , w Wydziale Drogownictwa powiedziano mi, że zanim złoże wniosek o zamknięcie pasa ruchu mam złożyć projekt, który moge wykonać sama :o w oparciu o Rozp. Minst. Infra. Dz.U 03.177.1729. Niestety na moje pytanie komu moge to zlecić nie uzyskałam odpowiedzi. Jak coś takiego wogóle wykonać??? Normalnie jakaś paranoja. Na rozpatrzenie tego projektu mają 2-3 tygodnie i potem tyle samo na rozpatrzenie wniosku, z tego się robi 1,5 miesiaca :x

Jak to wygląda w waszych UM?

Projekt organizacji ruchu drogowego na czas zajęcia pasa drogowego musi określać jak będą utrudniać ruch prace wykonywane przez CIEBIE.

Należy ustawić znaki drogowe i opisać sytuację.{taki projekt opracowała dla

mnie Pani z drogówki}Projekt musi byc też zatwierdzony na policji.Z takim projektem idziesz i składasz wniosek o zajęcie pasa drogowego w którym dobrze określ czas zajęcia pasa bo za każdy dzień jest opłata.Pamiętaj też że ktoś z drogowców musi Ci dać protokuł przekazania i potem odbioru pasa.

projekt moze sporządzić ktokolwiek, kto ma o tym pojęcie

podlega ZATWIERDZENIU przez zarządcę drogi i OPINIOWANIU przez właściwą jednostkę policji. Formę projektu określa Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 23 września 2003 w sprawie szczegółowych warunków zarządzania ruchem na drogach oraz wykonywania nadzoru nad tym zarządzaniem.

Bardzo dziękuję za pomoc. Jak dobrze zrozumiałam, powinnam poszukać kogoś w drogówce, kto ma o tym pojęcię, bo może ktoś sobie dorabia robieniem takich projektów. W UM nie ma chętnego. Dziwne jest jednak dla mnie to, jako osoby która po raz pierwszy styka się z tym problemem, że tak naprawdę to nie wiem za co mam zapłacić Wydziałowi Komunikacji 1zł za 1m drogi na dzień, skoro i tak wszystko mam załatwić sama. Jakieś to dziwne :-?

• 2 weeks później...
jak droga gminna, to nie trzeba opinii z policji

mylisz się. Jest potrzebna

co do formy projektu, do którego dostałeś opinię ,to na pewno w tej skali były załączane obrazki ? :) Projekt organizacji ruchu powinien spełniac pewne wymagania co do zawartosci i formy acz jednostki uzgadniające i opiniujace często przymykają na to oko :)

• 3 weeks później...
Niezależnie od rangi drogi projekt organizacji ruchu może byc wymagany prez zarządcę drogi i wówczas jego forma musi byc z nim uzgodniona i z odpowiednim organem Policji. Zwykle na drogach gminnych wymagają projektu, gdy prace mogą w znaczcy sposób wpłynąć na komunikację. Wybudowałem wiele sieci, i tylko w kilku przypadkach wymagano projektu organizacji ruchu.