Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak działa kondensat? Saunier Duval Isotwin Condens

Tomek_1974

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie odnośnie działania pieców kondensacyjnych. W kwietniu wymieniłem atmosferyka na kondensat Saunier Duval Isotwin Condens. Podłączony jest on do pogodówki (wyp. fabryczne) i do czujnika pokojowego Exacontrol 7.

Stary piec podlączony był tylko do czujnika pokojowego i w momencie, gdy aktualna temperatura była niższa od zadanej piec włączał się i grzał do momentu gdy została osiągnięta własciwa temperatura. Termostat dawał tylko jeden sygnał do włączenia i tylko jeden do wyłączenia pieca.

W przypadku kondensata, sprawa wygląda inaczej. Termostat daje sygnał do właczenia pieca, piec się włącza. Z krzywej wynika, że ma podgrzaćwodę do np, 45 stopni, a on grzeje ją tylko do np. 36 i płomień gaśnie. Po chwili włącza się znowu i nie osiągając zadanej temperatury w układzie wyłącza się. Zauważyłem, że także temostat, mimo zadanych 20 stopni odłącza piec prze 19 stopniach i kilkakronie włącza i wyłacza piec zanim osiągnie właściwą temperaturę.

Czy tak ma być, czy coś jest u mnie nie tak. Uprzedzając pytanie informuję, że nie mam podłogówki - same grzejniki. Dom około 180m2. Dodatkowo, zauważyłem, że pożera mi 6-8 m gazu na dobę przy takiej pogodzie jak dzisiaj - noc 6 stopni, dzień 11.

Za wszystkie sugestie i wyjaśnienia będę wdzięczny.

Najekonomiczniej : pogodówka zamontowana w pomieszczeniu reprezentatywnym ( pokój ).

( oczywiście czujnik temp. zewnętrzny jest podłączony do pieca)

.

Nie bardzo rozumiem, przecież pogodówka to sonda zewnętrzna podłączana do automatyki w kotle. W reprezentatywnym pokoju podłączam regulator pokojowy...

Czyli instalator miał rację, mówiąc, że najlepiej podłczyćoba gadżety?

Najekonomiczniej : pogodówka zamontowana w pomieszczeniu reprezentatywnym ( pokój ).

( oczywiście czujnik temp. zewnętrzny jest podłączony do pieca)

.

Nie bardzo rozumiem, przecież pogodówka to sonda zewnętrzna podłączana do automatyki w kotle. W reprezentatywnym pokoju podłączam regulator pokojowy...

Czyli instalator miał rację, mówiąc, że najlepiej podłczyćoba gadżety?

Bzdura :lol:

pogodówka to pogodówka a powinna wisieć na ścianie w pokoju tak jak pokojowy. (nie ważny wygląd a ważne są " bebechy" 8) )

pokojowy tak wygląda

http://www.junkers.com/pl/pl/ek/produkty/regulacja/tr200_milieu.html

Sonda oczywiście na zewnątrz budynku ( teraz ona nic nie daje )

ale jak dokupisz regulator pogodowy i podłączysz zamiast obecnego pokojowego to odczujesz różnice :wink:

a pogodówka tak :

http://www.junkers.com/pl/pl/ek/produkty/regulacja/fw200_sach.html

Więcej masz na stronie np. junkersa :

http://www.junkers.com/pl/pl/ek/produkty/regulacja/fw100.html