Tomek_1974 23.06.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Witam, mam pytanie odnośnie działania pieców kondensacyjnych. W kwietniu wymieniłem atmosferyka na kondensat Saunier Duval Isotwin Condens. Podłączony jest on do pogodówki (wyp. fabryczne) i do czujnika pokojowego Exacontrol 7.Stary piec podlączony był tylko do czujnika pokojowego i w momencie, gdy aktualna temperatura była niższa od zadanej piec włączał się i grzał do momentu gdy została osiągnięta własciwa temperatura. Termostat dawał tylko jeden sygnał do włączenia i tylko jeden do wyłączenia pieca. W przypadku kondensata, sprawa wygląda inaczej. Termostat daje sygnał do właczenia pieca, piec się włącza. Z krzywej wynika, że ma podgrzaćwodę do np, 45 stopni, a on grzeje ją tylko do np. 36 i płomień gaśnie. Po chwili włącza się znowu i nie osiągając zadanej temperatury w układzie wyłącza się. Zauważyłem, że także temostat, mimo zadanych 20 stopni odłącza piec prze 19 stopniach i kilkakronie włącza i wyłacza piec zanim osiągnie właściwą temperaturę.Czy tak ma być, czy coś jest u mnie nie tak. Uprzedzając pytanie informuję, że nie mam podłogówki - same grzejniki. Dom około 180m2. Dodatkowo, zauważyłem, że pożera mi 6-8 m gazu na dobę przy takiej pogodzie jak dzisiaj - noc 6 stopni, dzień 11. Za wszystkie sugestie i wyjaśnienia będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 23.06.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Po co ci ustawienia do podłogówki poprostu zmień ustawienia na ogrzewanie grzejnikowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cienki66 23.06.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Po co ci ustawienia do podłogówki poprostu zmień ustawienia na ogrzewanie grzejnikowe. Napisał, że jest podłączony do pogodówki - nie podłogówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 23.06.2009 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Sorry, moja kulpa. Ale po co ta pogodówka jak jest regulator pokojowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_1974 24.06.2009 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Sorry, moja kulpa. Ale po co ta pogodówka jak jest regulator pokojowy. Instalator orzekł, że termostat + pogodówka to układ idealny. Jeżeli trzeba będzie z czegoś zrezygnować to z czego? Ekonomiczniejsza praca pieca będzie na samej pogodówce czy tylko termostacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_1974 24.06.2009 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Sorry, moja kulpa. Ale po co ta pogodówka jak jest regulator pokojowy. Instalator orzekł, że termostat + pogodówka to układ idealny. Jeżeli trzeba będzie z czegoś zrezygnować to z czego? Ekonomiczniejsza praca pieca będzie na samej pogodówce czy tylko termostacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 24.06.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Najekonomiczniej : pogodówka zamontowana w pomieszczeniu reprezentatywnym ( pokój ).( oczywiście czujnik temp. zewnętrzny jest podłączony do pieca) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_1974 24.06.2009 11:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Najekonomiczniej : pogodówka zamontowana w pomieszczeniu reprezentatywnym ( pokój ). ( oczywiście czujnik temp. zewnętrzny jest podłączony do pieca). Nie bardzo rozumiem, przecież pogodówka to sonda zewnętrzna podłączana do automatyki w kotle. W reprezentatywnym pokoju podłączam regulator pokojowy... Czyli instalator miał rację, mówiąc, że najlepiej podłczyćoba gadżety? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 24.06.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Najekonomiczniej : pogodówka zamontowana w pomieszczeniu reprezentatywnym ( pokój ). ( oczywiście czujnik temp. zewnętrzny jest podłączony do pieca). Nie bardzo rozumiem, przecież pogodówka to sonda zewnętrzna podłączana do automatyki w kotle. W reprezentatywnym pokoju podłączam regulator pokojowy... Czyli instalator miał rację, mówiąc, że najlepiej podłczyćoba gadżety? Bzdura pogodówka to pogodówka a powinna wisieć na ścianie w pokoju tak jak pokojowy. (nie ważny wygląd a ważne są " bebechy" ) pokojowy tak wygląda http://www.junkers.com/pl/pl/ek/produkty/regulacja/tr200_milieu.html Sonda oczywiście na zewnątrz budynku ( teraz ona nic nie daje ) ale jak dokupisz regulator pogodowy i podłączysz zamiast obecnego pokojowego to odczujesz różnice a pogodówka tak : http://www.junkers.com/pl/pl/ek/produkty/regulacja/fw200_sach.html Więcej masz na stronie np. junkersa : http://www.junkers.com/pl/pl/ek/produkty/regulacja/fw100.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_1974 25.06.2009 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Kocioł ma pogodówkę zaszytą w sobie. Wszystko co trzeba było zrobić, to zainstalować sondę zewnętrzną i podłączyć ją do pieca. Zgodnie z instrukcją, piec na podstawie wartości temp. zewnętrznej dobiera temp. wody w obigu co. w zależności od wybranej krzywej grzewczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts