leila 23.06.2009 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Witam Od jakiegoś czasu szukam deski lub parkietu merbau w cenie, która nie zwala z nóg. Natrafiłam na firmę Global Wood (dostępna w sieci Vox), która oferuje deskę merbau 2-lamelową, lakierowaną gotową do położenia w cenie 109 zł/m2. Nie wiem czy się napalać czy wietrzyć jakiś podstęp Podobno drzewo egzotyczne w rozsądnej cenie to może pochodzić tylko z jednego azjatyckiego kraju, który wszyscy dobrze znamy Liczę na Wasze doświadczenie i opinie związane z tą firmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_Gdynia 23.06.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 My kupiliśmy deski tej firmy, na razie leżą w paczkach wiec zbyt wiele nie powiem. Rozpakowalismy 1 paczkę ułożyliśmy kawałek podłogi. Podloga prezentuje się bardzo ładnie, deski sa równe i nawet ładnie wyglądają na złaczeniach. Kupiliśmy deski 1-lamel w Castoramie były w promocji po 124zł (wymiary 15x90x300-1200), lakierowane. Moim zdaniem jeżeli mają byc takie deski gotwe, polakierowane z mikrofazą na brzegu to jedynie 1- lamel. Nasze deski są z Indonezji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 23.06.2009 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 My kupiliśmy deski tej firmy, na razie leżą w paczkach wiec zbyt wiele nie powiem. Rozpakowalismy 1 paczkę ułożyliśmy kawałek podłogi. Podloga prezentuje się bardzo ładnie, deski sa równe i nawet ładnie wyglądają na złaczeniach. Kupiliśmy deski 1-lamel w Castoramie były w promocji po 124zł (wymiary 15x90x300-1200), lakierowane. Moim zdaniem jeżeli mają byc takie deski gotwe, polakierowane z mikrofazą na brzegu to jedynie 1- lamel. Nasze deski są z Indonezji W jakich warunkach klimatycznych są przechowywane? Jak długo? Jak długo jeszcze będą przechowywane? Jaką mają wilgotność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila 23.06.2009 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Monika_Gdynia , a może mogłabyś cyknąć jakieś fotki swoich desek? jarekkur, przy okazji byłabym wdzięczna za odpowiedź na pytanie: czy deski przechowywane w warunkach pokojowych mogą leżeć pół roku czy coś się z nimi stanie i lepiej nie kupować z wyprzedzeniem? Mieszkanie odbieramy za 6 miesięcy, ale chciałabym kupić deski już teraz bo słyszałam, że ceny mają pójść w górę - nie wiem, może to jakaś bujda, ale większość sprzedawców, z którymi rozmawiałam tak twierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 23.06.2009 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 Witam Od jakiegoś czasu szukam deski lub parkietu merbau w cenie, która nie zwala z nóg. Natrafiłam na firmę Global Wood (dostępna w sieci Vox), która oferuje deskę merbau 2-lamelową, lakierowaną gotową do położenia w cenie 109 zł/m2. Nie wiem czy się napalać czy wietrzyć jakiś podstęp Podobno drzewo egzotyczne w rozsądnej cenie to może pochodzić tylko z jednego azjatyckiego kraju, który wszyscy dobrze znamy Liczę na Wasze doświadczenie i opinie związane z tą firmą. Masz na myśli Chiny? Muszę dodać, że to nasi rodzimi handlarze sprowadzają buble z Chin bo są wyjątkowo tanie. Chiny produkują parkiety dla -również- renowmowanych firm jak Kaehrs; Berg& Berg; Karelia; Triumpf; Haro;Tarkett i wiele innych. Jeżeli sprawdzisz wilgotność tych klepek i ich stałość wymiarów to wiesz jaki to materiał. Sam lakier no cóż, nie ma lakierów, które się nie ścierają czy rysują. Problem w tym, że dla klienta zbyt szybko i łatwo nawet te o najwyższych parametrach. Jeżeli masz piękny ciuch w którym wyglądasz prześlicznie to co robisz? Dbasz o niego! A z casem i tak wymienisz czytaj: szlif i nowy lakier. Jeszcze jedno materiał ten powinien mieć certyfikat zgodności CE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila 23.06.2009 22:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2009 jarekkur, kolejne pytanie z serii "jestem zielona w temacie": jak się sprawdza wilgotność klepek? Z góry dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_Gdynia 24.06.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Niestety nie mogę pstryknąć foty. Deski są przechowywane u teściów, normalnych warunkach (takie jak panują w mieszkaniu). Niestety przez dłuższy czas sie tam nie wybieram. Czy to ma jakieś znaczenie ile poleżą w kartonach? (poleżą ze 2 miesiące, pewnie?) W sklepie tez leżą, i tamto leżenie im nie szkodzi? Przecież tego typu deski nie sprzedają sie jak "świeże bułeczki” Jeszce ważne info odnośnie tych desek. Deski są lakierowane z każdej strony. Całe klepki są zanurzane w lakierze. W sumie nie wiem czy to dobrze czy źle:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika_Gdynia 24.06.2009 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Rozglądaliśmy sie dość długo za deskami. Porównywaliśmy deski z DLH, Natur Parqet i Global Wood. Najbrzydsze miał DLH. nierówne i dużo miały tych zółtych centek. Global wood naprawdę prezentują się ładnie. (przynajmniej jak na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 24.06.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Niestety nie mogę pstryknąć foty. Deski są przechowywane u teściów, normalnych warunkach (takie jak panują w mieszkaniu). Niestety przez dłuższy czas sie tam nie wybieram. Czy to ma jakieś znaczenie ile poleżą w kartonach? (poleżą ze 2 miesiące, pewnie?) W sklepie tez leżą, i tamto leżenie im nie szkodzi? Przecież tego typu deski nie sprzedają sie jak "świeże bułeczki” Jeszce ważne info odnośnie tych desek. Deski są lakierowane z każdej strony. Całe klepki są zanurzane w lakierze. W sumie nie wiem czy to dobrze czy źle:-) To lakierowanie również pod spodem może spowodować brak adhezji (przeczepności) kleju do klepki (deski). W sklepach leżą owszem i dłużej i to w różnych i różnych warunkach klimatycznych. Te elementy są produkowane przed laty. Uwierz, że mało kto stara się ze względu na wysokie koszty magazynowania podczas przechowywania drewna parkietowego czy desek na podłogi w 20C i 50% wilgotności. A w tych warunkach drewno które powinno mieć 9% wilgotności ani się nie wypaczy ani się nie zwęzi czy poszerzy-jest stabilne. I to miałem na myśli. Jeżeli leży u teściów w mieszkaniu to warunki klimatyczne w jakich żyją teściowie będą podobne do warunków u ciebie w nowym domu. U teściów jest im dobrze bo to pewnie już wysuszony dom czy mieszkanie. U Ciebie będzie inaczej tam będzie więcej wilgoci niż w pomieszczeniach u teściów. Chciałem tylko zwrócić uwagę, że drewno jest bardzo pięknym materiałem i potrzebuje też odpowiedniego traktowania. Zbyt długie leżenie drewna w obcym miejscu o nieodpowiednim klimacie może mu zaszkodzić, dlatego z troski zapytałem. Opakowanie nawet w folii i kartonie nie ogranicza w 100% możliwości desorpcji i absorpcji wilgoci w drewnie. Wartoby zmierzyć wilgotność desek w kilku paczkach i wtedy wiedziałabyś co kupiłaś i zawczasu przedsięwziąć odpowiednie kroki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 24.06.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 jarekkur, kolejne pytanie z serii "jestem zielona w temacie": jak się sprawdza wilgotność klepek? Z góry dzięki za odpowiedź. Najszybciej specjalnym przyrządem, który każdy parkieciarz musi posiadać. Jeżeli go niema to znaczy, że traktuje zawód po macoszemu nie inwestuje, nie rozwija się. W takiej partii klepek na 50m2 nalezy zbadać około 15-20 klepek. Jest sposób przy wykorzystaniu mikrofali. Potrzebna jest też waga precyzyjna z błędem 0,1g. do tego wyżynarka z nowym brzeszczotem i dłuto do drewna. jeżeli to masz to podpowiem jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 24.06.2009 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Rozglądaliśmy sie dość długo za deskami. Porównywaliśmy deski z DLH, Natur Parqet i Global Wood. Najbrzydsze miał DLH. nierówne i dużo miały tych zółtych centek. Global wood naprawdę prezentują się ładnie. (przynajmniej jak na razie Spróbuj wyjąć z paczek 2-3 deski i połóż je tak aby padało na nie światło dnia. sprawdź po kilku dniach lub czasami dłużej czy pokażą się złocenia (złote nitki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 24.06.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Monika_Gdynia , a może mogłabyś cyknąć jakieś fotki swoich desek? jarekkur, przy okazji byłabym wdzięczna za odpowiedź na pytanie: czy deski przechowywane w warunkach pokojowych mogą leżeć pół roku czy coś się z nimi stanie i lepiej nie kupować z wyprzedzeniem? Mieszkanie odbieramy za 6 miesięcy, ale chciałabym kupić deski już teraz bo słyszałam, że ceny mają pójść w górę - nie wiem, może to jakaś bujda, ale większość sprzedawców, z którymi rozmawiałam tak twierdzi. deski można przechowywać latami ale w odpowiednich warunkach. O nich w poście wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila 25.06.2009 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 jarekkur, dzięki za wszystkie odpowiedzi. Kurczę, sprawdzanie tej wilgotności desek to wyższa szkoła jazdy, ale jak tylko jakieś deski uda mi się w końcu kupić to poproszę Cię ponownie o pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts