rogi 28.11.2003 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 W toku całej procedury związanej z wydanie decyzji o zatwierdzeniu projektu budowlanego i udzieleniu pozwolenia na budowę organ właściwy do wydania tego pozwolenia ma prawo wezwać inwestora - wydając postanowienie- do usnięcia nieprawidłowości, uzupełnienia braków, itp. Pytanie teraz ile razy takie postanowienie może wydawać?Z orzecznictwa NSA nic nie znalazłem.Miałem taką sytuację, a mianowicie:Dostałem postanowienie o uzupełnieniu braków w projekcie (wg mnie nieistotne) i braki te uzupełniłem już na drugi dzień.Po tygodniu dostałem telefon, od Pani URZĘDNICZKI. Stwierdziła ona, że znalazła coś jeszcze tłumacząc się ż ewcześniej to przeoczyła. Ja stanowczo sprzeciwiłem sie temu. Za dwa dni dostłem kolejny telefon i zostałem poinformowany, że radca prawny Urzędu Gminy stwierdził, że można w 2 miesiecznym okresie jaki urząd ma na załatwienie sprawy, wydawać kolejne postanowienia. Czy jest to zgodne z literą prawa? W takim przypadku urząd może kilkakrotnie zawracac nam głowę. Prosze o odpowiedź i ewentualnie zamieszczenie jej na łamach muratora (choć szpalta) bo moze inni mieli albo beda mieli ten sam problem.Pozdrawiam, ROGI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.01.2004 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Nie piszesz konkretnie jakich braków dotyczyła złożona dokumentacja. Jednakże art. 35 ust.3 ustawy Prawo budowlane stanowi, że w razie stwierdzenia naruszeń (określo0nych w ust.1) organ nakłada postanowieniem obowiązek usunięcia wskazanych nieprawidłowości, określając termin ich usunięcia a po jego bezskutecznym upływie wydaje decyzję o odmowie zatwierdzenia projektu i udzielenia pozwolenia na budowę. W przypadku, kiedy spełnisz wymagania określone w przyt. art. oraz art.32 ust. 4 - organ nie może odmówić wydania decyzji o pozwoleniu na budowę. Być może przysługuje Ci prawo do wniesienia odwołania od wydanych postanowień, z którego możesz skorzystać.W przypadku dużych problemów, możesz skorzystać z prawa wydania odrębnej decyzji o zatwierdzeniu projektu budowlanego, poprzedzającej wydanie decyzji o pozwoleniu na budowę. Taka decyzja jest ważna nie dłużej niż rok. Powodzenia. Grzegorz (Grzela) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 16.01.2004 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Ja byłam wzywana 2 razy: pierwszy raz przez sprawdzającą urzędniczkę, a drugi raz przez naczelnika, który miał teoretycznie złożyć podpis.Ja na twoim miejscu dla świętego spokoju i szybszego wydania decyzji, uzupełniłabym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts