Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi Pol-Skone wejściowe B-30 C-30

nedalnib

Recommended Posts

Witam

Poszukuję opinii użytkowników o drzwiach Pol-Skone B-30 / C-30

Mieszkam w bloku i mam teraz mam podwójne drzwi, ale:

- wewnętrzne są w strasznym stanie i koniecznie muszę je wymienić [mimo że są obite matą "wygłuszającą" i całkiem szczelnie pasują]

- zewnętrzne może by i mogły zostać ale są bardzo "liche" i nieszczelne; pewnie przy wymianie wewnętrznych zewnętrzne i tak trzeba będzie je ponownie montować

- klatka nie jest bardzo głośna, ale zdaje sobie sprawę, że pojedyncze drzwi mogą nie dać mi takiego komfortu akustycznego jak mam teraz; stąd moje usilne poszukiwania

Byłem już prawie że zdecydowany na PORTA Granit [36dB] ale w ostatniej chwili znalazłem:

- Zbigmet model Alfa-B => tłumienie = 41dB [potwierdzone certyfikatem];(niestety póki co nie znalazłem żadnego dystrybutora na śląsku w okolicach Katowic)

- właśnie POL-SKONE model B-30 (C-30) tłumienie 39dB

O drzwiach PORTA Granit w internecie znalazłem sporo [bardzo pozytywnych] opinii. O Pol-Skone B-30 / C-30 szczerze powiedziawszy w necie cisza. (no może poza narzekaniem ogólnie na Pol-Skone ze słaba jakość, i że problemy z reklamacjami).

Mimo wszystko kusi mnie to 39dB (to jednak sporo wiecej niż Porta, tama 36dB tłumienia).

Jesli ktoś z Was ma któres z powyższych drzwi i może sie podzielic jakimiś cennymi uwagami to z góry dziękuję.

Generalnie interesuje mnie "dzwiękochłonność" takich drzwi i "ogólne wrażenia" z uzytkowania :)

• 2 months później...
  • 1 year później...

Witajcie,

Pytanie do tych, co mają w bloku podwójne drzwi: Czy to rzeczywiście lepiej tłumi hałas z klatki schodowej? Chcę zamontować, ale gdzieś słyszałam, że może być efekt pudła rezonansowego. Jak to jest? Jesteście zedowoleni?

• 2 months później...
  • 2 weeks później...