Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie ogrzewanie

pablomoc

Recommended Posts

Mam pytanie, planuję budowę domu ale kompletnie nie mam pojęcia jaki rodzaj ogrzewania wybrac. Buduję dom 82m + 21m garaż, będzie budowany z suporexu i na to styropian 15cm. Jakie rodzaj ogrzewania do takiego domu wybrac, chodzi mi o najtańszą eksploatacje.

Przy okazji zapytam czym różni sie suporex biały od szarego. Cenowo jest różnica ale jaka poza ceną ?

Mam pytanie, planuję budowę domu ale kompletnie nie mam pojęcia jaki rodzaj ogrzewania wybrac. Buduję dom 82m + 21m garaż, będzie budowany z suporexu i na to styropian 15cm. Jakie rodzaj ogrzewania do takiego domu wybrac, chodzi mi o najtańszą eksploatacje.

Przy okazji zapytam czym różni sie suporex biały od szarego. Cenowo jest różnica ale jaka poza ceną ?

Temat rzeka.

Suporex biały jest zimniejszy od szarego, ale bardziej zdrowy.

Dla najtańszej eksploatacji ma znaczenie w jakich cenach możesz kupić opał. Ogólnie najtańszy w eksploatacji jest chyba kocioł miałowy.

Dla najtańszej eksploatacji ma znaczenie w jakich cenach możesz kupić opał. Ogólnie najtańszy w eksploatacji jest chyba kocioł miałowy.
W eksploatacji może tak. W kosztach inwestycyjnych już niekoniecznie (potrzebna jest osobna kotłownia). No i zależy od tego na ile ma to być bezobsługowe. Oprócz ogrzewania pozostaje jeszcze ciepła woda do rozwiązania.

Przy bardzo dobrym ociepleniu - energia elektryczna. Jak chcesz dodatkowo oszczędzać na eksploatacji - pompa ciepła.

W eksploatacji może tak. W kosztach inwestycyjnych już niekoniecznie (potrzebna jest osobna kotłownia). No i zależy od tego na ile ma to być bezobsługowe. Oprócz ogrzewania pozostaje jeszcze ciepła woda do rozwiązania.

Przy bardzo dobrym ociepleniu - energia elektryczna. Jak chcesz dodatkowo oszczędzać na eksploatacji - pompa ciepła.

No pewnie, tylko, że autor określił dość dokładnie dane brzegowe i sugerowanie zmiany ocieplenia i nawiązywanie do kosztów instalacji nie jest na temat, dlatego moja odpowiedź była taka.

Przy bardzo dobrym ociepleniu i małym domku to pompa ciepła chyba się nie za bardzo kalkuluje? Czy odsetki od kredytu na jej zakup nie pokryją różnicy w kosztach eksploatacji w stosunku do ogrzewania typowo elektrycznego?

Przy bardzo dobrym ociepleniu i małym domku to pompa ciepła chyba się nie za bardzo kalkuluje? Czy odsetki od kredytu na jej zakup nie pokryją różnicy w kosztach eksploatacji w stosunku do ogrzewania typowo elektrycznego?
To zależy jaka pompa ciepła. Jeżeli tylko do ogrzewania, to przy takim domku wystarczyłaby pewnie taka :

http://www.thermogolv.com/cennik,pompy_w_systemie_ogrzewania_podlogowego.html

To zależy jaka pompa ciepła. Jeżeli tylko do ogrzewania, to przy takim domku wystarczyłaby pewnie taka :

http://www.thermogolv.com/cennik,pompy_w_systemie_ogrzewania_podlogowego.html

Już nawet z parametrów tej pompy wynika, że nie wystarczy. Poza tym koszt 11kPLN + montaż pewnie kilka tysięcy to daje samych odsetek od kredytu 900zł/rok. Przy tej powierzchni to pewnie około tyle trzeba zapłacić za ogrzewanie a to tylko roczny koszt odsetek bez kosztów eksploatacji.

Już nawet z parametrów tej pompy wynika, że nie wystarczy. Poza tym koszt 11kPLN + montaż pewnie kilka tysięcy to daje samych odsetek od kredytu 900zł/rok. Przy tej powierzchni to pewnie około tyle trzeba zapłacić za ogrzewanie a to tylko roczny koszt odsetek bez kosztów eksploatacji.
Oczywiście zakładasz, że ogrzewanie elektryczne ktoś Ci podaruje i zamontuje gratis ;).

Weź pod uwagę takie ogrzewanie, które bezawaryjnie wytrzyma np. 20 lat.

Oczywiście zakładasz, że ogrzewanie elektryczne ktoś Ci podaruje i zamontuje gratis ;).

Weź pod uwagę takie ogrzewanie, które bezawaryjnie wytrzyma np. 20 lat.

Wyobrażam sobie, że w domku 80m2 potrzebujemy kilka grzejników konwektorowych za kwotę 1kPLN. Niewiele to zmienia. Czy wytrzymają 20 lat? Nie wiem. Znam takie, które działają znacznie dłużej, a nie znam żadnej pompy ciepła, która tyle działa. To oczywiście o niczym nie świadczy, ale wymiana jednego grzejniczka to 200zł i wysiłek na poziomie podjechania do sklepu w wolnej chwili (bo reszta ciągle działa), a przy awarii pompy sprawa się komplikuje.

Napisze ktoś ile może kosztować kompleksowo (pompa plus montaż) pompa ciepła dla autora wątku?

pierwek napisał

kominek nie może być jedynym źródłem ogrzewania

Tak dokładnie na tych przepisach to ja się nie znam

ale

moi sąsiedzi mają domy oddane do użytkowania i nie mieli problemu z powodu ogrzewania kominkowego, ja też mam podstawowe kominek z DGP i elektryczne

a tak na marginesie to zawsze można dopisać że będą elektryczne konwektory i problem rozwiązany, a że nie kupiliśmy to inna sprawa

w naszym kraju nie ma sytuacji bez wyjścia :wink:

Obecnie użytkuję ok 80 m2 parteru mojego domu w budowie;-)

Ogrzewanie to koza (nieobudowany wkład 14 KW) w salonie, mata grzejna w holu, prawie nie używana mata grzejna w kuchni konwektor 1000W w pokoju dzieci, promiennik i mata w łazience.

Minusem jest niedocieplona ściana z ytonga 24 cm oddzielająca mieszkanie od nieogrzewanego garażu i strop drewniany nad całością ocieplony tylko 10 cm wełny. Reszta dobrze docieplona.

Od października do marca zużyłem max 5 m3 drewna głównie resztek z budowy i prądu w taryfie budowlanej za ok 3200 zł . Prąd oczywiście za wszystko (rodzina 2+3) - 3 lodówki:-), pralka i zmywarka raz dziennie..

Dla tak małego domu ogrzewanie elektryczne i kominek będzie ok, trzeba jednak pamiętać że z kominkiem jest trochę zabawy (zakup, składowanie i dokładanie drewna).

Elektryczne maty grzejne ze sterowaniem nie są co prawda tak tanie jak wspomniane konwektory w marketach ale oszczędności, na etapie inwestycji, w porównaniu z gazowym czy innym c.o. spore.

Hydraulik zarobił u mnie ok 900 zł.