robertsz 24.06.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Zauważ, że coraz więcej gniazdek i łączników ma połączenia wciskane, a nie skręcane. I jakoś nie widać tego nadmiernego iskrzenia w mieszkaniach z tego powodu. Na temat WAGO toczyła się już niejedna wojenka wśród elektryków na forach. Przeciwnicy WAGO jednak nie pokazali ani jednej spalonej złączki bądź końcówki przewodu.Zachód Europy pracuje od lat na WAGO i uważam, że jest to rozwiązanie sprawdzone i trwałe. Skręt jaki jest każdy widzi, ale jakość skręta wychodzi dopiero po pewnym czasie pod obciążeniem, czyli po ucieczce elektryka z kasą z placu budowy. Połączenia powinny być rozbieralne, nie chodzi tylko o dokładanie kolejnych obwodów po latach. Szybciej wystąpi problem lokalizacji uszkodzenia przewodu i ewentualnego odłączenia fragmentu instalacji, żeby różnicówka nie wybijała połowy mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasto3 24.06.2009 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Jasne jak mi wyciągniesz stary kabel z peszla który ma kilka zakrętów i włożysz nowy to będziesz dobry. Sam peszel nic nie daje trzeba jeszcze zrobić odpowiednią instalacje i nie ciągnąć kabla od gniazdka do gniazdka i tam robić połączenie tylko połączenia robi się w puszkach wtedy jak będzie to dobrze zrobione to przewód wymienisz. A widziałeś kogoś kto do peszla wkłada kabel???Człowieku zastanów się co piszesz.Do peszla wchodzą pojedyncze przewody,które bez żadnych problemów mozna wyciągnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 24.06.2009 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 spokojnie spokojnie bo ktoś może Ciebie @retro wytłumaczył fachowo jak się to powinno zrobić - jeśli nie chcecie nie czytajcie nie bierzcie do wiadomości ale proszę KULTURY TROCHĘ!!! lepiej niech mod zamknie tą dyskusję! edit: post do którego się odniosłem został skasowany - tak dla ścisłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasto3 24.06.2009 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 zauważyłem że każda dyskusja się tak kończy,żenada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 24.06.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Może niech nie zamyka dyskusji w której miesza się wiedzę i brak kultury, tylko zbamuje tych, którym brakuje kultury.Dyskusja, w części merytorycznej, jest ciekawa, kolega Retrofood podpowiada rozwiązania podręcznikowe, idealne, acz związane z większą demolką. Inni podpowiadają rozwiązania mniej lub bardziej partyzanckie, ale za to szybkie.A ja z takim retorycznym pytaniem do autora: po co tam wiercił i czy ta dziura mu nadal potrzebna? Bo jeśli kołek musi być dokładnie w tym miejscu, to rozwiązania typu silikon odpadają. A jeśli może go wywiercić 5 cm wyżej/niżej/w lewo/na zachód to ma pełen wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 24.06.2009 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Do lutowania kwasu nie stosuje się już od lat. Dla jakości złączenia przewodów znaczenie ma wspólna powierzchnia stuku. Przecież każde zmniejszenie przekroju przewodu może grozić problemami. Jak to jest rozwiązane w złączkach wago, że nie zmniejsza się powierzchni przekroju? 1. Teoretycznie sie nie stosuje, ale za instalacje a już szczególnie jej fragmenty biorą się: murarze, tynkarze, kafelkarze, betoniarze.... i jeszcze parę innych profesji. I jakoś wtedy zwykle blisko jest gościu od obróbek blacharskich, który kwas ma pod ręką... No, a wszyscy wiedzą, że pod kwasem cyna lepiej zwilża... 2. Złączki po jednej stronie mają blaszkę, która przylega do drutu na całej długości tj. ok. 6 mm. Docisk z drugiej strony powoduje jej ugięcie i stworzenie dodatkowej powierzchni styku. proszę policzyć obwód drutu o przekroju 2,5mm i pomnozyć przez 6. Wyjdzie powierzchnia boczna koncówki. Chyba niewiele z tego trzeba, aby zapewnić 2,5 mm kwadrat, prawda? Wago ma gwarancję na ponad 20A. Przy maksymalnych prądach do 16 A w obwodach niededykowanych, spokojnie wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tenzin 24.06.2009 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 A ja z takim retorycznym pytaniem do autora: po co tam wiercił i czy ta dziura mu nadal potrzebna? Bo jeśli kołek musi być dokładnie w tym miejscu, to rozwiązania typu silikon odpadają. A jeśli może go wywiercić 5 cm wyżej/niżej/w lewo/na zachód to ma pełen wybór. Kołek został umiejscowiony w innym miejscu - odpowiednio wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 24.06.2009 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Do lutowania kwasu nie stosuje się już od lat. Dla jakości złączenia przewodów znaczenie ma wspólna powierzchnia stuku. Przecież każde zmniejszenie przekroju przewodu może grozić problemami. Jak to jest rozwiązane w złączkach wago, że nie zmniejsza się powierzchni przekroju? 1. Teoretycznie sie nie stosuje, ale za instalacje a już szczególnie jej fragmenty biorą się: murarze, tynkarze, kafelkarze, betoniarze.... i jeszcze parę innych profesji. I jakoś wtedy zwykle blisko jest gościu od obróbek blacharskich, który kwas ma pod ręką... No, a wszyscy wiedzą, że pod kwasem cyna lepiej zwilża... 2. Złączki po jednej stronie mają blaszkę, która przylega do drutu na całej długości tj. ok. 6 mm. Docisk z drugiej strony powoduje jej ugięcie i stworzenie dodatkowej powierzchni styku. proszę policzyć obwód drutu o przekroju 2,5mm i pomnozyć przez 6. Wyjdzie powierzchnia boczna koncówki. Chyba niewiele z tego trzeba, aby zapewnić 2,5 mm kwadrat, prawda? Wago ma gwarancję na ponad 20A. Przy maksymalnych prądach do 16 A w obwodach niededykowanych, spokojnie wystarcza. Teoretycznie ta powierzchnia styku na pewno będzie mniejsza niż przekrój przewodu (zawsze jest to złącze punktowe), ale pewnie to i tak wystarcza. Odradzałbym jednak (jak pewnie wszyscy) używanie jakichś zastępczych (do wago) złączek. Nadal twierdzę, że skręcone i zalutowane połączenie jest mniej ryzykowne od złączek i nadal twierdzę, że wago jest dobrym rozwiązaniem (choć nie najlepszym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 24.06.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Teoretycznie ta powierzchnia styku na pewno będzie mniejsza niż przekrój przewodu (zawsze jest to złącze punktowe), ale pewnie to i tak wystarcza. Odradzałbym jednak (jak pewnie wszyscy) używanie jakichś zastępczych (do wago) złączek. Nadal twierdzę, że skręcone i zalutowane połączenie jest mniej ryzykowne od złączek i nadal twierdzę, że wago jest dobrym rozwiązaniem (choć nie najlepszym). Ależ nie, złączenie jest powierzchniowe, a nie punktowe! Obrazki na złączkach kazą nam odizolować 10 mm odcinka przewodu. Ten wsunięty w złączkę odcinek styka się na długości co najmniej 6 mm z blaszką (która oczywiście ma swoje przedłużenia, ale rozpatrujemy tutaj powierzchnię styku), z blaszką "wykładającą" się, czyli wyginającą pod naciskiem sprężystego styku z drugiej strony. I wystarczy, ze wygięcie zapewnia styk po obwodzie na 0,5 mm, z czego uzyskujemy 3 mm kwadratowe styku. To jest proste jak konstrukcja cepa, rozerżnij jedną złączkę i sam się zdziwisz jakie to proste i skuteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 24.06.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 ...Wago ma gwarancję na ponad 20A. Przy maksymalnych prądach do 16 A w obwodach niededykowanych, spokojnie wystarcza. Mała poprawka. Trzymam na kolanach nowy katalog WAGO i czytam w nim: A) Złączki z grupy 273 (poniżej nr katalogowe dla złączek potrójnych): 1) 273-153 - przekrój 0,75-1,5 - 400V/18A 2) 273-253 - przekrój 1-2,5 - 400V/24A 3) 273-453 - przekrój 1,5-4 - 400V/32A B) Złączki z grupy 222 1) 222-413 - przekrój 0,08-2,5 - 400V/32A C) Złączki z grupy 243... przekroje 0,6-0,8mm więc nie mające zastosowania w instalacjach elektrycznych - 400V/6A Powiedzmy sobie jasno, wcześniej żyła 2,5mm2 zaświeci w ciemności niż złączka WAGO się spali. Aha, nie jestem sprzedawcą WAGO, po prostu idę z duchem czasu i je stosuje z powodzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 24.06.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Mała poprawka. Trzymam na kolanach nowy katalog WAGO i czytam w nim: A) Złączki z grupy 273 (poniżej nr katalogowe dla złączek potrójnych): 1) 273-153 - przekrój 0,75-1,5 - 400V/18A Przyznam, że o tych nawet nie pomyslałem, brałem pod uwagę tylko te do 1,5 i 2,5 mm kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 24.06.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 re: tenzinPrzewód już naprawiony?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 24.06.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Swietna dyskusja. Nie jestem elektrykiem ale czasami jakies drobne przeróbki dokonuję. Czasami trafiłem wiertłem albo koronką w kabel. zawsze rozkuwam mijesce i zazwyczaj jest to tylko drasniecie po izolacji. Róznicówka po 2 milisekundach od zwarcia odskakuje i maszyna staje nieruchomo. Ja zawsze ilozluje takie miejsce tasmą izolacyjną i gra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 24.06.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Swietna dyskusja. Nie jestem elektrykiem ale czasami jakies drobne przeróbki dokonuję. Czasami trafiłem wiertłem albo koronką w kabel. zawsze rozkuwam mijesce i zazwyczaj jest to tylko drasniecie po izolacji. Róznicówka po 2 milisekundach od zwarcia odskakuje i maszyna staje nieruchomo. Ja zawsze ilozluje takie miejsce tasmą izolacyjną i gra. Jeśli koronką wiertniczą tylko naruszasz izolację bez rozerwania kabla na strzępy to chętnie Cię zatrudnię. Wyglądasz mi na niezłego farciarza, rzadko spotykany okaz na budowach. Przy okazji, jak udaje Ci się zmierzyć te 2ms od zwarcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siggialka 24.06.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Sam mam firmę wiec mnie nie zatrudnisz . Taki czas podaje producent róznicówek. Koronka jest z wolframem a nie bimetal wiec daje rade . Moge ci w czyms jeszcze pomóc? jezeli piszesz posta pod moim postem nie musisz cytowac mojej wypowiedzi. tako rzecze o tym netykieta. Sprawdz w google. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 24.06.2009 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Ja zawsze ilozluje takie miejsce tasmą izolacyjną i gra. Owszem, gra. Bo ty nigdy nie wracasz drugi raz na tą samą budowę. Bierzesz kasę i... Problemy późniejsze pozostają gospodarzowi. Za dużo mam lat i za dużo instalacji widziałem, by cię pochwalić. PS. Nie ucz o netykiecie, bo tu odpowiedzi bywają tak szybkie, ze czasem trzeba po prostu tak, a nie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 24.06.2009 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 jezeli piszesz posta pod moim postem nie musisz cytowac mojej wypowiedzi. tako rzecze o tym netykieta. Sprawdz w google. Skąd mam wiedzieć, że nikt w tym czasie nie napisze innego posta? Netykieta... hmmm, to było dawno i umarło wraz z maturami Giertycha Jesteś fajny gość, wierzysz ślepo w to co napisane na opakowaniu. Ja z kolei szkiełko i oko => nie widzę nie uwierzę. Pewnie o pomiarach różnicówek i ich uszkodzeniach nie słyszałeś, Sprawdź w Google. Podsumowując, życzę Ci jak najmniej trafień i uszkodzeń przewodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PROAT1 24.06.2009 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Powiedzmy sobie jasno, wcześniej żyła 2,5mm2 zaświeci w ciemności niż złączka WAGO się spali. Aha, nie jestem sprzedawcą WAGO, po prostu idę z duchem czasu i je stosuje z powodzeniem. Juz bez przesady. 2,5 to zaswieci jak puscisz przez niego >100A, po złączce wago nie bedzie wtedy juz sladu. Wracając do problemu, ja bym to ruzkuł, uszkodzony przewód przeciął, założył koszulki termokurczliwe z klejem, zaprasował końcówkę tulejkową, koszulki zagrzał, miernikiem sprawdził izolacje i zatynkował. Napewno bym tego nie klejował lub sylikonował, chyba ze chcesz z czasem miec problem z różnicówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 24.06.2009 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Wracając do problemu, ja bym to ruzkuł, uszkodzony przewód przeciął, założył koszulki termokurczliwe z klejem, zaprasował końcówkę tulejkową, koszulki zagrzał, miernikiem sprawdził izolacje i zatynkował. Napewno bym tego nie klejował lub sylikonował, chyba ze chcesz z czasem miec problem z różnicówką. Jesli są takie zestawy naprawcze, to OK., tylko zauważ, ze taki fragment uszkodzonego przewodu trzeba wyciąć i wyrzucić. No i potem trzeba mieć sprzęt. Czym ma gość zaprasować końcówkę? PS. Silikon to środowisko kwaśne. Nie daj Boże. Oni tego nie wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PROAT1 24.06.2009 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Wiesz, jeżeli ktoś ma instalacje bezpuszkową, to ja bym nie robił jednej puszki specjalnie na połączenie przewodu. Jak ktoś ma puszki, to jedna więcej nie stanowi problemu i Twoje rozwiązanie jest tez dobre. Sa specjalne zestawy nawet do przewodów 240mm2, wiec 1,5 czy 2,5 to zaden problem. My stosujemy specjalne tulejki z koszulkami termo z klejem, do łączenia grzałek podłoża pod mroźniami i jest to rozwiązanie sprawdzone i skuteczne w niskich temperaturach. Z silikonem nawet nie chodzi o jego ph, tylko o to ze wciskajac silikon do dziury nie jestes wstanie ocenic jakosci takiej izolacji, czy wszędzie odizolował przewody od tynku i od siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts