Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy da się tak polakierować fronty szafek?

Elena76

Recommended Posts

Czy ktoś się orientuje, czy da się polakierować fronty, żeby uzyskać efekt jak na zdjęciach?

Stolarz, z którym rozmawiałam twierdzi, że się nie da :(

http://foto2.m.onet.pl/_m/ae8b4062ba4698c11107d97bb10ff7b6,10,19,0.jpg

http://foto0.m.onet.pl/_m/a7bf9ce11c1bb578813acb252f41c56c,10,19,0.jpg

http://foto1.m.onet.pl/_m/e17a5f067d4db550f984e27f1a8c4d25,10,19,0.jpg

Poszukaj :) a wiesz kto jest producentem tych mebli? jak się nazywają? może jest tak, że studio kuchenne oferuje generalnie kuchnie np. z mebli wolsztyńskich czy jakichś innych, wtedy można obczaić z jakich frontów korzysta dany producent. A jak znam życie, w momencie, kiedy na rynek wchodzi jakiś ciekawy wzór momentalnie podłapuje go większość firm i każda z nich robi swoją odmianę nazywając ją troszkę inaczej :) Ja tak szukałam frontów w kolorze śliwa vallis (takie fronty miały właśnie kuchnie wolsztyńskie w swojej ofercie) i okazało się, że robi podobne fronty kilka firm nazywając je śliwa walis, śliwka węgierka otd :)

Tak, to Scavolini. Mam nadzieję, że ktoś już się pokusił o naśladownictwo, tylko w bardziej rozsądnej cenie ;)

Poszukaj :) a wiesz kto jest producentem tych mebli? jak się nazywają? może jest tak, że studio kuchenne oferuje generalnie kuchnie np. z mebli wolsztyńskich czy jakichś innych, wtedy można obczaić z jakich frontów korzysta dany producent. A jak znam życie, w momencie, kiedy na rynek wchodzi jakiś ciekawy wzór momentalnie podłapuje go większość firm i każda z nich robi swoją odmianę nazywając ją troszkę inaczej :) Ja tak szukałam frontów w kolorze śliwa vallis (takie fronty miały właśnie kuchnie wolsztyńskie w swojej ofercie) i okazało się, że robi podobne fronty kilka firm nazywając je śliwa walis, śliwka węgierka otd :)

Kiedyś mój teść robił barek dla jakiejś firmy i lakierowanie blatu z MDF zlecał właśnie w zakładzie blacharsko-lakierniczym.

Taki efekt można by też uzyskać metodą chałupniczą, można by kupić gotowe fronty lakierowane na czarny połysk, następnie okleić całość taśmą aby uzyskać paski i albo lekko zmatowić drobnym papierem ściernym albo prysnąć matowym czarnym sprayem. Napewno sporo zabawy będzie z oklejaniem, ale może warto. Ewentualnie jakiś szablon gdy w grę wchodzi większa ilość frontów takiej samej wielkości.

dziobak2002, znasz jakichś producentów lakierów do MDF ? Jak należy przygotować surowy MDF do lakierowania ?