zezo 24.06.2009 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 no właśnie jaką powinna mieć wysokość taka balustrada ?rozmawiałem o tej wysokości ze stolarzem mówił że 90 cm a mnie pasuje 110cm tylko czy nie będzie za wysoka ?może ktoś rozwieje moje wątpliwości ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 24.06.2009 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 no właśnie jaką powinna mieć wysokość taka balustrada ? rozmawiałem o tej wysokości ze stolarzem mówił że 90 cm a mnie pasuje 110cm tylko czy nie będzie za wysoka ? może ktoś rozwieje moje wątpliwości ? Jak Tobie pasuje 110cm to do czego ma być za wysoka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 24.06.2009 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 zbigmor już kilka tematów zrobiłem tak pod swoja posturę i ciągle mi się dostaje teraz a to podwieszany kibelek kilka cm wyżej a to mebelki w kuchni też troszkę wyżej a jednak inni maja problemy z tymi wymiarami dlatego pytam jaki jest standard takich balustrad na tarasie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 24.06.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 zbigmor już kilka tematów zrobiłem tak pod swoja posturę i ciągle mi się dostaje teraz a to podwieszany kibelek kilka cm wyżej a to mebelki w kuchni też troszkę wyżej a jednak inni maja problemy z tymi wymiarami dlatego pytam jaki jest standard takich balustrad na tarasie ? Jakoś to określają przepisy, ale szczegółów nie pamiętam. Strzelałbym od 80cm do 110cm. Ważne, aby dziecko nie mogło się po niej wspinać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 24.06.2009 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 czyli dalej jestem w lesie w przenośni i dosłownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 24.06.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 czyli dalej jestem w lesie w przenośni i dosłownie No już dobrze leniuszku. Masz prezent ode mnie: § 298. 1. Balustrady przy schodach, pochylniach, portfenetrach, balkonach i loggiach powinny mieć konstrukcję przenoszącą siły poziome, określone w Polskich Normach, oraz wysokość i wypełnienie płaszczyzn pionowych zapewniające skuteczną ochronę przed wypadnięciem osób. 2.Wysokość i prześwity lub otwory w wypełnieniu balustrad powinny mieć wymiary określone w tabeli: Rodzaj budynków (przeznaczenie użytkowe) Minimalna wysokość balustrady, mierzona do wierzchu poręczy (m) Maksymalny prześwit lub wymiar otworu pomiędzy elementami wypełnienia balustrady (m) 1 2 3 Budynki jednorodzinne i wnętrza mieszkań wielopoziomowych 0,9 nie reguluje się Budynki wielorodzinne i zamieszkania zbiorowego, oświaty i wychowania oraz zakładów opieki zdrowotnej 1,1 0,12 Inne budynki 1,1 0, 3. W budynku, w którym przewiduje się zbiorowe przebywanie dzieci bez stałego nadzoru, balustrady powinny mieć rozwiązania uniemożliwiające wspinanie się na nie oraz zsuwanie się po poręczy. Źródło: Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. 2002 r., Nr 75, poz. 690) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 24.06.2009 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Trochę się rozciągnęło. Wejdź na stronę http://www.zelisko.slupsk.net/mgpib.php?from=1686&to=1766 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 24.06.2009 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 zbigmor wiedziałem że na Ciebie można liczyć Wielkie Dzięki można powiedzieć że jeżeli wykonam balustradę o wysokości 110 cm to będzie ona spełniała moje oczekiwania oraz nawet będzie zgodna z przepisami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 25.06.2009 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 tak będzie wyższa od minimalnej wymaganej wysokości czyli OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kevinlomax 28.06.2010 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Wymiary powinny być od 900 do 1100mm albo wyżej jak kto woli. Lepiej nie robić niże. choć jeśli w domu to może nawet nie być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
astrady 20.07.2015 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2015 (edytowane) Jeśli chcecie wykonać balustradę w budynku użyteczności publicznej wysokość musi być 1,1 m. Natomiast jeśli wykonujecie taką prywatnie u siebie w domu norma ta już Was nie dotyczy. Oczywiście zaleca się aby wysokość była również 1,1 metra, natomiast najczęściej dla klientów indywidualnych jest to trochę za dużo i wybierają 1 metr lub 0,9 metra, lecz mniej niż te wymiary nie zalecamy stosować, gdyż balustrada jest po to aby uchronić kogoś przed upadkiem.Jeśli interesuje was balustrada do samodzielnego montażu w standardzie w sklepie internetowym wszystkie słupki przystosowane są do wysokości 1,1 metra, natomiast wszystko wykonywane jest na indywidualny wymiar więc przy zamówieniu określić należy jaka wysokość Was interesuje i tak zostanie wykonane: [moderowano] Edytowane 20 Lipca 2015 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts