Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wysokość balustrady na tarasie

zezo

Recommended Posts

zbigmor

już kilka tematów zrobiłem tak pod swoja posturę i ciągle mi się dostaje teraz :lol:

a to podwieszany kibelek kilka cm wyżej a to mebelki w kuchni też troszkę wyżej

a jednak inni maja problemy z tymi wymiarami :lol: :lol:

dlatego pytam

jaki jest standard takich balustrad na tarasie ?

zbigmor

już kilka tematów zrobiłem tak pod swoja posturę i ciągle mi się dostaje teraz :lol:

a to podwieszany kibelek kilka cm wyżej a to mebelki w kuchni też troszkę wyżej

a jednak inni maja problemy z tymi wymiarami :lol: :lol:

dlatego pytam

jaki jest standard takich balustrad na tarasie ?

Jakoś to określają przepisy, ale szczegółów nie pamiętam. Strzelałbym od 80cm do 110cm. Ważne, aby dziecko nie mogło się po niej wspinać.

czyli dalej jestem w lesie

w przenośni i dosłownie

:lol: :lol: :lol:

No już dobrze leniuszku. Masz prezent ode mnie:

§ 298.

1. Balustrady przy schodach, pochylniach, portfenetrach, balkonach i loggiach powinny mieć konstrukcję przenoszącą siły poziome, określone w Polskich Normach, oraz wysokość i wypełnienie płaszczyzn pionowych zapewniające skuteczną ochronę przed wypadnięciem osób.

2.Wysokość i prześwity lub otwory w wypełnieniu balustrad powinny mieć wymiary określone w tabeli:

Rodzaj budynków (przeznaczenie użytkowe)

Minimalna wysokość balustrady, mierzona do wierzchu poręczy (m)

Maksymalny prześwit lub wymiar otworu pomiędzy elementami wypełnienia balustrady (m)

1

2

3

Budynki jednorodzinne i wnętrza mieszkań wielopoziomowych

0,9

nie reguluje się

Budynki wielorodzinne i zamieszkania zbiorowego, oświaty i wychowania oraz zakładów opieki zdrowotnej

1,1

0,12

Inne budynki

1,1

0,

3. W budynku, w którym przewiduje się zbiorowe przebywanie dzieci bez stałego nadzoru, balustrady powinny mieć rozwiązania uniemożliwiające wspinanie się na nie oraz zsuwanie się po poręczy.

Źródło: Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. 2002 r., Nr 75, poz. 690)

• 1 year później...
  • 5 years później...

Jeśli chcecie wykonać balustradę w budynku użyteczności publicznej wysokość musi być 1,1 m. Natomiast jeśli wykonujecie taką prywatnie u siebie w domu norma ta już Was nie dotyczy. Oczywiście zaleca się aby wysokość była również 1,1 metra, natomiast najczęściej dla klientów indywidualnych jest to trochę za dużo i wybierają 1 metr lub 0,9 metra, lecz mniej niż te wymiary nie zalecamy stosować, gdyż balustrada jest po to aby uchronić kogoś przed upadkiem.

Jeśli interesuje was balustrada do samodzielnego montażu w standardzie w sklepie internetowym wszystkie słupki przystosowane są do wysokości 1,1 metra, natomiast wszystko wykonywane jest na indywidualny wymiar więc przy zamówieniu określić należy jaka wysokość Was interesuje i tak zostanie wykonane:

[moderowano]

Edytowane przez joliska