Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze kablowe

JarekW1

Recommended Posts

Przyłącze kablowe

Złożyłem w zakładzie energetycznym wniosek o wydanie warunków przyłączenia (zaznaczyłem w nim, że chcę przyłącze kablowe) i otrzymałem warunki na przyłącze napowietrzne. Odwołałem się od otrzymanych warunków i ponowiłem prośbę o wydanie warunków na kabel, ale elektryk, który sprawę załatwia dowiedział się, że dostanę odmowę. Czy Zakład Energetyczny ma obowiązek wydać warunki przyłączenia kablem podziemnym, jeśli o to wnioskuję? Czy jest jakaś podstawa prawna, aby się tego domagać? Na stronie ZE (http://www.zewt.com.pl/obsluga/t010703/taryfa8.html) znalazłem informację:

„8.6. Przyłączany podmiot, grupy IV lub V, ma prawo wyboru rodzaju przyłącza, kablowego lub napowietrznego, o ile wybrany przez ten podmiot rodzaj przyłącza jest uzasadniony technicznie do realizacji.”

Czy ktoś z szanownych forumowiczów jest w stanie wskazać jakąś ustawę, która mi to gwarantuje?

JarekW

hej,

podstawy Ci tera nie podam ale mialam analogiczna sytuacje. Znajomy prejektant -energetyk wymusil zgode. Wiem ze zalaczyl tez info o tym ze architek twierdzi iz linia napowietrzna zeszpeci elewacje. z tego co wiem to ZE po prostu nie chce placic.

Ajk Ci starsznie zalezy to napisz do mnie na prov w tygodniu - zdobeed podstawy. Ja zalatwialam w ZE Otwock

pozdarwiam

Aga

[email protected]