macm 24.06.2009 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Witam wszystkich. Doskonałe forum, wyszukuję tu wszystkiego o budowie. Teraz moja własna budowa jest na etapie stanu surowego zamkniętego i kończą robić ślepe wylewki. Szukam elektryka. Ostatnia (najlepsza) ofetra to 25zł / pkt, co przy domu 120m2 i ok. 100 pkt daje 2500. Wydaje mi się że jest ok, jednak gdy zaczynam pytać o materiały to ciężko się dogadać. Pytam czy w drugie tyle się zmieszczę i Pan robi dziwne miny, pytam czy 3 tys, a Pan coś niewyraźnie odpowiada. Na dodatek kategorycznie chce zaliczki. Szczerze mówiąc troszkę zaczynam się wahać. Co sądzicie o tym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 24.06.2009 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 marża na materiale może z nawiązką rekompensować obniżke ceny "za punkt". Do ustalenia ile i za jakie materiały przed podpisaniem umowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olcia L. 24.06.2009 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 25 zł to tanio, co do materiałów to wszystko zależy do złożoności instalacji ilości bezpieczników różnicowoprądowych i nadmiatoroprądowych oraz ilości przewodów.jest na to projekt?trzeba pilnować żeby gniazda zasilić YDYżo3x2,5mm2, a oświetlenie YDYżo3(4)1,5mm2. Zmywarka, pralka na osobnym obwodzie z różnicówką.Niedawno kupowałem przewody i ceny się prezentowały następująco:YDYp4x1,5 - 246zł za 100m (brutto)YDYp2x1,5 - 135zł za 100m (brutto)YDYp3x2,5 - 288zł za 100m (brutto)YDYp3x1,5 - 189zł za 100m (brutto)Wyłącznik instalacyjny B10 6kA - 10,99 (brutto)Wyłącznik instalacyjny B16 6kA - 10,99 (brutto)WYŁ. RÓŻ.PRĄD. 25A/2P/0.03A TYP AC 6KA - 112,65 (brutto)WYŁ. RÓŻ.PRĄD. 25A/4P/0.03A TYP AC 6KA - 131,45 (brutto) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekzet 24.06.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 podstawowa zasada, żadnych zaliczek ! jak brakuje mu kasy na towar to sam kup niewielką ilość potrzebnych przewodów żeby miał czym robić ja z elektrykiem rozliczałem się w prosty sposób, 50 zł za punkt (robota z materiałem) ... nie interesowało mnie ile czego pójdzie, nie musiałem interesować się zatowarowaniem itd. jako punkt traktowany byl jeden wypust, czyli gniazdko lub oswietlenie puszki i wlaczniki wliczone w cene dodatkowo za montaż rozdzielni i zrobienie przepustu (niebieskie rury) elektryk wziął 200 zł ostatnim etapem będzie podłączenie rozdzielni, umówiliśmy się na 8 zł / jeden bezpiecznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 24.06.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 darekzet żeby tylko wszyscy inwestorzy tak chcieli Ja zwrócę uwagę na jeden szczegół, który Ja stosuję (jestem instalatorem). Jeśli inwestor się upiera, że sam sobie kupuje materiały (bo myśli że ma taniej) to: - po skończonej pracy nie interesują mnie zwroty żadnych materiałów (np. z krążka odwinięto 5m przewodu bo brakło i co z pozostałymi metrami?), - jeśli nie zakupiono materiałów zgodnie z moimi wskazówkami (typ, producent) to w gwarancji znajduje się zapis, że Ja jako wykonawca biorę odpowiedzialność jedynie za funkcjonowanie a nie za uszkodzenia podzespołów i ich wymianę za friko (np. różnicówka wybija bez powodu). Na czym się raz naciąłem? Inwestor kupił rozdzielnie podtynkową bo taką mu kazałem. W hurtowni wepchnęli mu rozdzielnię do zabudowy gipsowej. Po tynkach nijak się nie dało założyć drzwiczek, bo nie było żadnej regulacji i nic nie pasowało. Trzeba było wykuć rozdzielnie i na nową ją osadzić. I kto jest winien? Ja kazałem kupić podtynkową i taka była, a że do innej technologii... inwestor miał się prawo nie znać... Od tej pory, sam sobie kupuje materiały lub asystuje przy zakupach. W tym przypadku elektrykowi brakuje kasy bądź nie ufa inwestorowi, to zupełnie normalne. Jedź z elektrykiem na zakupy, niech będzie na miejscu i w razie czego wypowie się na temat zamienników materiałów. Ty zapłacisz za towar, On Ci to wykona, Ty mu zapłacisz za pracę. Wszyscy będą szczęśliwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macm 24.06.2009 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Dzięki za odpowiedzi. Teraz mam więcej czasu to dopowiem parę spraw:Najpierw było wyśmiewanie się z internetu tzn. w internecie (allegro) jest drożej niż u niego a jeśli taniej to materiały chińskie i wszystko się zaraz rozpadnie.Potem podał co sprawdzić w internecie:rurka peszla fi 13,przewód dy 1,5 oraz 2,5rurka peszla niepalna fi 13.Nie chciał jednak podać swoich cen bym mógł je sobie porównać tylko mam je sobie sprawdzić, podać mu a on mi powie o ile ma taniej...Ja rozumiem brak zaufania... też nie ufam, jednak pokaząłem projekt gdzie przykładowa przecież instalacja jest rozrysowana, rozmawialiśmy też w domu w którym ma pracować, czy faktycznie nie da się podać nawet orientacyjnej ceny materiałów? Przecież robił dopiero u sąsiada i wiem ile tam wyszło co też mu powioedziałem - tam większy znacznie dom więc na 220 pkt wziął 5.500 zł i 5 tys za materiały ale chata ponad 200 m2!!! No to ja liczę robociznę 2500 a materiały 2 lub 2.500 a on żeby do robocizny od razu liczyć 3000 a materiały to nei wiadomo. No cóż z tą zaliczką też dziwne bo ja nie zgodziłem się on nalegał i zostaliśmy przty swoich zdaniach. Cóż u drugiego sąsiada robił inny elektryk to jeszcze z nim pogadam. Super że odpowiadacie bo nie mam kompletnie doświadczenia w budowlance. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 24.06.2009 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 ....Przecież robił dopiero u sąsiada i wiem ile tam wyszło co też mu powioedziałem - tam większy znacznie dom więc na 220 pkt wziął 5.500 zł i 5 tys za materiały ale chata ponad 200 m2!!! No to ja liczę robociznę 2500 a materiały 2 lub 2.500 a on żeby do robocizny od razu liczyć 3000 a materiały to nei wiadomo. No cóż z tą zaliczką też dziwne bo ja nie zgodziłem się on nalegał i zostaliśmy przty swoich zdaniach. Cóż u drugiego sąsiada robił inny elektryk to jeszcze z nim pogadam. Super że odpowiadacie bo nie mam kompletnie doświadczenia w budowlance. Przelicznikiem PUNKTY/METRY POWIERZCHNI u sąsiadów nie sugeruj się. Ja ostatnio robiłem domek 140m2, bez projektu, jedynie życzenia i sugestie inwestorki Najpierw dwie wizyty, szczegółowo spisane wszystko i wyszło 104 PKT. W trakcie postępu prac dochodziły kolejne życzenia. Skończyło się na 148 PKT. Czyli doszło około 50% więcej niż pierwotnie ustaliliśmy. I jest to normalna sytuacja, że Ty dopiero w trakcie postępu prac pomyślisz o czymś nowym. Nie masz doświadczenia, więc: - staraj się myśleć o domu funkcjonalnie, czyli wchodzę do domu i... gdzie włącznik światła, idę spać gdzie wyłącznik światła, szczeka pies więc może halogen na zewnątrz włączany z kuchni na dole i sypialni na górze,.... - koniecznie rób taką symulację życia w mieszkaniu z żoną/dziewczyną - skorzystaj z wyceny co najmniej 2-3 elektryków - powiedz im co byś chciał, wysłuchaj ich porad i zapisz je na kartce - idź do znajomych, którzy mieszkają w swoim domku od około 1-3 lat i spytaj co by zmienili, czego im brakuje, co się nie sprawdziło, a co było bez sensu i zapisz sobie to na kartce - pomyśl jeszcze o oświetleniu zewnętrznym (chodnik, podjazd), sytuacjach awaryjnych (gdzie podłączysz spawarkę lub pompę), okazjach np. choinka na święta, pracach domowych np. skąd zasilać kosiarkę żeby nie ciągnąć 100m kabla za sobą, domofonie, furtce, bramie, TV, sieci LAN, telefonie, tarasie, balkonie....itd itp - zbierz to do kupy, daj każdemu elektrykowi do ponownej wyceny i wybierz najlepszego na jakiego Cię stać W samej instalacji urządzenia energochłonne (zmywarka, pralka, kuchenka, urządzenia kuchenne) muszą mieć koniecznie własne dedykowane obwody. Nie pozwól sobie i elektrykowi na uproszczenia, czyli piętro na jednej różnicówce lub na jednym bezpieczniku. Dzisiaj zaoszczędzisz, za rok Święta spędzisz przy latarce "bo wybija" gniazdko na tarasie bo śniegu napadało. Bezwzględnie osobne różnicówki do łazienki, kotłowni i na zewnątrz. Jeśli Cię nie stać w tej chwili to każ zostawić miejsce w rozdzielni pod ochronę przeciwprzepięciową, przy czym od razu każ wykonać dobre uziemienie (nie jedną szpilkę co jest standardem). Umawiając się z elektrykiem dogadaj się czy w wycenę wchodzą tylko instalacje wewnątrz czy również rozdzielnia, zasilanie budynku z zewnątrz i instalacje zewnętrzne (brama, furtka, ogród...). **** Od pewnego czasu sprawdza mi się mój własny prywatny "ślepy kosztorys" który obejmuje instalacje wewnątrz, zewnątrz, rozdzielnie i uziemienie w typowym domku na typowej działce. Instalacje doprowadzone do stanu => tylko zamontować oprawy świetlne i biały osprzęt i gra. Nie obejmuje doprowadzenia zasilania (nie wiadomo jak daleko trzeba kopać). 85-90zł za m2 powierzchni (robocizna + materiał), sprawdź na koniec jak to u ciebie wypadło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macm 24.06.2009 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Dzięki za te rady. Sądzę, że wszystko powinno grać w tym projekcie który mam. Oczywiście ja to doskonale rozumiem, że zmieniają się potrzeby. Ale też uczciwie postawiona sprawa na początku pozwala na późniejsze jasne rozliczenia tych "dodatków". Jeśli znam cenę wyjściową za te 100pkt które chcę teraz to w trakcie prac łatwo określić ile wzrośnie cena w razie zmian. Jeśli tej ceny nie znam to może się ona zmieniać dowolnie. Pomysł z tą symulacją jest fajny, choć dwóch naszych synków (rok i dwa i pół) nie ułatwia takiej "zabawy". Na pewno sprubujemy jednak się w ten sposób zastanowić.Szczerze powiem, że cena jaką podałeś jest dla mnie powalająca. Na tym forum czytałem o cenach 25 - 30 za pkt lub jak w poście wyżej 50 za pkt z robocizną, ale jeśli dobrze Cię zrozumiałem to mój dom 120 m2 + garaż 20 m2 razem 140 m2 to za prąd wyszłoby 11900 - 12600... rany, troszkę jednak sugerując się tym domem obok (dwa razy większym) to wyszło mu 10500 za dwa razy więcej pkt niż u mnie. Może jednak źle zrozumiałem Twoje wyliczenie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 24.06.2009 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Nie no wszystko jest OK, cena 25-50 zł to cena za instalacje wewnątrz Twojego domku. A potem są tynkarze i: - dojdzie wyposażenie rozdzielni, jej montaż i pomiary, - doliczone zostaną koszty instalacji zewnętrznych (kopanie kabelków, kabelki YKY), - dojdzie uziemienie (kopanie dziury, wbijanie szpilek i łączenie ich bednarką), - biały montaż i pomiary. Pełna ochrona przeciwprzepięciowa to wydatek rzędu 1,000-1,500 zł. To tylko jeden klocek w rozdzielni i kilka elementów poza nią. A gdzie reszta klocków? Tak z ciekawości, pozbieraj rachunki i wpisz za jakiś czas na forum ostateczną kwote po podłączeniu wszystkiego. Jesteś z innego terenu, oddalony o setki km, będą wiedział na czym stoję Oczywiście, pewne rzeczy możesz ominąć. Dziury wykopiesz ze szwagrem, kabel wrzuci elektryk, Wy to zasypiecie ziemią. Podobnie z białym montażem - gniazdka i wyłączniki to w końcu nie filozofia. Ale pewnych rzeczy nie przeskoczysz jak np. zakup elementów wyposażenia rozdzielni. Podałem cenę pełną, czyli pozostało jedynie iść do sklepu i kupić gniazdka/wyłączniki/oprawy świetlne i je zamontować. Nie myl tego z gołą instalacją na murze i pustą skrzynką rozdzielczą. Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach, patrz na moje uwagi na temat podziału instalacji na niezależne obwody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macm 24.06.2009 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 jasne jasne będę pamiętał. Prąd jest doprowadzony do ściany budynku, skrzynka wisi tylko liczników brak na razie bo w środku jeszcze nie ma instalacji. To jak sądzę kwestia wkopania kabla odpada. Uziemienie itd oczywiście pomyślę choć szwagier w Anglii ) i takie rzeczy też robi, ojciec bramy montuje ale też w Anglii... heh takie czasy - fajne ale ludzi wywiało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 26.06.2009 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 macm może jeszcze taka rada zrób sobie kserokopie projektu, zastanów się co gdzie będzie stało, gdzie jest potrzebne zasilanie, gdzie ma być kinkiecik, ile kabli potrzebujesz wyciągnąć na zewnątrz /domofon, brama automatyczna, oświetlenie ogrodu i inne drobiazgi/ co by się nie okazało że jak zaczniesz urządzać domostwo to gniazdka np. masz wszędzie ale nie tam co potrzeba czytałem już posty na tym forum że cały dom jest usłany przedłużaczami z powodu nie przemyślenia takich tematów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olcia L. 26.06.2009 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 potwierzam, bardzo dobra rada z tym spokojnym rozplanowaniem,jak się nie wie co gdzie będzie stało docelowo to lepiej zrobić więcej (niestety będzie drożej) niż potem stosować przedłużacze i rozgałęźniki.w kuchni trzeba miec już konkretną wizję, najlepiej opracowaną aranżację wnętrza i wizji jakie sprzety gdzie umiścić. Gniazda oprócz gniazd uniwersalnych powinno sięmontować sprzetami (lodówka, zmywarka, piekarnik elektryczny, kuchnia elektryczna, okap, mikrofala, rozdrabniacz zlewek, inne). Dobrze jest, więc wiedzieć jakie sprzety się kupi, żeby gdzie dokładnie rozplanować i umieścić gniazdko, żeby był do niego jakiś dostęp i nie szpeciło wyglądu. Gniazda wtedy są na różnej wysokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macm 26.06.2009 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Dzięki Zezo i Olcia. Na pewno tak zrobię. Teraz rozmawiam z jeszcze jednym elektrykiem i ciekawe ile on krzyknie. Jak się dogadamy to poustalam wszystkie te sprawy.PozdrawiamMaciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 27.06.2009 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 jeszcze tylko taka uwaga gniazdo lodówki koniecznie na osobnym obwodzie mamy wczasy np. w Tajlandii w jakim celu ma być całe domostwo pod napięciem ?? wystarczy lodówka i alarm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianexus 28.06.2009 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 ja mam dom ponad 220m cała instalacja elektryczna (oczywiście bez montażu włączników i gniazdek ) wyniosła 6500zł wraz z materiałem. Punktów nigdy nie liczyłem bo niewiele mnie to obchodiz zawsze prosze o wycenę całości tego czego oczekuję. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macm 30.06.2009 00:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Witam ogromne dzięki za odpowiedzi!Mam nową ofertę z dzisiaj:38 zł/pkt z materiałem ale bez kucia ścian. Pan robi zdjęcia gotowej instalacji, żeby nie przeciąć później kabla. Mówi że nie potrzeba przepłacać za kute instalacje. Dodatkowy materiał to: Skrzynka rozdzielcza z wyposarzeniem - ok. 750zł; kabel zasilający (od skrzynki na zewnątrz do rozdzielczej wewnątrz) - 40zł/mb, ok. 15m daje 600zł. Suma ok. 4500, w tym wyprowadzenie kabli pod furtkę i bramę oraz domofon, lodówka ze zmywarką na oddzielnym obwodzie, góra na oddzielnym i jeszcze parę obwodów oddzielnych, bez siły w kuchni bo kuchenka na gaz i piekarnik też.Alarm - ok. 2500 za montaż, czujki, centralkę i dwie klawiatury.Daje to 7tys za prąd z alarmem. Uziemienie domu to koszt 1500 w zwyż z tymi bednarkami i zakopywaniem płaskownika dookoła domu (o ile to nie to samo;-)) Całe to uziemienie jednak pewnie zrobię dopiero później. Co sądzicie?Jutro rozmawiam z tym pierwszym i zobaczymy co tam ugadamy... Jeszcze raz dzięki za wszystkie radyPozdrawiam i czekam na kolejne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 30.06.2009 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 mi w Markach pod Warszawa polecany elektryk zarzyczyl sobie 55 za punkt (w tym material) plus ok 2000 za rozdzielnie i tak sie zastanawiam na co zwracac uwage przy dogadywaniu sie z nim...juz wyczytalem ze istotna jest ilosc obwodow (domek z poddaszem, 160 m kw plus garaz)... co jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota21 30.06.2009 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 również jesteśmy na etapie poszukiwań elektryka. Spotkaliśmy się z czterema, z czego z pierwszym i trzecim nie sposób było się dogadać. Miałam wrażenie, że celowo widząc, że nie kumam, wprowadzają mnie w błąd. Biorę pod uwagę dwóch pozostałych, u nich cena za punkt to 50 zł z materiałem, dodatkowo w zależności od ilości obwodów, skrzynka to w naszym przypadku 2000-2400 z całym osprzętem, dodatkowy koszt to kabel + poprowadzenie od licznika do skrzynki - 30zl/mb, doprowadzenie kabla do domofonu z kopaniem 300. Na co należy zwrócić uwagę:- ilość obwodów- aby gniazdka nie były łączone z oświetleniem (ewntualnie w łazience włącznik oświetlenia przy lustrze + gniazdko do szczotki elektrycznej i suszarki)- bardzo ważne są różnicówki, w naszym przypadku będzie minimum 6, na parterze i piętrze podziął na gniazdka i oświetlenie to 4 i osobno garaż i na zewnątrz domu, może jeszcze osobno instalacja alarmowa - pracujemy nad tym.Ceny raczej ze średniej półki, albo jakoś boję się tych najtańszych, bo miałam tanią ekipę murarską i efekty widać.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macm 30.06.2009 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 No tak właśnie jestem po rozmowie z tym pierwszym elektrykiem i nasza współpraca zakończyła się tak samo energicznie jak się zaczęła. Umawialiśmy się na dziś na 16 i proszę go aby na tą godzinę podał mi choć przybliżony koszt realizacji z materiałem a on że do tego trzeba kosztorysu który się długo wykonuje i sporo mnie będzie kosztował. Pytam więc czy nie może nawet w przybliżeniu znając projekt i będąc w domku oraz po rozmowie w której określamy co chcę a czego nie - podać mi jakiejś przybliżonej ceny. On że nie potrafi nawet w przybliżeniu!! No to ja żeby przyjechał to jeszcze porozmawiamy a on na to żebym się konkretnie decydował bo on ma inną już budowę! Ha no to jasne chyba co odpowiedziałem. Widać nie wszyscy odczuwają kryzys ale nawet bez kryzysu bym tego gościa nie wziął. Niech wybaczą instalatorzy którzy tu się wypowiadają ale jeśli ktoś nie poda ceny nawet w przybliżeniu i nie chce przed realizacją rozmawiac o kosztach materiałów to dla mnei jest oszustem. Przecież umawiamy się na jakąś instalację, potem ewentualne zmiany kosztują ja to rozumiem, ale jak to możliwe by nie móc zupełnie wyliczyć tych kosztów przed robotą i co najważniejsze zaliczką???? No wybaczcie ale troszkę się wkurzyłem taką arogancją - on brak konkretów zupełnie - ja inwestor mam płacić i konkretnie błagać o wykonanie! Ciekaw jestem jeszcze tylko Waszych opinii na temat tej instalacji nie wkuwanej w mur tylko zatynkowanej czy to tak może być? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 01.07.2009 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Ciekaw jestem jeszcze tylko Waszych opinii na temat tej instalacji nie wkuwanej w mur tylko zatynkowanej czy to tak może być? Pozdrawiam Poczytaj przykładowo ten wątek na forum związany z pokazywaniem się śladów na trasach przewodów na tynkach. Może to Ci coś pomoże w podjęciu decyzji. Swoją drogą dowiedz się co wchodzi w skład rozdzielnicy wartej 750zł, mi to wygląda na: obudowę, rozłącznik, 2 różnicówki, kilkanaście S-ek i 3 lampki. Słowem prawie nic (będzie bezpieczne, ale anty funkcjonalne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts