macm 01.07.2009 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Swoją drogą dowiedz się co wchodzi w skład rozdzielnicy wartej 750zł, mi to wygląda na: obudowę, rozłącznik, 2 różnicówki, kilkanaście S-ek i 3 lampki. Słowem prawie nic (będzie bezpieczne, ale anty funkcjonalne). Dzięki, a co jeszcze powinno być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 01.07.2009 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 macm: czy możesz wskazać gdzieś w sieci link do projektu Twojego domku? Do niedzieli zrobię Ci przykładową rozpiskę obwodów i wyposażenia rozdzielni. Może wtedy będziesz miał jakieś argumenty przy rozmowach z elektrykami z Twoich okolic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macm 02.07.2009 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2009 http://archon.pl/projekt_domu/Dom_w_aksamitkach/m41ac7a3ca8d7a,2284Taki projekt. Będą dwie różnicówki, elektryk twierdzi że więcej nie trzeba, siła tylko w garażu - do decyzji czy trzeba w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olcia L. 03.07.2009 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 prawidłowo zrobiona instalacja uziemiające oraz połączeń wyrównawczych jest podstawą bezpieczeństwa użytkowania instalacji elektrycznej w budnyku a także w najbliższej okolicy. Niezależnie czy robicie odgromówkię czy nie, pamiętajcie o ogranicznikach przepięć!1. klasa C jeśli dom jest zasilony linia kablową l2. klasy B+C jeśli dom zasilony jest z linii napowietrznej lub kablem odchodzącym z tej linii. Ograniczniki/ogromniki powinno się także stosowac na wszystkich liniach sygnałowych wychodzących poza budynek (TV, tel, alarm, domofon, itp) w zasadzie nikt tego nie robi w budownictwie jednorodzonnym, niemniej jest potem dużo zniszczeń w przypadku pobliskich wyładowań atmosferycznych. Dla chcących pogłębić swoją wiedze w tym zakresie proponuję poczytać np. http://www.dehn.pl/Wyłącznik różnicowoprądowy jest najbardziej zawodym elementem instalacji elektrycznej. Dlatego producenci zalecają sprawdzanie różnicówek przynajmniej 1 raz na miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 05.07.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2009 macm: Elektryk na etapie planowania i rozkładania instalacji powinien dążyć do jak najbardziej symetrycznego rozłożenia obciążeń na poszczególne fazy. Powodów jest kilka i za krótkie to forum, żeby je po kolei tłumaczyć. Ten Twój fachowiec albo wprowadzi niezły bałagan w okablowaniu albo celowo oleje temat symetryczności albo go nie zna, nie rozumie i nie stosuje wcale. Różnicówki stosuje się przede wszystkim w "obwodach mokrych":- łazienka (10mA),- pralnia (30mA),- kuchnia (30mA),- kotłownia (30mA),- garaż (30mA),- gniazda i oświetlenie zewnętrzne (kosiarka, oczko wodne, pompa do studni, choinka, podjazd) (30mA).Dodatkowo stosuje się w obwodach siłowych: płyta elektryczna w kuchni, gniazdo siłowe w garażu (30mA).Z tego krótkiego opisu widać już, że 2 różnicówki to za mało żeby spełnić warunek o którym wcześniej napisałem. Stąd tak niska cena w którą szczerze wątpię. Jak już wcześniej napisałem, dom zasilony nawet z jednej różnicówki będzie nadal bezpieczny. Jednak po pierwszej awarii w czasie egipskich ciemności dojdziesz do wniosku, że chyba warto dodać kilka takich urządzeń i podzielić dom na mniejsze strefy ochrony p.porażeniowej. Prześlij mi na priv swój adres @, wyśle Ci wykaz obwodów jakie zrobiłbym w Twoim domu. W sumie naliczyłem 20 niezależnych obwodów, proponowana przeze mnie rozdzielnica jest 4 rzędowa (~50-60 modułów). Mając taki podział i rozdzielnice, będziesz mógł w przyszłości rozbudować instalacje bez zbędnego kucia połowy domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macm 22.07.2009 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2009 No to wyszło tak:zrobiło się 127 punktów... ale razem z kablami pod alarm. Dwie różnicówki,Około 22 obwodów.Jedno gniazdo siłowe.cena 6800.Pozdrawiam i dzięki za wszystkie porady. Teraz czekam na rolety i tynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filu 25.07.2009 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 macm: Elektryk na etapie planowania i rozkładania instalacji powinien dążyć do jak najbardziej symetrycznego rozłożenia obciążeń na poszczególne fazy. Powodów jest kilka i za krótkie to forum, żeby je po kolei tłumaczyć. Ten Twój fachowiec albo wprowadzi niezły bałagan w okablowaniu albo celowo oleje temat symetryczności albo go nie zna, nie rozumie i nie stosuje wcale. Różnicówki stosuje się przede wszystkim w "obwodach mokrych": - łazienka (10mA), - pralnia (30mA), - kuchnia (30mA), - kotłownia (30mA), - garaż (30mA), - gniazda i oświetlenie zewnętrzne (kosiarka, oczko wodne, pompa do studni, choinka, podjazd) (30mA). Dodatkowo stosuje się w obwodach siłowych: płyta elektryczna w kuchni, gniazdo siłowe w garażu (30mA). Z tego krótkiego opisu widać już, że 2 różnicówki to za mało żeby spełnić warunek o którym wcześniej napisałem. Stąd tak niska cena w którą szczerze wątpię. Jak już wcześniej napisałem, dom zasilony nawet z jednej różnicówki będzie nadal bezpieczny. Jednak po pierwszej awarii w czasie egipskich ciemności dojdziesz do wniosku, że chyba warto dodać kilka takich urządzeń i podzielić dom na mniejsze strefy ochrony p.porażeniowej. Prześlij mi na priv swój adres @, wyśle Ci wykaz obwodów jakie zrobiłbym w Twoim domu. W sumie naliczyłem 20 niezależnych obwodów, proponowana przeze mnie rozdzielnica jest 4 rzędowa (~50-60 modułów). Mając taki podział i rozdzielnice, będziesz mógł w przyszłości rozbudować instalacje bez zbędnego kucia połowy domu. Witaj Czy na na 3 łazienki dajemy 1 róznicówkę? Filu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 25.07.2009 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Mozna, ale w przypadku zadzialania roznicowki, w kazdej z lazienek, w gniazdach nie bedzie napiecia Zdecydowanie lepszym rozwiazaniem, jest zrobienie kazdej lazienki, na osobnej roznicowce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 25.07.2009 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 filu: A może rzucisz linkiem do Twojego projektu, łatwiej będzie rozmawiać o konkretach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macm 25.07.2009 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2009 Łazienka jest jedna tylko - na górze. Na dole jest tylko mała ubikacja. Pozdrawiam http://archon.pl/projekt_domu/Dom_w_aksamitkach/m41ac7a3ca8d7a,2284 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiaterwiater 03.08.2009 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2009 A ja robię za 10zł od punktu i już. A co!!!!!!! Netto oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filu 09.08.2009 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 filu: A może rzucisz linkiem do Twojego projektu, łatwiej będzie rozmawiać o konkretach. Oto link do projektu http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-tymianku/m41c958c633a7a Dzięki Filu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jurgen81 10.08.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Mozna, ale w przypadku zadzialania roznicowki, w kazdej z lazienek, w gniazdach nie bedzie napiecia Zdecydowanie lepszym rozwiazaniem, jest zrobienie kazdej lazienki, na osobnej roznicowce. hehehe a to dobre moze każdy bezpiecznik robić na osobnej. Jak tak kombinujesz to wyrzuć różnicówki wogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts