Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

elektryka robocizna + materiały

macm

Recommended Posts

Swoją drogą dowiedz się co wchodzi w skład rozdzielnicy wartej 750zł, mi to wygląda na: obudowę, rozłącznik, 2 różnicówki, kilkanaście S-ek i 3 lampki. Słowem prawie nic (będzie bezpieczne, ale anty funkcjonalne).

Dzięki, a co jeszcze powinno być?

prawidłowo zrobiona instalacja uziemiające oraz połączeń wyrównawczych jest podstawą bezpieczeństwa użytkowania instalacji elektrycznej w budnyku a także w najbliższej okolicy.

Niezależnie czy robicie odgromówkię czy nie, pamiętajcie o ogranicznikach przepięć!

1. klasa C jeśli dom jest zasilony linia kablową l

2. klasy B+C jeśli dom zasilony jest z linii napowietrznej lub kablem odchodzącym z tej linii.

Ograniczniki/ogromniki powinno się także stosowac na wszystkich liniach sygnałowych wychodzących poza budynek (TV, tel, alarm, domofon, itp) w zasadzie nikt tego nie robi w budownictwie jednorodzonnym, niemniej jest potem dużo zniszczeń w przypadku pobliskich wyładowań atmosferycznych. Dla chcących pogłębić swoją wiedze w tym zakresie proponuję poczytać np. http://www.dehn.pl/

Wyłącznik różnicowoprądowy jest najbardziej zawodym elementem instalacji elektrycznej. Dlatego producenci zalecają sprawdzanie różnicówek przynajmniej 1 raz na miesiąc.

macm: Elektryk na etapie planowania i rozkładania instalacji powinien dążyć do jak najbardziej symetrycznego rozłożenia obciążeń na poszczególne fazy. Powodów jest kilka i za krótkie to forum, żeby je po kolei tłumaczyć.

Ten Twój fachowiec albo wprowadzi niezły bałagan w okablowaniu albo celowo oleje temat symetryczności albo go nie zna, nie rozumie i nie stosuje wcale.

Różnicówki stosuje się przede wszystkim w "obwodach mokrych":

- łazienka (10mA),

- pralnia (30mA),

- kuchnia (30mA),

- kotłownia (30mA),

- garaż (30mA),

- gniazda i oświetlenie zewnętrzne (kosiarka, oczko wodne, pompa do studni, choinka, podjazd) (30mA).

Dodatkowo stosuje się w obwodach siłowych: płyta elektryczna w kuchni, gniazdo siłowe w garażu (30mA).

Z tego krótkiego opisu widać już, że 2 różnicówki to za mało żeby spełnić warunek o którym wcześniej napisałem.

Stąd tak niska cena w którą szczerze wątpię.

Jak już wcześniej napisałem, dom zasilony nawet z jednej różnicówki będzie nadal bezpieczny. Jednak po pierwszej awarii w czasie egipskich ciemności dojdziesz do wniosku, że chyba warto dodać kilka takich urządzeń i podzielić dom na mniejsze strefy ochrony p.porażeniowej.

Prześlij mi na priv swój adres @, wyśle Ci wykaz obwodów jakie zrobiłbym w Twoim domu. W sumie naliczyłem 20 niezależnych obwodów, proponowana przeze mnie rozdzielnica jest 4 rzędowa (~50-60 modułów). Mając taki podział i rozdzielnice, będziesz mógł w przyszłości rozbudować instalacje bez zbędnego kucia połowy domu.

• 3 weeks później...
macm: Elektryk na etapie planowania i rozkładania instalacji powinien dążyć do jak najbardziej symetrycznego rozłożenia obciążeń na poszczególne fazy. Powodów jest kilka i za krótkie to forum, żeby je po kolei tłumaczyć.

Ten Twój fachowiec albo wprowadzi niezły bałagan w okablowaniu albo celowo oleje temat symetryczności albo go nie zna, nie rozumie i nie stosuje wcale.

Różnicówki stosuje się przede wszystkim w "obwodach mokrych":

- łazienka (10mA),

- pralnia (30mA),

- kuchnia (30mA),

- kotłownia (30mA),

- garaż (30mA),

- gniazda i oświetlenie zewnętrzne (kosiarka, oczko wodne, pompa do studni, choinka, podjazd) (30mA).

Dodatkowo stosuje się w obwodach siłowych: płyta elektryczna w kuchni, gniazdo siłowe w garażu (30mA).

Z tego krótkiego opisu widać już, że 2 różnicówki to za mało żeby spełnić warunek o którym wcześniej napisałem.

Stąd tak niska cena w którą szczerze wątpię.

Jak już wcześniej napisałem, dom zasilony nawet z jednej różnicówki będzie nadal bezpieczny. Jednak po pierwszej awarii w czasie egipskich ciemności dojdziesz do wniosku, że chyba warto dodać kilka takich urządzeń i podzielić dom na mniejsze strefy ochrony p.porażeniowej.

Prześlij mi na priv swój adres @, wyśle Ci wykaz obwodów jakie zrobiłbym w Twoim domu. W sumie naliczyłem 20 niezależnych obwodów, proponowana przeze mnie rozdzielnica jest 4 rzędowa (~50-60 modułów). Mając taki podział i rozdzielnice, będziesz mógł w przyszłości rozbudować instalacje bez zbędnego kucia połowy domu.

Witaj

Czy na na 3 łazienki dajemy 1 róznicówkę?

Filu

• 2 weeks później...
Mozna, ale w przypadku zadzialania roznicowki, w kazdej z lazienek, w gniazdach nie bedzie napiecia :cry:

Zdecydowanie lepszym rozwiazaniem, jest zrobienie kazdej lazienki, na osobnej roznicowce.

hehehe a to dobre moze każdy bezpiecznik robić na osobnej.

Jak tak kombinujesz to wyrzuć różnicówki wogóle.