michalp 24.06.2009 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Witam, Mam taki zawór na piecu - firmy ESBE: http://www.ochrona-men.pl/downloads/3d_a.jpg Obecnie widać ustawienie - zostawione przez firmę instalatorką, ale najpewniej to jest fabryczna nastawa (bo mam podobny, ale termostatyczny zawór na cwu i tutaj był po prostu odkręcony, czyli 80 st. w kranach). Od obecnej pozycji - mogę kręcić tylko w prawo... Gdy jest w pionie, jest jakby zapadka, a potem mogę jeszcze o 45 stopni w prawio. Jak mam teraz ustawione - woda z powrotu grzejników miesza się obecnie z zasileniem czy nie? I co oznaczają poszczególne ustawienia? Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 24.06.2009 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Dodam, - zasilenie z pieca: kwadrat;- powrót z grzejników - koło;- wyjście z zaworu na grzejniki - trójkąt Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neokowal2 25.06.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Ponieważ są różne typy zaworów i różnie mogą być zamontowane najlepiej sprawdzić to eksperymentalnie. Ustaw zawór w skrajnym położeniu, jeżeli do grzejników będzie szła woda o temperaturze takiej jak na piecu to znaczy że zawór jest otwarty (brak podmieszania). W drugim skrajnym położeniu na grzejniki powinna iść woda o temperaturze powrotu ( zawór zamknięty). Każde pośrednie ustawienie to ustawienie temperatury na grzejnikach niższej niż na kotle, proporcjonalnie do otwarcia zaworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 25.06.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 po ilości odsłon postu wynika, że wiele osób myślało, że wkleiłeś zdjęcie 3D swej pewnej części ciała...a tu zonk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts