Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop Teriva - pustak żużlowy czy keramzytowy?

Recommended Posts

Końcowy efekt jest dokładnie taki sam i po zrobieniu tynków i wylewki nikt nie będzie wiedział jakie to były pustaki. Zaletą keramzytowych jest to, że są lżejsze i gładsze. Ja mam żużlowe. Zamówiłem o 4 sztuki więcej, sprzedawca dorzucił 4 sztuki na wypadek popękania i 6 sztuk mi zostało. Tak, że z tym pękaniem nie jest tak źle.

Jeśli masz kasę, to kup keramzytowe, a jak kombinujesz jak związać koniec z końcem, to masz tutaj wymierną oszczędność.

Brałem tańsze żużlowe. Jak masz ze sprawdzonego źródła i ekipa nimi nie rzuca to między bajki włożyć można, że pękają. Ceramika na ściany też peka jak się nią ciska. Ja zamówiłem na styk (około 5 sztuk więcej) i dwa jeszcze walają się po budowie. Na etapie stropu człowiek myśli, że kilkaset pln więcej a lepsze i wszyscy (sprzedawcy) namawiają....a później pustaczek znika pod tynkiem a na etapie wykończeniówki te kilkaset pln by się przydało.

Myślę,że to pozorna oszczędność :roll: .Nam wszędzie odradzali pustaki żużlowe,z tego względu,że się kruszą :x i są słabej jakości.Zdecydowaliśmy sie na ceramiczne :wink:

My stoimy przed dylematem czy teriva/tak mamy wpisane w projekcie/ czy ceramiczny wienerbergera :o . Bardziej się skłaniamy do wienerbergera - ściany z porothermu, dachówka roben/więc jedna grupa/i myślimy, że strop też będzie z całością współgrał. Też słyszeliśmy o pękaniu terivy ale nie słyszeliśmy żadnych ochów i achów na temat stropu ceramicznego. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym względzie?

• 2 years później...
  • 3 weeks później...
Pustak żużlowy kosztuje ok 2,5 brutto, keramzytowy 3,5 brutto

Czy warto zdecydować się na żużlowy czy to tak naprawdę pozorna oszczędność...?

Za fachowe doradztwo z góry dziekuję

Użycie pustaka keramzytowego znacznie poprawia współczynnik przenikania ciepła. Odpowiednie dane możne Pan porównać w naszym katalogu Teriva Konbet Family, do pobrania na naszej stronie.

Pustaki żużlobetonowe są dużo cięższe (zwiększają także ciężar konstrukcji stropu). Ponadto jeśli żużel jest zanieczyszczony (niskiej jakości), mogą się również pojawić nieprzyjemne sytuacje z odparzeniami na wykonanym już stropie - jeśli inwestor chce zaoszczędzić kupując pustak żużlobetonowy, należny zadbać by pochodził on z dobrego źródła.

Pozdrawiam

• 1 year później...
Gość Konto usunięte_12*
Ktoś wziął ten karemzytowy?

Owszem - wziąłem ;)

Trzeba się z nim obchodzić, "jak z jajkiem". Cieśle upuścili niechcący na wylany już strop belkę-krokiew i od razu parę od spodu wyleciało :(

Trzeba było potem podstemplować i wylewać ten "wypadnięty" spód. Wiercenie- bez udaru, bo i tak wiertło wchodzi "jak w masło".

Pozdrawiam

Owszem - wziąłem ;)

Trzeba się z nim obchodzić, "jak z jajkiem". Cieśle upuścili niechcący na wylany już strop belkę-krokiew i od razu parę od spodu wyleciało :(

Trzeba było potem podstemplować i wylewać ten "wypadnięty" spód. Wiercenie- bez udaru, bo i tak wiertło wchodzi "jak w masło".

Pozdrawiam

Dzięki JTD

Rozumiem, że dziś wybrałbyś ten żużlowy (?)

Bierz żużlowy, zaoszczędzoną kasę wydasz później na ważniejsze rzeczy. Ostatnio robiłem swój strop z żużla i nic nie pękało. A z tym przenikaniem ciepła to dajcie spokój. Jeśli ktoś ma użytkowe pomieszczenia nad stropem to co mu szkodzi podłogę i to pomieszczenie grzać. A jak nie są użytkowe, to keramzyt i tak jest niewystarczający, lepiej dać wełnę od góry.

Bierz żużlowy, zaoszczędzoną kasę wydasz później na ważniejsze rzeczy. Ostatnio robiłem swój strop z żużla i nic nie pękało. A z tym przenikaniem ciepła to dajcie spokój. Jeśli ktoś ma użytkowe pomieszczenia nad stropem to co mu szkodzi podłogę i to pomieszczenie grzać. A jak nie są użytkowe, to keramzyt i tak jest niewystarczający, lepiej dać wełnę od góry.

No i jest decyzja. Będzie żużel. Pomieszczenia nad stropem mam użytkowe.

Dziękuję.