youpiter 24.06.2009 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Wątek Ile kosztuje dom dostarczył mi wielu informacji, dziękuję, ale też uświadomił mi jak wielu rzeczy nie wiem. Jak zaplanować wszystkie prace - nawet nie od pierwszego wbicia łopaty, a od zamówienia ekipy i materiałów, oto mój problem. Kosztorys i jego realizacja to tylko część całego projektu. Krótko mówiąc, z jakich kroków dokładnie składa się budowa domu? Jakich i ilu ekip potrzebuję? Co zrobić z materiałami jak jeszcze nie ma ich gdzie schować? Itp. itd. OK, widziałem już jeden dziennik budowy (dzięki Claudii), ale nie wiem np. czy do zalewania fundamentów czy zalewania stropów potrzebuję specjalnej ekipy, jeśli tak to muszę to zaplanować. Jak to wszystko skoordynować, żeby zagrało? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 25.06.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 kiedyś znalazłam taki "plan": HARMONOGRAM PRAC DOKUMENTACJA I UZGODNIENIA wybór działki wypis i wyrys z planu zagospodarowania warunki zabudowy projekt budowlany badanie geotechniczne gruntu umowa z gazownią umowa z energetyką umowa z MPWiK sprawdzenie księgi wieczystej, ... zakup działki pozwolenie budowlane wybór kierownika budowy wybór ekipy budowlanej STAN ZEROWY zgłoszenie rozpoczęcia robót usunięcie humusu utwardzenie drogi wytyczenie budynku ustawienie sławojki wykonanie wykopu pod ławy i stopy fundamentowe wykonanie wykopu pod ogrodzenie rozprowadzenie i przepusty dla kanalizacji, przłącza wody, przyłacza prądu (dom + garaż) i gazu przepust dla doprowadzenia powietrza do kominka przepust dla czerpni powietrza przepusty dla okurzacza centralnego stabilizowanie cementem i utwardzenie podłoża pod ławami wylanie chudziaka pod ławy i stopy izolacja pozioma na chudziaku szalowanie ław, stóp i ganku szalowanie ogrodzenia wykonanie zbrojenia ław, stóp i ganku + bednarka i uziomy zalanie ław + stóp + ganku + ogrodzenia + sprawdzenie poziomów izolacja pozioma na ławach szalowanie ścian fundamentowych + niezbedne przepusty zbrojenie ścian fundamentowych zalanie ścian fundamentowych + ogrodzenia + sprawdzenie poziomów usunięcie szalunków izolacja pozioma na ścianach fundamentowych izolacja pionowa ścian fundamentowych ocieplenie ścian fundamentowych usypanie i zagęszczanie piachu na podłogę na gruncie rozprowadzenie czerpni powietrza, czerpni kominka, odkurzacza centralnego i innych instalacji wykonanie chudziaka podłogi na gruncie + zbrojenie + dylatacje izolacja podłogi na gruncie połączenie izolacji poziomej podłogi i ścian fundamentowych + zakład na naprężenia drenaż odwodnieniowy (opcja) zasypanie fundamentów z zewnątrz + obsypanie ścian fundamentowych zamontowanie ogrodzenia i tymczasowej bramy STAN SUROWY OTWARTY murowanie pierwszej warstwy ścian nośnych + sprawdzenie poziomów murowanie ścian nośnych i nadproży parteru murowanie ścian działowych parteru murowanie komina zbrojenie, szalowanie schodów wewnetrznych wykonannie zbrojenia wieńca W1, trzpieni TZ, słupa S1, podciągów P1,2,3, belek stropowych, belek ukrytych BU1,2, balkonu i fragmentów monolitycznych stropu stęplowanie i ułożenie belek stropowych deklowanie i ułożenie pierwszej warstwy pustaków stropowych szalowanie wieńca W1, belek ukrytych BU1,2 i trzpieni TZ, balkonu, fragmentów monolitycznych stropu oraz mocowanie murłat garażu zalanie słupa S1, podciągów, stropu, balkonu, wieńca W1, trzpieni TZ, schodów usunięcie szalunków murowanie pierwszej warstwy ścian poddasza + sprawdzenie poziomów murowanie ścian nośnych i nadproży poddasza murowanie i wykończenie komina wykonanie zbrojenia wieńca W2, kotew murłat i płatwi Pl1,2, płatwi kalenicowej szalowanie wieńca W2 zalanie wieńca W2 rozszalowanie wieńca W2 izolacja pozioma wieńca W2 i W1 garażu pod murłaty impregnacja więźby podłożenie styropianu pod stelaż zadaszenia ganku wykonanie więźby położenie wiatroizolacji domu i garażu łaty + kontrłaty położenie dachówki + kominki kanalizy + uchwyt antenowy + ławy kominiarskie instalacja odgromowa dachu montaż rynien poziomych zabicie okien i drzwi STAN SUROWY ZAMKNIĘTY osadzenie drzwi zewnętrznych, okien i bramy garażowej osadzenie okien dachowych ocieplenie poddasza INSTALACJE + WYKOŃCZENIE WNĘTRZ paroizolacja montaż profili i ułozenie płyt g-k poddasza + wyjście na stryszek + otwory na anemostaty montaż płyt osb stryszku rozprowadzenie kanalizacji wykonanie szamba przyłącze wody rozprowadzenie instalacji zwu + cwu rozprowadzenie instalacji elektrycznej, rozdzielnicy, instalacjie alarmowej TV, telefonicznej, sieci komp. instalacja skrzynek rozdzielaczy rozprowadzenie instalacji rekuperatora + anemostaty rozprowadzenie rur odkurzacza centralnego tynkowanie ścian wewnętrznych + osadzenie puszek elektrycznych przyłącze energetyczne ocieplenie i izolacja podłogi na gruncie rozprowadzenie ogrzewania podłogowego i podłączenia grzejników przyłacze gazu + montaż zbiornika montaż pieca i zasobnika - uzbrojenie kotłowni wykonanie dylatacji wylewki wylewka z plastyfikatorem + zbrojenie montaż balustrady antresoli, balkonu i schodów montaż kominka zamontowanie rekuperatora malowanie ścian montaż grzejników ułożenie kafli, biały montaż ułożenie podłogi pływającej poddasza, okładziny schodów, paneli/parkietu montaż gniazdek elektrycznych montaż oświetlenia uzbrojenie instalacji alarmowej osadzenie drzwi wewnętrznych montaż listew przypodłogowych osadzenie parapetów wewnętrznych i zewnętrznych montaż szaf garderoby montaż mebli kuchennych + AGD montaż karniszy WYKOŃCZENIE ZEWNĘTRZNE ocieplenie budynku + czerpnia powietrza tynki zewnętrzne montaż i malowanie podbitki montaż rynien spustowych montaż okiennic montaż płyt osb poddasza garażu montaż odkurzacza centralnego ZAGOSPODAROWANIE TERENU generalne sprzątanie wjazd na działkę, podjazd i chodnik wykonanie tarasu budowa śmietnika położenie kafli na ganku markiza ścieżki ogrodowe oświetlenie zewnętrzne instalacja nawadniająca ogrodu zagospodarowanie ogrodu Wątek Ile kosztuje dom dostarczył mi wielu informacji, dziękuję, ale też uświadomił mi jak wielu rzeczy nie wiem. Jak zaplanować wszystkie prace - nawet nie od pierwszego wbicia łopaty, a od zamówienia ekipy i materiałów, oto mój problem. Kosztorys i jego realizacja to tylko część całego projektu. Krótko mówiąc, z jakich kroków dokładnie składa się budowa domu? Jakich i ilu ekip potrzebuję? Co zrobić z materiałami jak jeszcze nie ma ich gdzie schować? Itp. itd. OK, widziałem już jeden dziennik budowy (dzięki Claudii), ale nie wiem np. czy do zalewania fundamentów czy zalewania stropów potrzebuję specjalnej ekipy, jeśli tak to muszę to zaplanować. Jak to wszystko skoordynować, żeby zagrało? Proszę o pomoc. materiały zamówiłam na jesień - bloki przywieźli mi, by utwardzały piach będący w fundamentach na jesien robiłam same fundamnty, przez zimę piach osiadał materiały kupuję na bieżąco mam swoją zaprzyjaźnioną już hurtownię - na bieżąco robię zakupy na bieżąco dostaję towar, ewentualnie na moją prośbe - później przywożą, bez dodatkowych opłat u nas z ekipami trochę inaczej było fundamenty sami robiliśmy do scian przyszli murarze po nich sami robiliśmy schody i strop później weszli znowu murarze później panowie z wieźbą później sami uzupełnialiśmy luki p[pomiędzy ścianami a wieźbą sami robiliśmy kominy panowie weszli później położyć blachę miedzyczasie weszli elektrycy na hydraulików czekamy, bo akurat czasowo tak się nie wyrobili jakoś to dokładniej opisac czasowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
youpiter 25.06.2009 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Anetina, wielkie dzięki za obszerną i rzeczową odpowiedź. To już bardzo dużo mi daje. Wypis i wyrys z planu zagospodarowania - rozumiem, że to załatwia się w urzędzie danej gminy. Do czego ten wypis jest potrzebny? Zgłoszenie rozpoczęcia robót - komu? Usunięcie humusu - nie jestem pewny czy dobrze rozumiem, ale czy humusu nie usuwa się wraz z kopaniem fundamentów? Jeśli chodzi o tych specjalistów "panowie od więźby", "panowie od instalacji" itd. to rozumiem, że były to oddzielne ekipy, których pojawienie się na budowie trzeba było zaplanować dużo wcześniej. Jak wyliczyć na kiedy ich zamówić? Generalnie, do każdego kroku można by postawić pytanie - kto to robi, przy założeniu, że raczej sam nic nie robię na budowie tylko siedzę w pracy i po południu doglądam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 25.06.2009 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Anetina, wielkie dzięki za obszerną i rzeczową odpowiedź. To już bardzo dużo mi daje. Wypis i wyrys z planu zagospodarowania - rozumiem, że to załatwia się w urzędzie danej gminy. Do czego ten wypis jest potrzebny? . nie ma sprawy spróbuję dalej odpowiadać :0 wypis jest potrzebny do kredyytu i do załączenia do PnB żeby nie skłamać - jest wazny miesiac czasu koszt u mnie jest jego chyba 30 zł Zgłoszenie rozpoczęcia robót - komu?. jeśli w mieście się budujesz - do Urzędu Miasta poza miastem - do Starostwa u mnie dokumnety kompletował architekt i on je tam zanosił .Usunięcie humusu - nie jestem pewny czy dobrze rozumiem, ale czy humusu nie usuwa się wraz z kopaniem fundamentów?. humus - to oznacza powioerzchnia domu - ściaganie z niej całej tej pierwszej warstwy roślinności, ziemi u mnie nie ściągaliś,my - sa piaski więc po rpostu koparka wykopała fundamnety a poza tymi dziurami humus normalnie był .Jeśli chodzi o tych specjalistów "panowie od więźby", "panowie od instalacji" itd. to rozumiem, że były to oddzielne ekipy, których pojawienie się na budowie trzeba było zaplanować dużo wcześniej. Jak wyliczyć na kiedy ich zamówić? Generalnie, do każdego kroku można by postawić pytanie - kto to robi, przy założeniu, że raczej sam nic nie robię na budowie tylko siedzę w pracy i po południu doglądam. my sobie zrobiliśmy taki grafik - coś w tym stylu: wrzesień fundamnty luty/marzec (w zależności od pogody) ściany strop i schody dalsze ściany koniec maja dach, najpierw wieźba, póxniej pokrycie maj elektryk czerwiec hydraulik jak sciany zostały postawione, murarze znikneli na 2 tygodnie, bo tyle była potrzeba zostawienia strioopu w spokoju gdy ściany na górze szły - do dekarza telefon, ze powiedzmy za tydzień mógłby wchodzić gdy dach się robił, telefon do elektryka, ze moze za kilka dni ju7ż wchodzić wcześniej uzgadniane były ekipy wiedzieliśmny kogo chcemy jako murarza, elekryka, hydraulika, dekarza kwestia tylko, czy będą mieli terminy wolne tak samo teraz - wszystko jest na opak praktycznie równocześnie robią się tynki, gładzie, płytki, wylewki na dole na górze czekamy na hydraulikę skończy hydraulik góre - chłopaki robią wylewki międzyczasie hydraulik będzie robił dół najgorsze jest takie zgranie terminów ale jesli termin końca budowy nie goni - to nap[rawde luzik ale np. umawialiśmy się z 3 ekikami niezaleznie odnosnie tynków żaden nie przyszedł miedzyczasie tata sam zrobił prawie całą górę więc tynki robią się u nas popołudniami/wieczorami gdy wyschną mąż w ciagu dnia robi już gładzie gdy nie schną, robi coś innego zawsze coś tam się da innego robić jak coś, to pytaj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 25.06.2009 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Youpiter uwierz mi, że czas jaki poswieciłeś na zapoznanie się z interesujacymi informacjami w jednym wątku jest mocno niewystarczający. Dopisek przy Twoim nicku nie jest bezpodstawny. Na ten temat zostało powiedziane juz tak wiele, że wszystko co przeczytasz tutaj już zostało w jakimś wątku napisane. zatem do dzieła i szukaj szukaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
youpiter 25.06.2009 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Mikolayi, gwoli ścisłości, przeczytałem więcej niż jeden wątek, ale odniosłem się akurat do jednego, który kontekstowo był najbliższy. Owszem, niezależnie od odpowiedzi w tym wątku, czytam sobie to forum, bo widzę, jak bardzo jestem zielony w tej dziedzinie. Jednak niezależnie od tego chciałem zebrać do kupy te informacje, które mnie najbardziej nurtują, a na które nie znalazłem jak dotąd odpowiedzi, bo forum jest dość duże, a czas niestety nie chce być z gumy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts