Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik budowy Codzienny V + komentarze ;)

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 227
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej :D

Mieszka nam się dobrze. Codziennie wracam z ochotą do domu. Wczoraj w drodze powrotnej myślałam jak to było rok temu. Nie było jeszcze nawet okien! a teraz wracam do cieplutkiego domku i jeszcze przez godzinkę cieszę się słonkiem w salonie:) SUUUPER

Nic nowego nam na razie nie przybyło, zbieramy pieniążki na lampy, meble do salonu, dywan itp. Ale chyba i to odłożymy, bo jednak na wiosnę to myśli moje zaprząta ogród, który ma powstać wokół domu. Nie mam o tym pojęcia zielonego, czytam, czytam, oglądam i dalej nic nie wiem:/ Ciekawe co mi z tego wyjdzie??

Aaaa mamy już komplet zasłon w salonie :) :) :)

Już nie mogę się doczekać mojej pierwszej kawki na tarasie... Oby już była wiosna

pozdrawiam

A co tam u Was????

Cześć Wam,

u nas się Maleństwo rozwija w brzuchu, więc plany budowy na razie przesunięte troszkę w czasie :) Ale nadal usilnie próbuję przekonać męża, aby Was odwiedzić. Bo jak patrzę za każdym razem na ten Wasz cudny domek, to już widzę siebie w nim mieszkającą :)

Ogród u mnie to pobojowisko po zimie -jak zobaczyłam ostatnio co zostało z mojego nowego trawnika, to myślałam, że się zapłaczę -kretowisko na kretowisku, a gdzie zostało trochę trawy, tam pleśń pośniegowa :/ Też czytam dużo, bo ogród to genialne miejsce na relaks, a kawka na tarasie w słoneczny poranek to bosko rozpoczęty dzień. Będziesz robić jakiś żywopłot?? Bo ja ustalam taki nieregularny, kolorowy, który będzie kwitł przez większą część roku. No i oczywiście musi być miejsce na drzewka i krzewy owocowe.

Mamy już altankę, teraz zarasta nam winobluszczem, bluszczem Hedera helix i kilkoma rodzajami clematisów. Sami budowaliśmy, to dzieło męża, ojca i teścia :)

• 1 month później...

Witaj! Piękny masz domek! Taki jasny i słoneczny! Aż się zdziwiłam, że dąb może tak ładnie wyglądać, bo dostałam właśnie próbki i dąb wydał mi się taki ponury. No i teraz mam "zagwozdkę" czy wybrać bukowe schody czy dębowe. A może to kwestia lakieru?

Ciekawa jestem, z czego Ty masz schody? I czym malowaliście Wasze drzwi wewnętrzne (bardzo ładne! z jakiej są firmy i z czego zrobione?)

Jak pięknie już trawka rosła! Ech... no zupełnie inaczej wygląda teren wyrównany, wysprzątany i zielony. U mnie jeszcze daaaaleko do tego. ;)

witam:)

Dawno mnie nie było. Zmagam się z ogródkiem, dzisiaj mam doła, bo wiem, że nic nie wiem:(

Może jutro wrzucę skutki mojej walki z drzewkami i krzewami.

Schody mamy dębowe, malowane lakierem takim jak parkiet. Ale jakim to nie mam pojęcia, mąż chyba wie.

Drzwi robione przez lokalnego stolarza, okleinowane fornirem dębowym, lakier bezbarwny.

Miało być słonecznie. Zastanawiałam się nad jesionem, a jeśli dąb to miał być jasny i w sumie tak wyszło. Buk odrzuciłam, bo wg mnie wpada lekko w róż:)

Dzięki pięknie za tak szybką odpowiedź. :)

A czy mogłabyś zapytać męża o ten lakier ? Wczoraj kupiliśmy bejcę "złoty dąb" i nawet ładnie na drzewie wygląda, ale stolarz wzbrania się przed bejcowaniem, a nam nie podoba się lakier, którego on używa, bo ciemny dąb wychodzi. No i mamy problem. Acha! Używaliście lakieru mat, półmat, czy inny?

No właśnie - buk wpada w róż. Myślałam o nim dlatego, że jest jasny, a u nas przy schodach jest trochę ciemnawo.

Ciekawa jestem, czy takie drzwi robione u stolarza i fornirowane drogo wychodzą? Może w tym kierunku powinniśmy pójść? Oglądaliśmy po raz kolejny drzwi i takie z płyty nie bardzo nam się podobają, a z sosnowymi to znowu problem z malowaniem i bejcowaniem (jak wyżej). A na drzwi z wysokiej półki nas nie stać. Twoje mi się bardzo! podobają.

A ogród to faktycznie rozleeegła dziedzina wiedzy. Trzeba albo brać architekta krajobrazu, albo samemu wgłębiać się w temat. Ale jak lubisz grzebać w ziemi, to naprawdę duża frajda. Ogrodnicy sadzą, przesadzają, upadki i wzloty, dużo czytają i siedzą potem na forach ogrodniczych. ;)

Edytowane przez Viga

• 2 weeks później...

Wiosna, wiosna....

Mamy pierwsze roślinki w ogrodzie, mało, skromnie ale od czegoś trzeba zacząć:) Trawka jeszcze urośnie, na razie marnie wygląda, miejscami łyse placki, a miejscami kępy. Kto ją siał??

Jeszcze milion rzeczy jest do zrobienia w domu i koło domu. Udało nam się zrobić w końcu barierki na balkonach. Kilka fotek:

http://images45.fotosik.pl/819/17726e422f2ffddd.jpg

http://images43.fotosik.pl/817/1f98ea3baadcc732.jpg

http://images39.fotosik.pl/811/964591287a9823d2.jpg

http://images39.fotosik.pl/811/7a7a9053a9d60c6d.jpg

nie pokazywałam chyba jeszcze drzwi prysznicowych

http://images47.fotosik.pl/818/a03947bf95a8ba9c.jpg

http://images37.fotosik.pl/771/8ba2cb1dcec30433.jpg

http://images46.fotosik.pl/766/37f2b4c43343024c.jpg

Lista do zrobienia:

-lampy w całym domu

-salon dokończyć, meble, dywanik, stolik

-biurko dla synka plus zabudowa pod skos

-sypialnia firany

-uporządkować przód działki

-zbudować szopkę na drewno

-taras i balkon wykończyć

-osłonić się od strony sąsiada

-zrobić coś z tym okropnym blaszakiem

-zmienić łóżko dla gości, bo nie chcą nas odwiedzać

-mebelki do pokoju gości

-ramki, obrazy itp

-i pewnie milion innych rzeczy, o których zapomniałam

• 4 weeks później...
  • 2 months później...
gratuluje domku. My jestesmy na etapie wyboru dachu i wlasnie zaciekawil mnie Wasz daszek. Jakiej firmy jest ta blachodachowka i jaki to kolor? my sklaniamy sie do Plannji. A jak sie sprawuje stropodach? chodzi mi o faktyczne zalety zima i latem. tez bedziemy miec wylewany. Pozdrawiam

• 3 weeks później...

witam,

blachę mamy firmy Bratex, Prelaq Nova Mat, kolor grafit jasny.

Stropodach to super sprawa, latem nie jest gorąco na poddaszu. Ponadto mamy dzięki temu strych, co przy braku piwnicy ma znaczenie. Koszt niewiele wyższy mniż przy standardowym wykończeniu wełną i płytami. Nic nie pęka i prace brudne kończą sie po zrobieniu tynków. Bardzo polecam.

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

Zakrzów. Naszą budowę zaczęliśmy mniej więcej w tym samym czasie, ale my mieszkamy dopiero od czerwca.

Wykończenie domu, całe wnętrza, kolorystyka robią wrażenie. Moje gratulacje, bo wiem, że osiągnięcie takie efektu nie jest łatwe.

Chciałam zapytać o zasłony w salonie, jaki to materiał i czy masz może zbliżenia tej dekoracji. Będę wdzięczna za informacje.

Anka