Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja obudowy studni głębinowej.

kris_pp

Recommended Posts

Mam ogromny problem z izolacja studni głębinowy, a dokładnie jej obudowy. Cały czas przy deszczach i gruncie rodzimym, jakim jest 100% glina podcieka mi obudowa do tego stopnia, że woda zanieczyszczona przelewa się przez rude do odwiertu.

Na domiar złego obkopałem kręgi, aby je uszczelnić a następnie zaczęły się ulewy, które trwają i trwają….

Jak to uszczelnić??

Myślę o kilku rozwiązaniach:

- zaizolować kręgi wkoło papom termozgrzewalną i uszczelnić lepikiem, (ale chyba nie można przy wodzie pitnej)

- zaizolować jakimiś uszczelniaczami na bazie cementu, ale czy to się sprawdzi; jak wówczas zaizolować dokładnie przejście rury wodnej przez krę

- usunąć kręgi i założyć nową obudowę z szczelnego plastiku średnic ok. 1m z deklem w 100% szczelnym z jednej strony (ale nigdzie nie mogę czegoś takiego znaleźć)

- włożenie rury średnicy 1m w kręgi, zostanie mi przerwa ok. 5cm na ściance i wówczas zalanie tej szczeliny betonem hydrostatycznym

Może inne pomysły ??

Czekam na podpowiedzi ……….

Bedzie Ci ciezko tak uszczelnic kregi, aby woda nie przeciekala.

Sa roznego rodzaju kolnierze gumowe, sznury uszczelniajace, ale jak masz wysoki poziom wod gruntowych to i tak duza szansa ze gdzies powoli woda bedzie wychodzic.

Ja bym po prostu przedluzyl rure tak, aby wystawala ponad poziom wody gruntowej + szczelna glowica (dostepna na allegro).

Wystajacy krag osyp ziemia, aby to ocieplic.

A taka 'gorke' mozna jakos na dzialce ukryc, stawiajac tam jakies donice czy inne cuda..

Ja mam tak zrobione, nie odwazylem sie zakonczyc rury oslonowej ponizej poziomu wod gruntowych.

• 1 month później...
Mam ogromny problem z izolacja studni głębinowy, a dokładnie jej obudowy. Cały czas przy deszczach i gruncie rodzimym, jakim jest 100% glina podcieka mi obudowa do tego stopnia, że woda zanieczyszczona przelewa się przez rude do odwiertu.

Na domiar złego obkopałem kręgi, aby je uszczelnić a następnie zaczęły się ulewy, które trwają i trwają….

Jak to uszczelnić??

Witam,

Ja mam dokladnie ten sam problem.

Zdecydowalem sie to zrobic w ten sposob:

http://www.hydrostop.pl/?loc=pl,129

Czy to zadziala, to sie okaze po kolejnych deszczach :-)

pozdrawiam,

Marcin

• 4 years później...
  • 9 years później...

Odświeżę temat ponieważ mam podobny problem co autor wątku.

Przechodząc do tematu, ostatnio firma wywierciła mi studnię głębinową, której głowica znajduje się w studzience rewizyjnej podobnej do tej:

unnamed.jpg

Studzienka ta ma kształt rury z tworzywa z otwartym dnem i jest wkopana na głębokość 1 metra. Problem polega na tym, że wody gruntowe są dość wysoko i obawiam się, że w sezonie jesienno zimowym, woda gruntowa będzie podchodzić na tyle wysoko, że zaleje mi sterowniki.

Plan na to mam taki, żeby wylać na dnie około 5-10cm betonu, a później to czymś uszczelnić. I tu właśnie pojawia się pytanie - czym? Musi to być chemia, która jednocześnie będzie przede wszystkim dobrze (szczelnie) przywierała do materiału, z którego wykonana jest studzienka, ale też do betonu.

Znacie może jakiś produkt, który się do tego będzie nadawać? Czy np. żywica epoksydowa dobrze zwiąże się z materiałem studni i będzie na tyle elastyczna, żeby się nie rozszczelniła po kilku latach? Myślę też o folii w płynie.

Będę wdzięczny za wszelkie pomysły.