Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KUCHNIA BRW VS. CHOBOT - HOLY WAR, PORADZCIE COS!

vranix

Recommended Posts

Witam,

Mam taki dylemat... jak w temacie - jaka kuchnia.

Mam 2 projekty jeden z BRW drugi z Chobotu, chcę je porównać i dostac jakies rady...

Kuchnia nieduza, jakies 9-10 szafek łącznie, plus lodówka w zabudowie. Prodanice Bluma tandemboxy, magic corner, fornty w MDFie foliowanym.

Cena z BRW to ok,. 9000 zas z Chobotu - 13000.

Nie wiem skąd taka różnica - standard jak widzicie porównywalny. Nie jestem tylko pewien czym rózni się tandembox od systemu blumotion u Bluma? Bo niby w obu fabrykach to stosuja ale w BRW jak w salonie sprawdzałem domykanie szuflad, to niby spowalnia troche ale i tak wali w szafkę... W Chobocie w szafkach ze spowalniaczami tego nie było - cicho i delikatynie.

Poza tym - BRW - wybór blatów jakie mieli w salonie żenująco mały - jakies takie tandetne niemożebnie... z takich zwykłych najdrozszy chyba za ok,. 200 zl/m2, mały wybór bardzo poza tym. Pomijam tu jakies granity w cenach >1500 zl, mnie interesuje raczej cos rzedu 500-700zl/m2. Co mozna dostac w tej cenie?

No i jeszcze jedna rzecz - MDF foliowany to chyba nie najwyzszych lotów materiał? Bo BRW nie robi w ogóle MDF lakierowanego - tak mi powiedziano.

Pytałem tez o opcje w fornirze - tu BRW mnie zaskoczyło - ta sama kuchnia w cenie ok. 8 tys - taniej niz MDF :o - troche to chyba dziwne ale podobno promocje maja.

Generalnie - ja chce wydac na kuchnie (same szafki bez sprzetow) ok. 13 - 14 tys. max. Z systemami Bluma i spowalniaczami (czy robia tez wyposazenie wnetrza szuflad np na sztucce?), magic corner i zabudowa lodowki.

O BRW naczytalem sie duzo, o Chobocie tez, ale tu przynajmniej nie narzekaja z reguly na jakosc. A dla mnie to dosc kluczowe kryterium.

Sprawa dosc pilna - wszelkie sugestie mile widziane.

PS A moze jakis inny wykonawca?

pozdro.

Też miałam taki problem... Brw robi mdf lakierowany bo sama miałam mieć takie szafki... Poza tym jeśli zależy Ci na jakości to nie bierz brw. Nam za meble policzyli 10 800 ale do tego, do górnych szafek, siłowniki gazowe musiałabym sobie dokupić osobno bo oni robią na innych ( koszt 300 zł każdy a ja potrzebowałam 8 ), do tego zabudowa każdego sprzętu z osobna 45zł, i oczywiście montaż mebli 15% wartości kuchni. Mało tego kazali mi domurować ścianę bo szafka narożna nie pasowała... Więc znalazłam firmę która w podobnej cenie zrobi mi zabudowę kuchenną na wymiar, nie obklei mi blatu listwami tylko zrobi na styk (silikon), siłowniki gazowe, tandemboxy, ciche domykanie i wiele innych bajerów. Okucia będą bluma i grassa :D Montaż w sierpniu...