akapap 25.06.2009 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Witam, przede wszystkim mam na myśli centralę bartosza. Buduję dom, który ma dwie pełne kondygnację i poddasze (60m2 normatywnej użytkowej powierzchni, 130 całej). Czy jeśli planuję w przyszłości zagospodarować poddasze to warto instalować tam rekuperator. Instalator wspomina, że nie powinno być słychać centrali. Niestety nie mogę się z tym zgodzić, w końcu to urządzenie mechaniczne. Myślę, że lepszym rozwiązaniem jest instalacja centrali w garażu pod sufitem - wysokość 3 metry. Spokojnie przy zawieszeniu urządzenie i wygospodarowaniu spadków nie będzie nikomu przeszkadzała. Co Wy na to? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 25.06.2009 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Rekuperatora moze i nie slychac w sklepie ale juz zasysane powietrze bardzo. U mnie dzwiek do lazienki przechodzi przez scianke z 5 cm welny i 8 cm silikatu i 1.5 cm tynku CW. Centralka jest za 2 drzwiami ale i tak ja slychac. Serwisant poprawil mocowanie i rure ale slychac jak sie zalacza najwyzszy bieg. Takze w skrocie - jak najdalej od sypialni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 25.06.2009 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Potwierdzam,jak najdalej od sypialni,najlepiej od pomieszczen uzywanych najczesciej...Ja mam w garazu,szum slychac maszyny,slychac wyrzucane powietrze przez wyrzutnie,ale zasysania,u mnie nie slychac.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts