Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy tak ułożone zbrojenie jest prawidłowe ?

Recommended Posts

Dziś mój kierbud poinformował mnie że mam źle położone zbrojenie stropu nad parterem. Co prawda wykonane jest zgodnie z projektem wiec troszkę mnie to zdziwiło. Poszperałem w literaturze (Nowy Poradnik majstra budowlanego) i również znalazłem informację iż zbrojenie nośne układane jest w kierunku zginania czyli równolegle do dłuższej krawędzi zbrojonej płyty i oczywiście wykonywane jest gęściej niż zbrojenie rozdzielcze. Tak mam wykonane właśnie to zbrojenie.

Poniżej rysunek poglądowy - tak mam wykonane zbrojenie - zgodnie z projektem (kliknij):

http://images46.fotosik.pl/151/ffd70209affaea99m.jpg

Dodam iż zbrojenie nośne i rozdzielcze wykonane jest z pręta żebrowanego fi 12 - nośne co 10 cm a rozdzielcze co 24 cm.

Kierbu sugeruje że powinno być na odwrót a mianowicie zbrojenie nośne (gęstsze) powinno być ułożone równolegle do krótszej krawędzi zbrojonej płyty.

Trochę już zgłupiałem i nie wiem która opcja jest prawidłowa.

jeżeli zostało to policzone i tak jest w projekcie to nie widzę problemu

jednakże można powiedzieć, że rozwiązanie jest poprawne, ale nieekonomiczne

skoro jednokierunkowo zbrojony (proporcje boków o tym decydują) to zbrojenie głowne powinno być raczej równoległe do krótszego boku, wtedy zapewne potrzeba mniej zbrojenia

... nośne co 10 cm a rozdzielcze co 12 cm...

tak jak Labas /nośne pręty wzdłuż- przy 13 m rozpiętości ... a rozdzielcze fi 12 mm !/ uważam, ze to błędne rozwiązanie

p.s

być moze jest to strop krzyzowo zbrojony /nie ma prętów rozdzielczych - wszystkie sa głowne

ale równiez w tym wypadku upierałbym sie, ze krótsze pręty na spodzie/

Witam.

Wszystko jest OK !

Niestety kierownik budowy popełnił mały błąd.

Wykonane zbrojenie jest niezgodne z projektem;

Płyta krzyżowo zbrojona.

Pręty nr 3 co 24 cm, między nie pręty nr 1 co 24 cm , ale wsumie daj to fi 12 co 12 cm. Na wysokości balkonu zamiast pręta nr 3 , pręt nr 2.

w balkonie dodatkowo między pręt nr 2 pręty nr 5, oczywiście górą,

Na szczęście intuicja kierownika nie zawiodła i wstrzymał betonowanie.

Pozdrawiam :wink:

masz rację, ale raczej nie do końca

dla mnie trochę słabo czytelny rys (jeszcze na 10' ekranie)

widać, że pręty są odginane do góry, brakuje tu chyba czegoś z górnego zbrojenia (być może niekonstrukcyjnego)

strop jest zaprojektowany jako jednokierunkowy, świadczą o tym właśnie prety odgięte

to co zostało wykonane różni sie całkowicie od zaprojektowanego

w przekroju chyba coś takiego

brakuje mi na projekcie tych czerwonych

pewnie dodatkowo masz tam jeszcze wieniec

http://images49.fotosik.pl/151/6436d6e921adc1a3med.jpg