AGP 20.10.2010 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Zakochałam się w tych karniszach Teraz mi powiedźcie, jaką długość powinien mieć karnisz. O ile powinien być dłuższy od okna nad którym wisi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 20.10.2010 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Mówią, że karnisz powinien wystawać o 20cm z każdej strony okna, czyli jeśli okno ma szer. 120cm, to karnisz powinien mieć 160cm.Moje mają 140cm i wystarczy. Fakt, że powieszę na nich głównie ekrany, jest to kuchnia, a karnisze pojedyncze.W salonie, sypialni, przy dużym oknie, podwójnym karniszu, woalach, upięciach - pewnie te 20cm po bokach zupełnie się przyda:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Justa1719507764 02.11.2010 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Ańdzia, wkleję te rolety bo wydały mi się podobne do Twojej lampy i tapety czy tam drzwi... coś tak kojarzę. Muszę Ci powiedzieć, że dzięki Tobie zrezygnowałam z wenge i mam już w domu połowę szafek kuchennych, insprownych Twoją kuchni, tyle że wpadają bardziej w capuccino. Pozdrawiam. http://allegro.pl/rolety-roleta-wolnowiszaca-114x170-nowosc-od-ss-i1260376494.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 03.11.2010 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 O rany jakie piękne rolety! Jak Ty je znalazłaś?! Są śliczne! Ja wczoraj namówiłam w końcu Bartka na zamocowanie karniszy w sypialni i u Córeczki i kombinowałam z kawałkami tkanin firanowych. A, i ponownie zabiło mi mocniej serducho na widok moich niedoszłych firanek w esy-floresy, w cudzym oknie:) Więc chyba jednak się na nie zdecyduję Znalazłam je w kolejnym sklepie z firankami, kupię metr i to powinno starczyć na 2 okienka, tkanina ma 3m szerokości i można ją układać w pionie i w poziomie. A co do wenge to gratuluję! Capuccino jest pycha, więc idź w tym kierunku, może uda Ci się pokazać jakieś zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joan72 08.11.2010 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Aniu, kostka przed domkiem super wyszła:D Zresztą, jak wszystko u Was:)Nie mogę już się doczekać tej firanki esowo-floresowej w Twoim oknie:rolleyes: Ciekawi mnie jeszcze, jak sprawdza się u was wykładzina na podłogówce... Zastanawiam się, czy wykładzina nie "zatrzymuje" ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joan72 08.11.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Hej Aniu, a ja znalazłam coś takiego http://allegro.pl/szafka-kuferek-siedzisko-najtaniej-i1298547843.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 08.11.2010 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Aniu, kostka przed domkiem super wyszła:D Zresztą, jak wszystko u Was:) Nie mogę już się doczekać tej firanki esowo-floresowej w Twoim oknie:rolleyes: Ciekawi mnie jeszcze, jak sprawdza się u was wykładzina na podłogówce... Zastanawiam się, czy wykładzina nie "zatrzymuje" ciepła? Wykładzina zatrzymuje ciepło podłogówki, wyraźnie można to odczuć. Nas to nie martwi, bo lubimy chłodniejsze powietrze w sypialni. Poza tym w pokojach, gdzie jest wykładzina o bardzo krótkim włosie, nie jest dużo chłodniej niż tam, gdzie są płytki. A w syialni mamy taką milusią z włosem dłuższym i tam jest "najchłodniej". Acha, lepsze są wykładziny na jucie, niż na filcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 09.11.2010 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2010 Pierwszy raz do Was trafilam i bardzo u Was mi sie podoba!Mozesz napisac z jakiej firmy macie kostke klinkierowa i ile takie cudo kosztuje, i na co to sie uklada? Bardzo ladnie wyglada ta kostka szczegolnie na wejsciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 10.11.2010 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Witam magpie101 Bardzo mi miło Cię gościć. Cieszę się, że nasz domek się podoba:) Chodzi Ci o kostkę klinkierową na wejściu i tarasie, tak? Jest to Etna z CRH, układana na cemencie. Do tego fuga grafitowa. Z resztek, które nam zostały zrobiliśmy parapety zewnętrzne i też pięknie się prezentują. Musimy tylko poczekać do wiosny na ostateczny odcień naszej elewacji. W tej chwili mamy jasnozieloną, a docelowo ma być najciemniejsza zieleń z caparola. Opaska wokół drzwi wejściowych, bramy garażowej i całe "wnętrze" tarasu będzie wyłożone płytką klinkierową. Już nie mogę się doczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joan72 17.11.2010 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2010 Wykładzina zatrzymuje ciepło podłogówki, wyraźnie można to odczuć. Nas to nie martwi, bo lubimy chłodniejsze powietrze w sypialni. Poza tym w pokojach, gdzie jest wykładzina o bardzo krótkim włosie, nie jest dużo chłodniej niż tam, gdzie są płytki. A w syialni mamy taką milusią z włosem dłuższym i tam jest "najchłodniej". Acha, lepsze są wykładziny na jucie, niż na filcu. Dzięki Aniu za odpowiedź. Ja to jednak jestem zmarźluch, ale korcą mnie te wykładziny, oj korcą I tak samo mnie korci, żeby zrobić podłogówkę w całym naszym domku, czyli na poddaszu też.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość krewetka 21.11.2010 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2010 Wersja robocza przed zalaniem żywicą: http://a.imageshack.us/img153/1858/dsc07280n.jpg A tutaj już efekt końcowy: http://a.imageshack.us/img821/3025/dsc07281.jpg http://a.imageshack.us/img96/4476/dsc07283n.jpg Niestety źle nam podano ilości żywicy, którą mieliśmy zalać całość, więc zabrakło nam dość sporo. Nie wspomnę już w jakim stresie czekaliśmy, aż stwardnieje! Po zalaniu miała konsystencję żelu do włosów:) Na szczęście efekt okazał się wart całej pracy:) Muszę jeszcze napisać o kolorach. Otoczaki na zdjęciach w sieci i przed zaimpregnowaniem były niemal białe, i miały wyczuwalny osad, brudziły trochę palce na biało. Impregnat wydobył z nich całą paletę barw - od beżu, kremu, po słoneczny, czy zielony! Wyglądały pięknie! Gdyby nie problem z utrzymaniem ich w czystości i gdyby nie ciekawość małych rączek naszego Bączka - zostawilibyśmy je takie odsłonięte. Nie wiedzieliśmy, że po zalaniu właściwą żywicą kolory zbledną i wyrównają się. Szkoda, bardzo! pięęekne:) czy mozesz podac instrukcje jak to zrobic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 23.11.2010 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Wysłałam przepis na priv:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta_k99 23.11.2010 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 witam, piekne są te kamienie, wczoraj pokazywałam mężowi i oboje stwierdzamy ze poraz pierwszy widzimy takie rozwiazanie, też chcieli bysmy takie mieć na calej dł holu szer ok 15-20cm tak jak u ciebie. czy tez mogła bym prosic o przepis? i jaki jest koszt wykonania takiego cudeńka? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 24.11.2010 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Hej Aniu. Jak sprawuje Wam się żywica na ogrzewaniu? Mam nadzieję ze nie popękała. Którą wybraliście? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 24.11.2010 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Żywica nie popękała, ale miejsca, w których nie daliśmy jej do końca stwardnieć, a za daliśmy upust zachwytowi naszej Córci - zmatowiały. Musimy je poprawić.Wybraliśmy żywicę epoksydową Epidian 601 z odpowiednim utwardzaczem, a jako impregnat - Epidian 560. No to podam przepis na otoczaki zalane żywicą już oficjalnie, a co tam:) Pozwolę sobie odpowiedzieć tutaj na wszystkie pytania o kamyczki Od czego tu zacząć....To najpierw opowiem o składnikach, na końcu podam harmonogram prac Otoczaki Kupione na allegro od użytkownika belegance. Otoczaki białe na siatce 30 x 30cm. Nasze korytka mają 15cm szerokości, czyli 1 siatka przypadła na 2 długości. Faktycznie zamówiliśmy och trochę za dużo, liczyłam się z tym, że możemy mieć jakiś odpad, ale w sumie używaliśmy wszystkich kamyków, "jak leci", tym bardziej, że i tak pod wpływem żywicy zmieniły kolor i pokazały żyłki i przebarwienia. Ale to właśnie było piękne "Korytko" - surowy jastrych, nie malowany kolorem, zagruntowany już wcześniej gruntexem. Przed ułożeniem kamyków zagruntowaliśmy go też żywicą Epidian 560 z utwardzaczem ET. Bartek używał małego pędzelka i smarował korytko, żywica była jak bardzo rzadki miód i strasznie śmierdziała. My używalismy jej już po zamieszkaniu, więc noc spędzaliśmy poza domem. Impregnat to już wspomniana żywica epidian 560 z utwardzaczem ET, podano nam proporcje na 1 kg epidian 560 przypada 11 części wagowych ET, czyli mieszaliśmy 1 kg 560 + 10dkg ET Wystarczyło nam dokładnie tyle na 16 mb korytka (liczę korytko 1,5gł, 15cm szer.) Ponieważ poradzono nam kupić 3 razy więcej - dajcie znać, chętnie pozbędziemy się nadmiaru Żywica do zalania Epidian 601 plus utwardzacz IDA, mieszane w proporcji 1 kg epidiana plus 0,5 kg utwardzacza Tego akurat nam zabrakło, na wspomniane 16 mb korytka kazano nam kupić 5 kg zywicy i 2,5 kg utwardzacza, a ta ilość wystarczyła tylko na ok. 5,5 mb!!! Poniżej wytłumaczę dlaczego kupimy tylko połowę brakującej ilości, a nie całość. Harmonogram prac: 1. Oderwanie otoczaków z siatki. 2. Gruntowanie korytka epidianem 560 + ET 3. Układanie otoczaków w korytku, odstępy między kamykami zalecane ok. 0,5cm, u nas czasem było mniej. 4. W zależności od tego jaki efekt chcecie uzyskać - sprawdzenie ile kamyki wystają ponad poziom płytek, my "przejeżdżaliśmy po całej powierzchni poziomicą, możecie użyć czegokolwiek, żeby sprawdzić czy kamienie haczą czy nie. 5. Posmarowanie pędzelkiem impregnatem epidian 560+ET kamyków ułożonych w korytku. 6. Obserwowanie jak otoczaki ożywają i nabierają kolorów. 7. Wietrzenie. i tak trzeba czekać min. 24 h na wyschnięcie. 8. Mieszanie porcji zywicy 601 + IDA (podobno miała zastygać po 20 min., u nas trzeba było min.24h) 9. Mieszaliśmy żywicę w dzbanku szklanym i z niego wylewaliśmy żywicę na kamyszki. Była lejąca jak gęsty ale lejący miód i prawie bezwonna. Acha, na górną krawędź płytek nakleiliśmy taśmę malarską, nawet jak żywica dostała się pod nią, zcieraliśmy ją wilgotną szmatką. Radzę odczekać min. 24 godz. przed dotykaniem żywicy, u nas w jednym miejscu żywica nadal ugina sie pod palcem i widać na niej ślady papci. po prostu niepotrzebnie zmatowieje. Tam gdzie zabrakło nam zywicy mamy teraz kamienie tylko zaimpregnowane, wyglądają pięknie, dlatego zalejemy je tylko do połowy ich wysokości, żeby zachować kolor i czuć pod stopami Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 24.11.2010 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 No właśnie ja miałam zalane do połowy wysokości i u mnie minimalnie wystają ponad poziom płytek. Chodzi się po nich jak po górskim strumyku. Tylko tam gdzie zalałam do 1/3, czyli za płytko, kilka kamieni mi wypadło i będę musiała trochę podlać. Ja też czekałam 24 godziny, ale teraz jest twarda jak kamień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 24.11.2010 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 U nas jeden pasek wyszedł idealnie, w drugim żywica zaczęła "uciekać" w szparkę między płytkami a ścianą, nie udało się jej dogonić Więc zaczęliśmy dolewać i to zetknięcie dwóch warstw nie wyszło całości na dobre:) Mi najbardziej podoba się wersja z kamyszkami zalanymi do połowy, super czuć je pod stopami:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość krewetka 24.11.2010 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Ania jaki jest mnie więcej koszt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta_k99 24.11.2010 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 dziękuje za przepis:) a jaki jest koszt wykonania tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 24.11.2010 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Krewetka, Marta, przecież łatwo policzyć... koszt kamyczków plus koszt żywicy plus ewentualna robocizna, jeśli nie robicie tego same... EDIT: kamienie można kupić bardzo drogie i bardzo tanie, można też samemu pozbierać można też włożyć tam muszelki, słomę, czy cokolwiek Wam przyjdzie do głowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts