AJA123 14.10.2011 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Aniu ja stosowałam w porozumieniu z lekarzem Sinupret dostępny u nas i do tego wtedy jeszcze sinecod na kaszel, zdrówka dla córci, moja jak na razie odpukać żadnej zarazy z przedszkola nie przyniosłaa jak Ty się czujesz na finiszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 14.10.2011 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Jestem jednym wielkim oczekiwaniem:) Im bliżej końca ciąży, tym czuję się lepiej:) Przeszłam już moment strachu przed porodem, obawy jak to sobie poradzę z dwójką małych dzieci (Bartek w końcu będzie musiał iść do pracy:) ), potem euforii, sprzątania, układania, prasowania. A teraz wszystko już gotowe, od trzech dni nie gotuję obiadu, bo zamawiamy je przez internet, więc jestem jakaś taka bezrobotna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miniak_29 14.10.2011 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Aniu nie mam pojęcia czy jest dostępny w necie. Mi kupował znajomy,który był przejazdem w niemczech. Sinecod na noc tez podawałam, zeby młoda nie kaszlała tak. Można też smarowac klatkę i plecki maścią PulmexBaby no i przede wszystkim mocno nawilżać nos wodą morską. Cora tez fridy nie lubi, no ale jak nie chce dmuchac w chusteczkę to musi kozystac z "pompki" jak to ona mówi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 14.10.2011 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Aniu......maleństwu napewno spodoba się pokoik, ktory przygotowałaś prześliczny pokoik !! ....a Twoja lawenda jaka dorodna, cudna, zazdraszczam Ci bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 15.10.2011 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2011 Dziękuję Wczoraj układałam bukieciki z naszej lawendy, a najmniejsze gałązki oskubałam z kwiatków. Same gałązki pachną bardziej intensywnie, niż kwiaty! Moje palce pachniały samą esencją lawendy, cudo! W tym roku to i tak jeszcze plon mały, ale mam nadzieję, że z roku na rok lawendy będzie przybywało zarówno w ogrodzie, jak i zimą w domku naszym i naszych bliskich:) Chcę obdarować rodzinkę bukiecikami i małymi woreczkami z ususzoną lawendą. http://desmond.imageshack.us/Himg705/scaled.php?server=705&filename=dsc08521p.jpg&res=medium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 16.10.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Aniu.....udziel mi kilku wskazówek...... kiedy sadzilas laewnde? ile sztuk? kupowałaś w necie?? jak uprawiałas?? nie ukrywam, że jestem zauroczona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 17.10.2011 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Kalu, lawendę sadziliśmy latem, chyba w sierpniu, sadzonki (bez kwiatków) kupiliśmy u ogrodnika, ale najpierw sama Pani Ogrodnik zaproponowała nam 3 odmiany lawendy, spośród których mogliśmy wybrać najbardziej odpowiedni kolor liści, kwiatów, wybraliśmy odmianę, która najlepiej znosi mrozy w Polsce. Oczywiście nasza lawenda to polska lawenda, nie francuska!Kupiliśmy w sumie 140 sadzonek, ale Pani Ogrodnik dodała jeszcze z 10szt. gratis. Bartek sadził mniej więcej po 3 sadzonki w obrębie metra. Szpaler mam być gęsty. Przy normalnym sadzeniu myślę, że starczy 50-80cm odległości między sadzonkami.Mamy glebę raczej gliniastą, na którą nawieźliśmy obcą ziemię - niezbyt bogatą, niewymieszana z podłożem z czasem zrobiła się jak piasek (brak odpowiedniego dostępu wody gruntowej). Ale lawenda nie lubi luksusów:) więc nasz piach okazał się ok. Wiadomo, że lawenda lubi klimat suchy, słoneczny, tak generalnie. Dlatego po wsadzeniu ją podlaliśmy, potem może jeszcze raz, a potem pozostawiliśmy ją samą sobie. Przed zimą i mrozami trzeba obciąć kwiaty, po zimie jeszcze ewentualnie suche lub zmarznięte końcówki gałązek - dzięki temu krzaczki mają gęstnieć.Niektóre krzaczki nie zakwitły nam w tym roku, ale dajemy im szansę, zobaczymy jak sobie poradzą po zimie:) Masz ochotę na lawendę u siebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 17.10.2011 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 (edytowane) Dałam się uwieść sentymentom ("dzięki" wnętrzom Darcy z FM i jej blogowi) i zajrzałam na strony Williams-Sonoma, między innymi tutaj: http://www.williams-sonoma.com/shop/decor/decor-accessories/?cm_type=gnav Byłam kiedyś w jednym ze sklepów w Primm pod Las Vegas, to było z 8 lat temu i pamiętam, że od razu pożałowałam, że w ogóle tam weszłam. Własny domek był wówczas w strefie marzeń, a dolarki odłożone w portfelu miały pomóc w realizacji tych marzeń. Z tym, że dotyczyły one raczej fundamentów, ścian i dachu, a niekoniecznie dekoracji za zawrotne wtedy dla mnie sumy. Powzdychałam tylko, podotykałam tych wszystkich cudowności i...wyszłam z ciężkim sercem:) W Stanach udało mi się upolować i do dzisiaj mam ukochane ciężkie sztućce Cambridge Silversmith: http://www.cambridgesilversmiths.com/images/items/thumbnail/Tripoli_F_5pc.jpg czarne kwadratowe talerze i czarne kubki niezliczona ilość placemats i runnersów ach, długo by opowiadać i wspominać Edytowane 18 Października 2011 przez Ania i Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 17.10.2011 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Mam i dobre wieści:) Nasz Maluszek w brzuszku ma już ok. 3300g! Mocno dziś dokazuje, ale nie wiem czy to już? Kiedy do nas dołączysz, Kochany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AJA123 18.10.2011 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Mam i dobre wieści:) Nasz Maluszek w brzuszku ma już ok. 3300g! Mocno dziś dokazuje, ale nie wiem czy to już? Kiedy do nas dołączysz, Kochany? coś mi się wydaje że najdalej do końca tygodnia i będziesz się nim cieszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 18.10.2011 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Mamy taką nadzieję Seria narodzin wśród moich koleżanek i rodziny rozpoczęła się w zeszłym tygodniu:) Teraz nasza kolej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AJA123 18.10.2011 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2011 Trzymam kciuki oby było szybko i daj nam oczywiście znać jak już urodzisz tak po cichutku to Ci zazdroszczę troszeczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrewhoopoe 19.10.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Witam się pięknie bo choć od dawna podczytuje Twój dziennik to do tej pory robiłam to z ukrycia. Podobnie jak większość osób odwiedzających Cię mam wrażenie niezwykłego ciepła i klimatu w Twoim domku. Bardzo podoba mi się u Ciebie. Chciałabym choć w niewielkim promilu potrafić wyczarować takie wnętrza i taki nastrój jak u Ciebie. Niestety pogrąża nas kwestia kończącej się kasy. I konieczność ciągłego modyfikowania planów. Jednego bardzo Ci zazdroszczę parterówki. Ja niestety uparłam się przy użytkowym poddaszu i bardzo teraz żałuję. Mój mąż od początku twierdził że lepszy dom parterowy , ja dopiero teraz do tego dojrzałam... No to mam .Ech szkoda gadać. Trzymam kciuki za jak najszybsze rozwiązanie i pojawienie się dzidziusia po tej stronie brzuszka. A teraz bardziej przyziemnie - chciałam Cię spytać jaką masz dobraną miskę wc do umywalki roca urbi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 19.10.2011 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Andrewhoopoe witam Cię serdecznie u nas i bardzo dziękuję za tak miły wpis:)Powiem szczerze - już nie pierwszy raz - że takie słowa zawsze rekompensują z nawiązką trudy budowy. Cieszę się, że klimat naszego domku podoba się również innym. Z tego, że domek jest parterowy jesteśmy ogromnie zadowoleni, zwłaszcza przy małym dziecku, a za chwilę przy dwójeczce, jest dużo wygodniej bez schodów - ja ciągle biegam po domu poszukując czapki, chusteczki, sweterka przed wyjściem nad dwór. Dobrze, że nie muszę biegać po schodach, zwłaszcza, że ostatnio o bieganiu i tak mowy nie ma:) Nie martw się, że z czasem niektóre rozwiązania w nowym domku okazują się niewypałem, tak niestety jest. U nas też parę rzeczy okazało się wtopą zaraz po zamieszkaniu. A wiadomo, że o wymianie na razie nie ma mowy:) Co do miski WC w naszej małej łazience, to jest to Roca Meridian Compacto z wolnoopadającą deską. Jest niewielka, ale zupełnie wystarczająca. Chcieliśmy coś kulistego, a te prawdziwe kuliste hity innych producentów wydawały nam się za drogie. Ten zestaw kosztował nas 930zł w sieci.Pozdrawiam i życzę cudownego pomnożenia kasy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 19.10.2011 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 A my nadal czekamy. Nie spałam prawie w ogóle tej nocy, już chciałam szykować się do szpitala, bo w pewnym momencie miałam skurcze co 3 minuty! Niestety po pół godzinie minęły, bo...zasnęłam. A rano już zupełnie nic:( Córeczka chyba wyczuła zbliżającą się "konkurencję" - jak my czasem żartobliwie określamy Jej Braciszka - i przechodzi samą siebie. Przewrócony kwiatek i wysypana ziemia, szyba od drzwi tarasowych umazana kremem do rąk, rozsypane i połamane kredki, nie podziałało kiwanie palcem, przerwy na wyciszenie w swoim pokoju, ani nawet "szlaban" na Jej ukochane lizaki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 19.10.2011 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 (edytowane) Nasza lawenda w naszej małej łazience, fotograf - Bartek. http://desmond.imageshack.us/Himg13/scaled.php?server=13&filename=maaazienka.jpg&res=medium Edytowane 28 Lutego 2012 przez Ania i Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrewhoopoe 19.10.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Aniu, dziękuję Ci bardzo za odpowiedz. My też mamy małą córeczkę ( choć już nie tak malutką, to jednak wizja jej na schodach przyprawia mnie o dreszcze, tym bardziej że u nas wyszły one diabelnie strome). Ale cóż póki co na zmianę nie ma co liczyć , na pewno w najbliższym czasie nie sprzedamy domu żeby wybudować inny. Trudno. Trzeba będzie jak najlepiej zagospodarować to co już jest.Tym bardziej że zaczynamy powoli myśleć o powiększeniu rodzinki bo czas zaczyna być coraz mniej łaskawy dla mnie. Zobaczymy co będzie.Lawenda cudna- uwielbiam jej zapach. Już zazdroszczę. I oczywiście trzymam kciuki za szybki i lekki poród. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kami1227 20.10.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 No to i ja się przywitam Trafiłam do was całkiem niedawno i muszę przyznać, że połknęłam twój dziennik w kilka godzin Jest na prawdę w super stylu, nie gołe fakty budowlane, jak w większości przeglądanych przeze mnie dzienników. Panuje tutaj fajny blogowy klimat, także blogiem się już nawet nie kłopotaj Domkowo: przecudny korytarz i szara łazienka. Tapeta w korytarzu po prostu idealnie pasuje do ścian, a te latarenki.... mmmmmm! Kuchnia też fajna. Zastanawia mnie jak z funkcjonalnością tej baterii przy oknie? Nie przeszkadza w otwieraniu okna? Nie otwierasz okna zapewne? )) Niestety nie dotarłam do zdjęć salonu, nie wiem dlaczego. Na wątku zasłonowym jakoś przeleciałam dwie strony do tyłu i dwie do przodu i nic... No nie wiem - ale strasznie żałuję Lawenda przy "drodze" WOW!!! Na bank u mnie będzie rosła, zwłaszcza, że lawendę uwielbiam. Mania cudna. Moja córa ma 2lata i 7m-cy i czasem normalnie ręce opadają Syn ma lat 10 i DOPIERO OPADAJĄ!!! Ale cóż. Byle do przodu Ja na pewno zdecyduję się też tutaj na dziennik, ale póki co kupiliśmy działkę i mamy projekt, tak, że jeszcze troszkę zaczekam (po cichutku marzę, że może do wiosny ) Życzę cierpliwości dużo w czekaniu na synusia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 20.10.2011 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 (edytowane) Witam kami1227 Lubię takie "energetyczne" odwiedziny, właśnie zdrzemnęłam się chwilkę z Malutką, oczywiście nie było to planowane, i obudziłam się nieprzytomna:) Ale dzięki Twoim słowom buzia już mi się śmieje i energia wraca:) Dziękuję za miłe słowa! Tak naprawdę, to musiałabym kiedyś wrócić do początków dziennika i poczytać, jak to było jeszcze 2 lata temu! Tyle się zmieniło...Przed oczami mam obraz pustej jeszcze działki, sprzed ponad 4 lat, kiedy to Bartek pokazał mi ją po raz pierwszy. Myślałam sobie wtedy po cichu, że na bank ją sprzedamy, leży przecież zbyt blisko torów...A wybudujemy się prawdopodobnie zupełnie w innym miejscu... A dziś - pociągów nie słyszę, a widok z oddali podświetlonych wagoników po zmierzchu - ma swój urok. Zresztą Córeczka je uwielbia i kiwa nawet do towarowych:) Wszyscy miastowi zazdroszczą nam ciszy i spokoju, trawki, tarasu. Mamy wspaniałych Sąsiadów, a nasze dzieci wychowają się w DOMU, co dla mnie - blokowej panienki - ma pewne szczególne znaczenie:) kami co do zdjęć salonu, to postaram się wkleić do Dziennika zarówno te z wątku o salonach (usunęłam je stamtąd, odzewu nie było, chyba się wtedy "obraziłam":) ), jak i obecne, po małym przemeblowaniu i wstawieniu kwiatów z tarasu. Edytowane 20 Października 2011 przez Ania i Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kami1227 20.10.2011 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Dzięki Poza tym czuję, ze "dogadałybyśmy" się z realu I jeszcze ad. lawędy - ja obcięłam już swoje ogrodowe (mój mąż i ja spełniamy się ogrodowo u teściowej maksymalnie ) i WYWALIŁAM!!! jaka ja jestem nieekonomiczna... Muszę się jeszcze poduczyć od ciebie zagospodarowywania rzeczy zbędnych w fajne i przydatne. I do ogrodu polecam wam jeszcze brzozy. Macie już w tle lasek, to się ładnie wkomponują i rosną bardzo szybko. Specjalnie dodałam album z mojego/nie mojego ogrodu z moją trzyletnią lawendą dla ciebie http://muratordom.pl/galerie/ogrod/ogrodowe-zachwyty,1627,80282/ czekam niecierpliwie na fotki salonowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts