kami-lla 14.09.2009 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2009 no włąsnie tez to mam a na dodatek piekę sam chleb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 16.09.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 puk puk Aniu!!!!co tam u was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 16.09.2009 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 no włąsnie tez to mam a na dodatek piekę sam chleb No to naprawdę Cię podziwiam! Jakiś czas temu też chodziło mi po głowie pieczenie chleba, tak już bez związku z dietą, dla samej przyjemności i wyjątkowego zapachu i smaku. Niestety nie mam teraz zbyt dużo czasu, ale pewnie nieprędko go będę miała (na emeryturze?), więc piekę prostsze przepisowo pychotki. A masz może jakiś sprawdzony przepis na chlebek? Taki ziarnisty? I skąd bierzesz zakwas? Widziałam w przepisach też specjalne mąki - używasz takich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kami-lla 16.09.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Ania Ja tez mam bardzo mało czasu dwójak dzieci, praca no i budowa...piekę w maszynie do chleba - wrzucam składniki i juz się samo robi i miesza no i oczywiście piecze. Jesli chodzi o mąki to róznie albo gotowe mieszanki lub sama coś kombinuję. Najczesciej piekę z gotowych mieszanek. Są dostępne w marketach lub przez internet ja kupuję w http://mieszanki.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kami-lla 16.09.2009 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 A kiedys robiłam zakwas tylko go zagłodziłam bo on niestety musi być dokarmiany mąką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 17.09.2009 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 puk puk Aniu!!!! co tam u was? Jestem jestem! Kończymy prace dekarskie, pozostaje jeszcze deskowanie, stoi już dumy jeden komin w pomieszczeniu gospod. To będzie komin tylko od wentylacji, ale jest tak przygotowany, że kiedyś będzie można np. podłączyć do niego gaz (choć to raczej "wieczne nigdy" w tej gminie ) Drugi komin w kuchni już rośnie:) A na sobotę Panowie Dekarze od sypanej kawki szykują nam wiechę! W Dzienniku kala67 wyczytałam, że nie robi się wiechy samemu, a ja byłam już gotowa wianek pleść Moja mama już dawno nie była na naszej budowie, więc dziś rano gdy przejeżdżała przez Naszą Przyszłą Miejscowość i zobaczyła z trasy, z dość porej odległości, dach domku...to się wzruszyła:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 17.09.2009 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 A oto najnowsze fotki: domek od frontu, czyli od strony zachodniejhttp://img11.imageshack.us/img11/3638/photo0227w.jpg i od pd-wchodu, na pierwszym planie tarashttp://img16.imageshack.us/img16/9519/photo0226z.jpg http://img183.imageshack.us/img183/34/photo0228.jpg i od północyhttp://img183.imageshack.us/img183/7843/photo0224.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 17.09.2009 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Ania Ja tez mam bardzo mało czasu dwójak dzieci, praca no i budowa... piekę w maszynie do chleba - wrzucam składniki i juz się samo robi i miesza no i oczywiście piecze. Jesli chodzi o mąki to róznie albo gotowe mieszanki lub sama coś kombinuję. Najczesciej piekę z gotowych mieszanek. Są dostępne w marketach lub przez internet ja kupuję w http://mieszanki.pl/ Podziwiam! I po cichu zazdroszczę Uwielbiam gotować, piec, i takie tam, ale największą przyjemność ostatnio sprawia mi PLANOWANIE co to ja upichcę Z realizacją to różnie bywa:) Z czasów pomieszkiwania w Stanach pozostały mi gazetki kulinarne, powyrywane strony z takowych czasopism (ograniczał mnie limit ciężaru bagażu niestety....), a nawet parę wydań Marty Stewart LIVING! Przeglądam je od czasu do czasu i... no właśnie:) Ale jak już będę miała nową kuchnię w nowym domku...! A na stronę z mieszankami na pewno zajrzę i dam Ci znać jeśli uda mi się jakiś chlebek upiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 17.09.2009 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 Tak sobie myślę, że - naśladując trochę innych, a trochę naprawdę ze względu na wygodę - przeniosę swoje Komentarze... do Dziennika... Zapraszam więc tutaj do komentowania i do rozmów na tematy wszelkie (głównie) budowlane:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 17.09.2009 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 i bardzo mądra decyzja Aniu ja strasznie nie lubie skakać z dziennika do komentarzy bo zawsze czegoś nie doczytam więc lubie jak wszystko jest w kupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 17.09.2009 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 a teraz doczytałam, że w sobote będzie wiecha u was????? SUPER!!!!!!! szybciutko idziecie do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 17.09.2009 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2009 A no okazuje się, że wiecha będzie jednak w przyszłą sobotę. Miała być wieszana (hihi) w tą w południe, ale Panowie Dekarze stwierdzili, że to tak dziwnie, że nie wypada tak w południe:) Tak więc w przyszłym tygodniu pokryją dach papą, a w sobotę wiecha Rodzinka (w tym wuja - jeden z naszych Murarzy) się podśmiechuje, że skoro wiecha, to musimy jakiś autobus podstawić, bo tylu chętnych na "wieszanie" jest:) A my na to, że inwestor biedniutki! oj biedniutki:) Dziś byliśmy umówieni w pięknym saloniku przedstawiciela okien z Krakowa na przedstawienie oferty. Nie zdążylam napisać, że już w zeszłym tygodniu wpadł nam na budowę Pan Przedstawiciel, wymierzył okna, drzwi, tzn. dziury, które kiedyś nimi będą Cieszę się, bo w końcu dowiedziałam się o co chodzi z tymi komorami w profilu okna, okazało się, że o profilach, kształtach, kolorach, uchylności, rozwieralności, uszczelkach i klamkach można opowiadać 15 minut! Piękne takie okna, i piękne to wybieranie: orzech albo dąb bagienny:) profil zaokrąglony, uszczelka szara albo czarna, okna o jednym kolorze lub w każdym pokoju inny kolor. Super być Panią Inwestor:) Niestety wkurzona jestem na naszego Pana Projektanta, który o zbyt wielu sprawach nam nie powiedział, zbyt wielu nie wyjaśnił przy oddawaniu projektu... ale o tym w nast. poście, bo mnie tu wykolegowują z komputerka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 18.09.2009 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 ...wracam do wątku o Panu Projektancie. Szkoda, że nie zwróciliśmy uwagi na przykład na wymiar okien. Założyliśmy od razu, że skoro projektant, architekt, i to z doświadczeniem, to zaproponuje nam rozwiązania najbardziej optymalne, popularne, a jeśli takich nie ma, bo upodobania inwestorów są przeróżne - to zapyta nas o te upodobania. I tak oto w naszym projekcie wszystkie okna (mówię o oknach w sypialniach, kuchni i jadalni) mają wymiar 150x150cm, co w praktyce oznacza, że będą to okna dwuskrzydłowe. Ja od zawsze marzyłam o gładkiej, prostej tafli szyby w swoich oknach. Wychowałam się w bloku, w którym dopiero od niedawna ludzie wymieniają sobie okna na jednoskrzydłowe, fabrycznie standard - rama na środku jakiegokolwiek widoku przez okno. Tak więc zmieniliśmy już wymiar okien w kuchni, jadalni i północnej sypialni na 120cm szerokości, tak aby bez problemu to jedno skrzydło uzyskać. Na wczorajszej prezentacji oferty Oknoplastu Uprzejma Pani wyjaśniała, że jednoskrzydłowe okno o szer. 150cm to zawsze ryzyko. Przy częstym otwieraniu zawias jest narażony na zbyt duże obciążenie, nie poleca. W tej chwili w dwóch pozostałych sypialniach otwory okienne są przygotowane na wymiar ok. 150cm, ale można je przecież częściowo zamurować do bezpiecznej szerokości. Gładkie tafle mają być i już! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 18.09.2009 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Będziemy też mieć jedno super szerokie panoramiczne okno w salonie - szerokie na 240cm. I też upieram się przy wersji jednoskrzydłowej, choć tutaj oznacza to okno bez możliwości otwierania w ogóle. Czyli mycie tego okna z zewnątrz, to bieganie naokoło z drabinką Ale za to widok niczym nie naruszony, piękny wystrój takiego okna...hmm... Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 18.09.2009 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Aniu.....jesli takie okno chcesz mieć ...to poprostu montuj!!!! trzeba spełniac swoje marzenia!!! Ty chcesz miec gładkie okienka, a ja na odwrot marzyłam zawsze o szprosach w oknach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kami-lla 18.09.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 Aniu Ja tez marzyłam o takim oknie ale...mam widok na ulicę i sąsiadów , więc sobie odpuściłam. Zgadzam się jednak z Kalą - jesli marzysz o takim oknie to je po prostu zamawiaj i montuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 18.09.2009 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 kala67 i kami-lla wiedziałam, że mogę na Was liczyć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kami-lla 18.09.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2009 AniuW końcu to Ty je będziesz myła i biegała po tej drabinie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 19.09.2009 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 właśnie........mycie okien kuźwa tak sie przejęłam swoją budową,że mam w mieszkaniu okna nie umyte!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania i Bartek 19.09.2009 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2009 (edytowane) A u nas nie tylko mycie okien i drzwi na taras (niezmiennie umazgane przez dzieciaczki sąsiadów), ale i generalny ordnung, mniej lub bardziej powierzchowny, ze względu na Odwiedzających i Zwiedzających nasze Mieszkanie na Sprzedaż. Ciekawe kiedy pojawią się Kupujący... Edytowane 10 Lutego 2012 przez Ania i Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts