TheChoseN 25.06.2009 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Witam,Jestem nowy na forum i niedawno zakupiłem działkę o powierzchni 5000m2, mam niestety problem pownieważ na 1/4 działki wyrosły jeżyny. Przez około 15lat nikt nie uprawiał ogórdka przy domu. Przez ten czas jeżyny, które podejrzewam wcześniej były "pilnowane", rozrosły się straszliwie. Jest ich Bardzo Dużo i nie wiem czym to wytępić. Ręcznie wyciąłem około 1/5 tego co tam rośnie ale po miesiącu wszystko teraz urosło ponownie. Na dodatek wszystkie jeżyny zdziczały i nie mają kwiatów (czyli nie będzie owoców) tylko gdzieniegdzie pojedyncze.... Słyszałem o środku Randap (nie wiem czy to tak się pisze), ale się zastanawiam jak tego użyć... Czy drzewa które rosną w koło nie zostaną w jakiś sposób uszkodzone? Nie chciałbym stracić bo między tymi wszystkimi jeżynami rosną Piękne jabłonki, grusze i czereśnie. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pikuś 25.06.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2009 Też zmagałem się z tym problemem. Stosowałem Roundup zadziałał ale dopiero następnej wiosny - opryskiwałem kilkakrotnie póżnym latem. Przypadkiem bez specjalnej nadziei tego roku w maju opryskałem Starane - efekt przszedł najśmielsze oczekiwania - po 2 tyg jeżyny padły. Sposób przeprowadzenia oprysków jest podany w ulotce dołączonej do opakowania. Pozdrawiam Pikuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzado 26.06.2009 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Jedyną skuteczną metodą (wiem bo walczę z tym od kilku lat) jest łopata i ognisko. Wykopać i spalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gustafso 26.06.2009 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Podzielam opinie bzado tylko łopata i ognisko praz cierpliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 26.06.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 1. Wycięłam wszystkie pędy jak tylko mogłam najniżej. 2. Facet z koparką wykopał mi korzenie (przy okazji innej roboty). 3. Zrobiłam wielkie ognisko. 4. I tak z małych kawałków korzeni odrastają nowe pędy, które co chwile traktuje randapem - ale dla tego cholerstwa to za małe stężenie użyłam, bo tylko pozwijane liście, a opryski robiłam głównie na inne chwasty. Na jesień je załatwię na cacy randapem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz12 26.06.2009 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Jeśli nie ma pośpiechu to kosić, kosić i kosić. Jeżyna po dwóch latach zaniknie ponieważ koszeniem zmieniamy jej środowisko naturalne.Jeśli szybko to tylko chemia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celtorek 09.03.2010 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Szukam skutecznego, sprawdzonego sposobu na pozbycie się jeżyn. Rosną bardzo gęsto na ok 400 m kw . Akurat w tym miejscu jest glina,a korzenie są bardzo głęboko. Utrudnia to wykopanie i wyciągnięcie korzeni w całości. Stosowaliśmy kilka razy roundup, rolnika z narzędziami, ale jeżyny nadal się rozratają. Koza odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 09.03.2010 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Szukam skutecznego, sprawdzonego sposobu na pozbycie się jeżyn. Koza odpada. rdest sachaliński Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celtorek 09.03.2010 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Szukam skutecznego, sprawdzonego sposobu na pozbycie się jeżyn. Koza odpada. rdest sachaliński sprawdzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 09.03.2010 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Szukam skutecznego, sprawdzonego sposobu na pozbycie się jeżyn. Koza odpada. rdest sachaliński sprawdzę to później już tylko koza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Majda 09.03.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Żeby nie było, to nie ja pierwszy napisałem o kozie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 09.03.2010 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 1. Wycięłam wszystkie pędy jak tylko mogłam najniżej. 2. Facet z koparką wykopał mi korzenie (przy okazji innej roboty). 3. Zrobiłam wielkie ognisko. 4. I tak z małych kawałków korzeni odrastają nowe pędy, które co chwile traktuje randapem - ale dla tego cholerstwa to za małe stężenie użyłam, bo tylko pozwijane liście, a opryski robiłam głównie na inne chwasty. Na jesień je załatwię na cacy randapem. Dałam sobie siana z opryskami, nawiozłam ziemi, bo musiałam lekko wyrównać teren, jeżyny przebijają się pięknie, oczywiście w dużo mniejszych ilościach. Załatwie je koszeniem i łopatą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celtorek 09.03.2010 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Załatwie je koszeniem i łopatą U nas koszenie nie pomogło, a łopatą trudno wykopać całe korzenie z twardej, zbitej gliny. Nam się nie udało, a polanka jeżyn jest coraz większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 09.03.2010 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 No trzeba ciut się pobawić. Najlepiej robić to jesienią, bo wtedy rośliny transportują wszystko z liści do korzenia. Wiosną następuje intensywny przepływ soków "do góry" i preparat ma małe szanse dotarcia do korzeni.Po prostu- wycinamy pędy i natychmiast malujemy pędzelkiem miejsce cięcia- Roundup 1;1 z wodą.Opryski dolistne (przynajmniej w dopuszczalnym stężeniu) są mało skuteczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 10.03.2010 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Jeśli nie ma pośpiechu to kosić, kosić i kosić. Jeżyna po dwóch latach zaniknie ponieważ koszeniem zmieniamy jej środowisko naturalne.Jeśli szybko to tylko chemia. Potwierdzam. Męczyłam się z wykopywaniem i wyrywaniem, co jest bez sensu. Koszenie dało najlepsze rezultaty. Po roku przystosowały się tak sprytnie, ze kwitły i zawiązywały owoce na wysokości koszenia, ale byłam cierpliwa ... Po trzech latach nie miałam już jeżyn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 10.03.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Koszę jeżyny już 2 lata, jest ich o wiele wiele mniej. Jest jednak jeszcze sporo sztuk które "nauczyły" się pełzać w trawie. Rosną bardzo długie i cieniutkie,jak taką wypatrzę to wycinam... Wykopywanie nie przyniosło efektu - odrosły.Robiłam też próbę z nakryciem jeżyn po skoszeniu, grubą folią budowlaną - folia leży od roku w łykend folię będę ściągać to dam znać jakie są efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celtorek 11.03.2010 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Dziękuję wszytkim za odpowiedzi . Wypróbujemy obydwie metody, tą z roundopem i koszeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark0wy 11.03.2010 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Witam, Co do kóz jeszcze Ciekawy artykuł o opłacalności hodowli jest w Przeglądzie Hodowlanym, 2/2010, wniosek taki, że hodowla w polskich warunkach mało opłacalna. Koza nie są optymalne, bo żrą wszystko co leci. Lepsze są już owce, np. stara polska rasa - wrzosówka. Wieś Mazowiecka, 1/2010, Zapomniana wrzosówka, s.38-39. To typowe kosiarki, ponadto hodując co najmniej 10 maciorek mamy dopłatę na poziomie 310 zł do sztuki rocznie. Bardzo dobre mięso, a la dziczyzna. S. Milewski, Mięso owcze - produkt o szczególnych cechach prozdrowotnych, Przegląd Hodowlany, 1/2010, s. 21-23 Polecam często ciąć przy samej ziemi, w końcu się uda. Z chemią byłbym ostrożny, zwłaszcza jeśli jest studnia, lub wysoki poziom wód gruntowych. Pozdrawiam Mark0wyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 12.03.2010 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 a ja w zeszłym roku posadziłem 20 krzaków jeżyn ! w tym roku czekam na plony ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Majda 26.04.2010 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Wysłałem niedawno wiadomość do firmy zajmującej się usuwaniem chwastów z zapytaniem o cenę usunięcia jeżyn. Chcieli za usunięcie m2 aż 20 zł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts